Skip to content

Een flexibel HR team

De sleutel tot succes in een dynamische markt

In de huidige, steeds veranderende markt is het belangrijker dan ooit om als bedrijf wendbaar te blijven. Dit vraagt om een flexibel HR team dat snel kan inspelen op nieuwe ontwikkelingen en trends. De ideale oplossing? Een combinatie van een ijzersterke kern van vaste HR medewerkers en een flexibele schil van tijdelijke krachten.

“Groei kan niet zonder de juiste mensen op de juiste plaats. In onze jarenlange ervaring zien we dat succesvolle klanten heel vaak werken met een vaste kern van medewerkers op de payroll, naast een flexibele schil van interim managers en consultants.” – Ellen Vanvlasselaer, Business Development Director bij clearXperts

Een sterke vaste kern

De kern van een HR team bestaat uit vaste medewerkers die jouw bedrijf door en door kennen. Ze zijn loyaal, blinken uit in hun rol en vormen het fundament van je organisatie. Het is cruciaal om deze medewerkers te blijven motiveren en te binden aan je bedrijf, onder andere door effectief talent management en interne doorgroeimogelijkheden. 

Complementariteit en flexibele HR teams

Complementariteit is het sleutelwoord voor een future proof HR team. Zo’n team beschikt idealiter over een diverse set aan vaardigheden, waaronder project management en een agile mindset. Data-driven HR is de toekomst, waardoor digitale en analytische vaardigheden steeds belangrijker worden. Daarnaast zijn soft skills zoals communicatie en flexibiliteit cruciaal. “Deze skills in combinatie met een uitgebreide business knowledge vormen de basis van een future proof HR team.” – Karin Van Roy, CHRO bij Arvesta

Een flexibele schil

Het is echter onmogelijk om steeds alle benodigde kennis en expertise binnen je vaste team te hebben. Vaste medewerkers worden langdurig ziek of verlaten je bedrijf. Ook is het niet altijd haalbaar om de nodige vaardigheden voor een tijdelijk project intern te ontwikkelen of aan te werven. Bovendien is het in tijden van economische onzekerheid risicovol om je vaste HR team uit te breiden. De oplossing? Een flexibele schil met tijdelijk talent, zodat je kan inspelen op veranderende omstandigheden en de juiste expertise op het juiste moment kan inzetten.

Deze flexibele schil bestaat uit consultants, freelancers en interim managers, die je tijdelijk kan inschakelen, enkel wanneer het nodig is. “Future proof HR teams zijn steeds een combinatie van vaste medewerkers en externe project consultants en adviseurs. Zo kan je als bedrijf flexibele competenties en ervaringen binnenhalen om een nieuw project of uitdaging aan te gaan.“ – Serge Roofthooft, Managing Director bij clearXperts

Als het om operationele processen gaat, is project sourcing een perfecte invulling van deze flexibiliteit. Voor de meer strategische en management opdrachten is interim management het meest geschikt.

Project sourcing: flexibiliteit en expertise

Project sourcing helpt om de hiaten in de kennis en vaardigheden van je vaste HR team aan te vullen. Consultants en experts brengen vanaf dag één de nodige know-how binnen en geven ademruimte aan je vaste team. Hierdoor kan je je dagelijkse activiteiten draaiende houden of tijdelijke projecten lanceren, zonder je vaste medewerkers te overbelasten.

De rol van Interim Managers

Interim managers zijn strategische topprofielen die je bedrijf op korte termijn kunnen versterken. Ze bieden inzicht in de huidige structuur en werkprocessen. Ze brengen niet alleen expertise, maar ook een frisse blik en direct toepasbare kennis mee, wat essentieel is voor het succes van je groeiprojecten.

Volgens een recent Europees onderzoek van Robert Walters doen steeds meer organisaties een beroep op interim managers. In België steeg het aantal vervangingsopdrachten van 46% in 2022 naar 63% in 2023. 

Voordelen van een flexibele schil

  • Frisse Blik: Externe consultants en interim managers bekijken je organisatie vanuit een nieuwe invalshoek, wat voor verfrissende inzichten zorgt. Deze frisse blik geeft meteen een positieve meerwaarde en brengt vernieuwende inzichten en out of the box ideeën naar je team. Omdat ze reeds meerdere HR projecten in diverse bedrijven en sectoren op hun conto hebben staan, kunnen ze hun ervaringen en oplossingen, die ze daar leerden kennen, toepassen op jouw groeiplannen. Lees in deze business case hoe HR consultant Tom ervoor zorgde dat de continuïteit van de payroll gegarandeerd werd tijdens een langdurige afwezigheid.
  • Specifieke Vakkennis: HR consultants hebben de juiste kennis en zijn snel inzetbaar, wat direct bijdraagt aan de groei van je onderneming. Ook hebben ze een uitgebreid netwerk en worden ze achter de schermen intensief begeleid. Ze kunnen ten allen tijde terugvallen op de expertise en kennis van diverse HR profielen.
  • Flexibiliteit: Freelancers en consultants werken zolang het project duurt, wat budgettering eenvoudiger maakt en de totale HR kost verlaagt. Je kan het contract verlengen of beëindigen naargelang de noden van het project. 
  • Budgetbeheer: Je betaalt alleen voor de diensten die je echt nodig hebt, zonder de bijkomende kosten van vaste medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan minder papierwerk, geen tussenkomst van een sociaal secretariaat, geen opzegperiode of vergoeding eens de opdracht of het contract is afgelopen en geen verantwoordelijkheid over vakantiegeld, een dertiende maand of personeelsverzekeringen. Aangezien je vooraf weet hoeveel een consultant of freelancer je zal kosten, maakt dit de budgettering een stuk gemakkelijker. Ook de betaling van een consultant of freelancer verloopt eenvoudig. Je betaalt gewoon de facturen op tijd.

“Het voordeel van een flexibele schil? Consultants werken zich heel vlot in en zijn snel onboard. Ze hebben vaak een andere blik die erg verrijkend kan zijn voor jouw organisatie. En als ze een goede fit zijn binnen jouw team, werkt dat enorm goed.” – Els Overbergh, CHRO bij Baloise

Conclusie

In de snel evoluerende wereld van HR is het essentieel om vooruit te denken, te anticiperen op veranderingen en een future proof team te creëren dat veerkrachtig genoeg is om te gedijen bij onzekerheid. Je kan een flexibel HR team als volgt samenstellen

  1. Versterk de Kern: Investeer in talent management en interne ontwikkeling om een solide basis van vaste medewerkers te creëren. Deze kernmedewerkers vormen het fundament van je organisatie.
  2. Zorg voor een flexibele schil: Niet alle benodigde vaardigheden zijn altijd intern beschikbaar. Maak gebruik van een flexibele schil van externe experts zoals consultants en interim managers om specifieke kennis en ervaring aan te vullen en bewegingen in je team op te vangen.
  3. Synergie tussen Vast en Flexibel: Creëer een dynamische samenwerking tussen de vaste kern en de flexibele schil. Dit samenspel stelt je in staat om snel te reageren op veranderingen en nieuwe kansen te benutten.

Door deze benadering te omarmen, kan je een flexibel HR team bouwen dat veerkrachtig, wendbaar en klaar is om succesvol te zijn in een onvoorspelbare toekomst.

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!