Skip to content

“Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life.” Voor heel wat professionals is dit de voorwaarde om van een succesvolle carrière te spreken, maar toch is het kiezen van je favoriete job niet altijd even makkelijk.

Personal branding wordt vaak vergeten wanneer we starten met werken, terwijl dit een niet te missen onderdeel is voor het uitbouwen van je carrière.

Wie zichzelf als merk weet uit te bouwen, zal namelijk meer zelfvertrouwen en geloofwaardigheid uitstralen, en zo de juiste projecten aantrekken zodat je kan doen wat je graag wil.

Vertrek vanuit je talenten, niet vanuit competenties

Personal branding is een proces dat veel tijd en aandacht vergt. Maar al te vaak denken we vanuit het beroep en welke competenties we hebben, en niet vanuit onze identiteit en wie we echt zijn.

Het “doen wat we kunnen” primeert op “het doen wat we zijn”. En laat dit laatste nu net de sleutel zijn om van jezelf een succesvol merk te maken.

Om jezelf als merk te kunnen neerzetten, dien je te vertrekken vanuit je talenten:

  • Welke zaken doe je automatisch, zonder al te veel inspanningen?
  • Welke dingen bezorgen jouw ontzettend veel energie?
  • Waar beleef je plezier aan?

Door op zoek te gaan naar een antwoord op deze vragen, zal je uitkomen bij activiteiten die in overeenstemming zijn met wie je echt bent. Dit is de allereerste stap van personal branding.

Vervolgens dien je je af te vragen wie je bent, wat je doet, voor wie je het doet, hoe, waarom en waartoe.

Als je hier helderheid in vindt en je blijft hier trouw aan, dan heb je de basis gevonden voor je merkstrategie en je persoonlijk merkverhaal op lange termijn.

Creëer je persoonlijke definitie van succes

Wie denkt aan succes, denkt vaak aan groei, het behalen van doelen, het creëren van toegevoegde waarde, … Wie zich spiegelt aan deze begrippen om zijn of haar personal branding uit te bouwen, loopt het risico hierin verloren te lopen.

Je kan dus beter een persoonlijke definitie van succes uitbouwen en je focussen op doelstellingen die passen binnen jouw activiteiten, jouw waarden, jouw overtuigingen én jouw manier van ondernemen.

Bovendien levert dit je op het gebied van personal branding ook meer voordelen op.

Het uitbouwen van je activiteiten zal namelijk niet altijd zo snel verlopen als gepland.

Door een persoonlijke definitie van succes op te stellen, zal je tijdens zo’n periode meer de focus kunnen bewaren op de waarde die je wil realiseren, zonder dat je meteen gaat kijken naar de cijfers.

Daarnaast zal het je helpen je zelfvertrouwen te behouden omdat je goed voor ogen hebt wat je op lange termijn wil bereiken.

Ten slotte helpt een persoonlijke definitie van succes je eveneens bij het maken van belangrijke beslissingen. Wanneer bepaalde zaken op je pad komen die mogelijks voor verwarring kunnen zorgen – denk aan spontane kansen waar je niet op gerekend had – , zal je persoonlijke succes je helpen om de valkuil van ‘opportunity blindness’ te vermijden.

Duurzaam betekent niet ‘voor altijd’

Wanneer je je talenten en je persoonlijke definitie van succes achterhaald hebt, is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat personal branding geen constante is, maar een voortdurend proces is. Niet alleen jij, maar ook je omgeving evolueert voortdurend.

Het valt dus aan te raden om één à tweemaal per jaar je merkbelofte en -verhaal te herbekijken en je actieplan eventueel bij te sturen indien nodig.

Enkel zo zal je optimaal gebruik kunnen maken van alle kansen die jijzelf te bieden heeft en zal je je doelgroep kunnen overtuigen van je geloofwaardigheid.

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!