Skip to content

De oplossing voor onderbezetting in je Marketing team

The war on talent… er is geen ontkomen aan. De kans dat je zelf te maken krijgt met onderbezetting in je Marketing team is dus groot. Dit leidt tot een hogere werkdruk en stress bij je Marketing medewerkers. Als die werkdruk en stress blijven aanslepen en zelfs structureel worden, kan dit een enorme impact hebben op de werksfeer en de gezondheid van je mensen. Genoeg redenen dus om onderbezetting een stap voor te zijn. Dé oplossing? Verhoog de productiviteit van je Marketing team met deze 5 tips.

Zo verhoog je de productiviteit in je Marketing team

 

1. Automatiseer repetitieve taken 

Taken die een teamlid vaak herhaalt, kunnen perfect geautomatiseerd worden. Een mooi voorbeeld zijn automations binnen e-mailmarketing. Door bepaalde flows op te zetten, zorg je ervoor dat handmatig werk overbodig wordt. 

Een welcome sequence heet nieuwe leden van je e-maillijst bijvoorbeeld welkom. Of, door gerichte campagnes krijgt iemand die een bepaald product online bij je aankoopt, automatisch relevante informatie over dat product of jouw aanbod. 

2. Processen definiëren 

Er is weinig in Marketing dat je niet kan herleiden tot processen. Ook met templates, cheat sheets of checklists in de hand is een taak meteen duidelijker en sneller van de to-do-lijst afgevinkt. Maar het grootste voordeel is dat wanneer er iemand in je team zou uitvallen, alle taken goed zijn gedocumenteerd. Heb je iemand gevonden om tijdelijk in te vallen, is die snel operationeel. Het is namelijk duidelijk welke taken er op de plank liggen en hoe die moeten vervuld worden. 

Je kan bijvoorbeeld de stappen om een Marketing campagne op te zetten, uitwerken in een duidelijk proces. Als je voor elke stap de nodige templates voorziet, zet je team toekomstige campagnes veel sneller op. Spreek ook op voorhand af op welke plek je de uitgewerkte processen en templates toegankelijk maakt voor iedereen binnen het team.  

3. Focus op klantbehoud 

Als het automatiseren van repetitieve taken en het uitwerken van standaardprocessen niet voldoende zijn om de productiviteit te verhogen, richt je je bij voorkeur op klantenbinding.  

Je toeleggen op het behouden van bestaande klanten is immers goedkoper, sneller en efficiënter. Zij kennen het bedrijf, het aanbod en soms ook de werknemers, en zijn dus veel meer geneigd om te kopen of opnieuw te kopen dan koude leads.  

Voor e-commerce bedrijven is het bijvoorbeeld een goed idee om up-selling en cross-selling toe te voegen aan de customer journey van bestaande klanten. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van extra opslagcapaciteit bij aankoop van een laptop of smartphone. Of het aanbieden van koffiebonen wanneer een klant een koffiemachine in het winkelmandje legt.  

4. Pas het Pareto-principe toe 

Focus op de 20% die voor 80% van de waarde zorgt. Een mooie aanvulling op het vorige punt. Ook voor het beoordelen van de taken die je team uitvoert, is het principe een efficiënt uitgangspunt. Welke 20% van de taken zorgen voor 80% van de resultaten?  

Slechts een klein deel van wat we dagelijks doen, leidt tot concrete resultaten. Perfectionisme verleidt ons om taken tot in de puntjes uit te voeren, in plaats van productief te werken. Ben je bijvoorbeeld bezig met het uitwerken van templates? Zorg ervoor dat ze gebruiksvriendelijk en volledig zijn. Een mooie lay-out brengt weinig meerwaarde.  

5. Tijdelijke hulp inschakelen 

Brengen de vorige vier tips te weinig productiviteit voor jouw marketingteam? Dan is outsourcing of tijdelijke versterking een mogelijke oplossing. Bijvoorbeeld door het inzetten van interim managers of consultants, die op korte termijn beschikbaar zijn. 

  • Voor uitvoerende taken: junior consultants 
  • Voor een mix tussen strategie en tactiek: senior consultants
  • Voor strategische hulp of specifieke expertise: interim managers

clearXperts helpt jou daarmee via Consultancy en Interim Management. Consultancy of Projectsourcing biedt je een extra paar handen met de juiste ervaring en enkel voor de periode waarvoor het nodig is. Voor gespecialiseerde managementfuncties, strategisch meedenken en het tijdelijk leiden van projecten of afdelingen is er ons aanbod Interim Management 

In onze poule van eigen consultants en interim managers, allen met specialisaties in verschillende marketingtakken en ervaring in diverse sectoren en bedrijfsculturen, vinden we razendsnel jouw perfect match 

Creëer ruimte voor groei

Wie (tijdelijke) marketingvacatures niet ingevuld krijgt, heeft 2 keuzes: of de productiviteit van het huidige team verhogen, of extra (freelance) handen inzetten. Of het nu om operationele of strategische opdrachten gaat, wij vinden de geschikte consultant of interim manager voor de specifieke noden van jouw Marketing team. 

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!