Skip to content

Hard HR en soft HR: een groeikatalysator voor je bedrijf

Hoewel elke onderneming anders is, hebben ze één ambitie met elkaar gemeen: de wil om te groeien. Omdat de HR-afdeling van een bedrijf het menselijk kapitaal zorgvuldig samenstelt en maximaal laat renderen, is ze in vele gevallen de sleutel tot succes. Een gebalanceerd HR team is een echte drijfveer voor je bedrijfsresultaten. Is jouw HR-team in balans? Ontdek het in deze blog!

Je HR-afdeling maakt ruimte voor groei

Positieve bedrijfsresultaten bieden mogelijkheden voor groei. Om groei te berekenen, kijken ondernemingen vooral naar hun salesresultaten, marketingactiviteiten, de efficiëntie van de productie units en de daadkracht van de logistieke afdeling. Niet zo bijzonder, want het zijn net die afdelingen waarvan de KPI’s nauwkeurig onder de loep worden genomen. Maar hoe zorg je ervoor dat de teams die deze departementen aansturen optimaal functioneren? Dat doe je door het menselijk kapitaal binnen deze teams zorgvuldig samen te stellen en te laten renderen. Exact de kerntaken van een sterk HR-team! 

Om een duidelijk beeld te krijgen van hoe HR de groei van je onderneming een duwtje in de rug geeft, zoeken we het antwoord op deze twee vragen:

        1. Wat zijn de kerntaken van HR?
        2. Welke vaardigheden heeft een efficiënt HR-team nodig om bij te dragen aan de groei van de onderneming?

Om al een tipje van de sluier op te lichten: het ligt ‘m in het vinden van een evenwicht tussen hard HR en soft HR. Wat we hieronder verstaan, en hoe dit jouw HR-team naar the next level tilt, leggen we jou hieronder haarfijn uit.

De 2 kerntaken van HR

HR heeft twee belangrijke kerntaken: talent aantrekken en talent doen renderen. Kortom, je Human Resources afdeling beheert het menselijk kapitaal van je bedrijf. Een complexe onderneming!

1. Talent aantrekken

Om te groeien en de concurrentie steeds een stap voor te blijven, hebben je teams nood aan de slimste ingenieurs, de meest gepassioneerde verkopers en de creatiefste designers. Niet voor niets zijn sommige van deze profielen de meest gegeerde op de arbeidsmarkt. 

De war for talent woedt bovendien heel sterk in België. Maar liefst 65% van de Belgische bedrijven heeft het moeilijk om geschikte werknemers te vinden. Dat besloot SD Worx in een grootschalig onderzoek bij 4371 Europese bedrijven, waarvan 551 Belgische werkgevers. 

Volgens recente berekeningen kost een mislukte aanwerving een organisatie minstens €35.000

Bedrijven komen soms in de verleiding om werknemers aan te werven die niet helemaal passen binnen de organisatie, of niet over het juiste potentieel beschikken. Securex berekende dat een mislukte externe aanwerving minstens 35.000 euro kost als het gaat om een bediende. Voor kaderleden (51.850 euro) en directieleden (151.700 euro) liggen die kosten nog veel hoger.

Twee sprekende statistieken die aantonen hoe uitdagend het vandaag de dag is om talent aan te trekken. Meer nog, een verkeerde persoon op de verkeerde plaats kost handenvol geld.  Het is niet verwonderlijk dat projectsourcing en interim management via een gespecialiseerde partner aan populariteit wint. clearXperts heeft daarom een uitgebreid netwerk van junior, medior en senior consultants opgezet die direct inzetbaar zijn, met de expertise die jouw organisatie tijdelijk nodig heeft.

2. Talent doen renderen

Wanneer je HR-team dat toptalent heeft gevonden en aangeworven, zorgen ze er vervolgens voor dat ze zich kunnen ontplooien, gelukkig zijn in hun rol en actief meewerken aan de groei van je zaak. Onderzoek van Saïd Business School en Oxford University stelde vast dat gelukkige medewerkers maar liefst 13% productiever zijn. Dat vertaalt zich uiteindelijk in de bedrijfsresultaten.

