[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]HRIS of ‘Human Resources Information System’ is een uitgebreide databank die HR-, payroll-, accounting & management-, en beleidsgerelateerde informatie verzamelt.
Je kunt HRIS misschien wel het best bekijken als een cloud waarin werknemers hun eigen profiel en gegevens kunnen raadplegen, verlofkalenders van zichzelf of het team kunnen zien, enzovoort.
HRIS: de categorieën
De informatie die gebruikelijk wordt verzameld in HRIS, kan opgedeeld worden in verschillende categorieën, zoals:
- Rekrutering
- Human Resources
- Afwezigheidsbeheer (verlof, ziekte, thuiswerken…)
- Salarispakketten en extralegale voordelen
- Training en opleiding
- HR-workflows
- Employee self-service
- Rapportering & analytics
Met andere woorden, alle HR-gerelateerde documenten en processen worden hierin elektronisch opgeslagen en zijn toegankelijk voor iedereen die daar de bevoegdheid tot heeft.
De voordelen van HRIS
Waarom het de moeite waard is om te werken met HRIS? Daar zijn vijf concrete redenen voor.
- Informatie is voor de juiste personen beschikbaar en dat bovendien op een zeer controleerbare manier. Afstanden en locatie-vraagstukken worden hierdoor gemakkelijk overbrugd; niet iedereen hoeft op dezelfde plaats te zijn om een aankondiging te ontvangen. Daardoor is er ook geen nood aan externe websites.
- Voor managers is het een handige tool om rapporten in te creëren. Deze kunnen direct worden gelinkt naar en ingekeken door de belanghebbenden.
- Documentatie blijft beter bewaard en gaat minder snel verloren.
- Elk bedrijf is anders en elk bedrijf heeft andere noden. HRIS maakt doorgaans deel uit van een uitgebreid e-HR-pakket waaraan verschillende softwaresystemen kunnen worden toegevoegd. Daardoor worden aanpassingen in de database ook doorgevoerd in elk ander gerelateerd programma.
- Als HR-expert kan het soms behoorlijk druk worden. Eenmaal de basis is geïntegreerd in het systeem, kan je het werk gaan delegeren en kunnen werknemers heel wat persoonlijke informatie zelf aanvullen. Daarnaast kunnen ook documenten die eenmalig zijn geüpload in het systeem, worden opgevraagd door elke belanghebbende, zoals een werknemer die loonfiches, evaluaties en attesten zelf opvragen en inkijken. Dat geeft jou de ruimte om meer te focussen op strategische HR-werkzaamheden.
Enkele voorbeelden van HR Information Systems zijn Bamboo HR, Sage Business Cloud People, Peakon, Metrics That Matter en Eloomi. Maar er zijn er natuurlijk nog vele andere.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]