Skip to content

4 tips voor het vinden van die witte raaf

“Hoe vind je die witte raaf?” is een veelgestelde vraag van onze klanten. Wanneer je op zoek gaat naar de perfecte kandidaat voor je openstaande (tijdelijke) vacature, wil je uiteraard de ideale combinatie van kennis en vaardigheden vinden. Maar, net door verder te kijken dan enkel de ervaring op het CV van je sollicitanten, vergroot je de kans op succesvolle aanwervingen.

In deze blog deelt Charlotte Peeters, Business Manager bij clearXperts, een aantal tips over het rekruteren van getalenteerde profielen. 

Tip 1: het belang van potentieel

Tijdens de selectieprocedure kijk je bij elke stap dus beter verder dan alleen de kennis en ervaring van je kandidaten. Om het potentieel in te schatten, kan je deze vragen stellen:

  • Heeft de kandidaat de juiste motivatie, attitude en ingesteldheid om de functieomschrijving in te vullen?
  • Is de kandidaat in staat om te groeien in de rol?
  • Past de kandidaat ook binnen het team?

Antwoord je 3 keer “ja”, dan heb je een goede fit gevonden voor je vacature.

Tip 2: bedrijfscultuur als belangrijke factor

Als kandidaten binnen het jaar vertrekken of ontslagen worden, heeft dat in 75% van de gevallen te maken met een mismatch op vlak van bedrijfscultuur.

Een goede match tussen een kandidaat en de cultuur binnen je organisatie is dus van essentieel belang voor een succesvolle samenwerking op de lange termijn.

Om dat te weten te komen, helpt een assessment. Daarmee peil je naar de persoonlijkheid en de motivatie van de kandidaten en kan je bepalen of er een cultural fit is.

Tip 3: soft skills zijn de sleutel tot succes

Een kandidaat hoeft niet per se uit dezelfde sector te komen of al enkele jaren dezelfde functie te bekleden. Zoek liever naar de toegevoegde waarde van elke kandidaat. Technische skills zijn waardevol, maar ook transfereerbare vaardigheden zijn een troef. Zeker als de kandidaat ze weet in te zetten in verschillende situaties en contexten.

Focus op soft skills zoals communicatie, teamwork, probleemoplossend denken en leiderschap. Stuk voor stuk cruciaal voor een succesvolle samenwerking binnen teams. 

Tip 4: creëer de juiste verwachtingen

Tijdens de selectieprocedure ben jij de storyteller van het bedrijf. Schets daarom een realistisch beeld van de USP’s van de organisatie en geef accurate en duidelijke informatie mee over de bedrijfscultuur, de teams en de doorgroeimogelijkheden.

Dit stelt sollicitanten in staat om een antwoord te vinden op de vraag of ze zich kunnen vinden in de verwachtingen van de functie en de heersende waarden en normen binnen het bedrijf. Zo komen ze tot een weloverwogen beslissingen en creëer jij de juiste verwachtingen.

Conclusie: “hire for attitude, train for skills”

Wil je je (tijdelijke) vacature invullen met een toptalent? Dan is focussen op relevante kennis en ervaring niet het enige antwoord. Het potentieel van elke kandidaat, de match met de heersende bedrijfscultuur, soft skills en het creëren van de juiste verwachtingen zijn cruciaal in de selectieprocedure.

Ben je op zoek naar die witte raaf, die jouw Finance, Legal, HR of Marketing team tijdelijk kan ondersteunen? We gaan graag samen met jou op zoek naar de perfecte match!

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!