Onboarding

Dat gaat verder dan een welkomstpakket op de eerste werkdag. Onboarding is een werk van lange adem. Het betekent dat je je nieuwe medewerkers gedurende een langere periode goed opvolgt en zo het risico op een snel ontslag verkleint.

Motivatie

Gemotiveerde werknemers zijn de sleutel tot succes. Anderzijds is er geen gouden recept waarmee je iedereen in één klap motiveert. Toch zijn er enkele factoren die motiverend werken zoals flexibele uren, oprechte waardering, een inspirerende werkomgeving en transparante communicatie.

Competentieontwikkeling

In een tijd waarin bedrijven, technologieën en technieken steeds sneller veranderen en evolueren, voelen bedrijven en hun medewerkers de druk om steeds bij te blijven met de laatste evoluties. Daarom werken veel bedrijven bijvoorbeeld met een persoonlijk leerplan.

Interne mobiliteit

Groeimogelijkheden zijn niet altijd verticaal. Door ook op horizontale groei te focussen, krijgen je medewerkers meer kansen. Een opportuniteit om een belangrijk gesprek aan te knopen. Wat doen je medewerkers graag? Wat motiveert hen? Wat maakt hen gelukkig?

Nog geen 50% van de Belgische bedrijven analyseert z’n HR-data. 

Hoe bekijk je een succesvol HR-beleid op vlak van retentie? Sodexo stelde vast dat slechts iets meer dan de helft van de Belgische bedrijven HR-data analyseert. Nochtans is het een fantastische bron van kennis om slimmer om te gaan met personeelskosten, tijdsinvulling, loonadministratie en talentontwikkeling.

Laat dus niets aan het toeval over: stel een efficiënt HR-team samen en zet dagelijkse uitdagingen om in opportuniteiten. Zonder sterk HR team, geen sterke organisatie. De vraag is: hoe stel je zo’n team samen?

De grote evenwichtsoefening: hard HR en soft HR

Om de twee grote kerntaken uit te voeren, beschikt je HR-team over deze competenties:

  • Efficiëntie,
  • Stuurkracht,
  • Overtuigingskracht, en
  • Daadkracht

Een gebalanceerd team met zowel hard HR als soft HR professionals aan boord is in staat een strategie om te zetten in cultuur. Zo’n team zet dingen in beweging. 

Wat is hard HR en soft HR? 

Hard HR bestaat uit compensation & benefits (comp & ben) specialisten, payrollmedewerkers, HR-officers en HR-data-analisten. Zij staan in voor het correct uitbetalen van medewerkers, de personeelsadministratie en het beheren van de verloningspolitiek.

Soft HR bestaat uit corporate recruiters, learning & development specialisten en HR-business partners. Die laatste koppelen de commerciële behoeften van het bedrijf aan de mogelijkheden van het HR-departement om daarop in te spelen.

Hard en soft HR versterken elkaar

Een gebalanceerd HR-team bestaat dus uit zowel hard HR-functies als soft HR-functies. Mensen die het talent van vandaag en morgen aantrekken en doen floreren binnen het bedrijf, en collega’s die ervoor zorgen dat het huidige personeel betaald en verzekerd is. 

Terwijl de functies binnen hard HR vooral bezig zijn met kwantitatieve opdrachten, houden functies binnen de soft HR zich eerder bezig met kwalitatieve aspecten van HR. Beide zijn nodig binnen elk bedrijf. Meer nog: ze versterken elkaar om de prestaties en ontwikkeling van de medewerkers te optimaliseren. 

Enkel door een combinatie van deze twee types functies – hard en soft – slaagt een HR-team erin zijn twee kerntaken te vervullen. En de ambitie van de onderneming om succesvol te groeien te ondersteunen.

Is jouw HR-team in balans?

Een slimme samenstelling van je HR-team zorgt er dus voor dat het z’n twee kerntaken (aantrekken en doen renderen van talent) succesvol kan aanpakken. Als dat lukt, heb je een katalysator gecreëerd voor de groei van je bedrijf.

Ben je na het lezen van deze blog op zoek naar HR-talent om je team in balans te brengen? Wij helpen jou om de perfecte, tijdelijke aanvulling te vinden. Kom dus zeker eens kennismaken!

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!