Skip to content

Vertrekken op vakantie staat gelijk aan relaxen en je batterijen weer volledig opladen. Toch bezorgt dit idee tegelijk veel stress tijdens je laatste dagen op de werkvloer.

Want hoe krijg je al het werk dat momenteel nog op je bureau ligt te wachten, gedaan voor je vakantie? En wat met de hoeveelheid werk bij terugkomst?

Hieronder enkele tips om je werk op tijd af te ronden en je batterijen na terugkomst zo lang mogelijk opgeladen te houden!

1. Licht je collega’s tijdig in over je vakantie

Breng je collega’s een tweetal weken voor vertrek op de hoogte van je vakantie. Vraag hen via e-mail of er nog bepaalde zaken zijn die je voor hen in orde moet brengen en vermeld hen duidelijk op welke dagen je niet beschikbaar bent.

Zo vermijd je dat één van je collega’s een onverwachte ‘out of office’ van jou ontvangt wanneer je op vakantie bent en niet verder kan met een bepaalde taak, maar tegelijk geef je ook aan dat je tijdens je vakantie niet gestoord wil worden.

2. Plan op voorhand al je laatste werkdagen in

Vraag een aantal weken op voorhand aan je verantwoordelijke of er nog nieuwe zaken op de planning gezet zullen worden die je voor je vakantie dient af te ronden.

Verder kan je eveneens aan hem of haar vragen welke hangende projecten er afgerond dienen te worden en welke zaken je eventueel tijdens je afwezigheid kan overdragen aan je vervanger.

Door al deze informatie te verzamelen, kan je op een gestructureerde manier aan de slag gaan en je agenda voor de laatste werkdagen beginnen inplannen.

Vergeet zeker en vast ook niet om tijd in te plannen om een eventuele vervanger op de hoogte te brengen van welke zaken hij of zij tijdens je afwezigheid in orde moet brengen.

Dit kan je best doen aan de hand van een overdrachtsdocument waarbij je oplijst wat er speelt, wat hij of zij kan verwachten en wat er dient te gebeuren.

3. Stel je out of office reeds een dag op voorhand in

Deze tip hangt gedeeltelijk samen met de voorgaande tip. Door je ‘out of office’ reeds een dag vroeger in te stellen, heb je de laatste werkdag nog ruimte om bepaalde zaken af te handelen, taken over te dragen en je mailbox op orde te brengen.

Daarnaast is het vrijhouden van je laatste werkdag altijd een goed idee omdat je op deze manier ook nog taken kan afronden die je eventueel over het hoofd gezien hebt.

4. Begin je laatste week niet meer aan nieuwe dingen

Wanneer je de voorgaande tips goed hebt opgevolgd, zal je de laatste week normaal gezien geen nieuwe zaken meer op je agenda zien verschijnen.

Je hebt immers tijdig je collega’s en je verantwoordelijken aangesproken en hen gevraagd wat er nog van jou verwacht werd. Komen er toch nog een aantal last minute-taken tussen waar je niet op voorzien bent?

Probeer dan zoveel mogelijk zaken reeds over te dragen aan je collega’s. Enkel op deze manier zal je zonder stress op vakantie kunnen vertrekken.

5. Bereid je terugkeer al voor

Niet alleen op vakantie vertrekken, maar ook uit vakantie terugkomen brengt voor veel werknemers stress met zich mee.

Maak daarom nu al een to do-lijst met de belangrijkste projecten en taken die je in orde moet brengen na je vakantie. Belangrijk hierbij is om een rangschikking op te stellen naargelang de dringendheid.

Laat jouw job het niet toe om dit reeds op voorhand te doen? Vraag dan na je vakantie meteen aan je verantwoordelijke welke zaken dringend zijn, alvorens zonder prioriteiten in je mailbox te duiken.

Vraag zeker welke zaken voorrang hebben en geef daarnaast enkel aandacht aan de e-mails in je mailbox waar uitroeptekens of ‘dringend’ bijgeschreven staat. In functie daarvan kan je je to do-lijst voor de komende dagen opstellen.

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!