Skip to content

Een HR Manager houdt toezicht op de organisatorische cultuur van het bedrijf, en houdt rekening met de arbeidsvoorschriften. Hij is samen met de HRM afdeling verantwoordelijk voor het selecteren, belonen, beoordelen en opleiden van werknemers binnen het bedrijf.

Wat zijn de taken van een HR Manager?

De functietitel spreekt voor zich: De HR Manager is de leidinggevende van het HR-departement en bepaalt dus het personeelsbeleid. Hij of zij waakt over de uitvoering van het beleid en fungeert als de link tussen het algemene management en de werknemers. Een moeilijke maar cruciale rol binnen de organisatie.

Deze taken komen geregeld op het bureau van een HR Manager terecht:

  • Human Resources-beleid uitstippelen, voeren en opvolgen.
  • Optimalisatie van instroom-, retentie- en uitstroomprocessen.
  • Procedures voor personeelsadministratie controleren.
  • Interne communicatie tussen management en personeel.
  • Begeleiding bij sociale inspectie.
  • Relaties met vakbonden onderhouden en organiseren van sociale verkiezingen.
  • Functieclassificaties uitwerken.
  • Nieuwe HR-software implementeren.

Competenties en vaardigheden

Een HR Manager moet goed kunnen luisteren naar andere personen. Je toont gemeend interesse en je helpt graag personen. Je ben overal van op de hoogte en je hebt een goed zicht over elke situatie.

Je kan ook goed mensen en groepen aansturen en begeleiden. Je maakt een goed evenwicht tussen delegeren en regels op te leggen. Je legt de anderen uit wat het nut is van de opdracht en hoe hij of zij dit moet doen. Op deze manier kan jij een project aansturen zonder dat er iets fout loopt.

Als HR Manager moet je conflicten kunnen herkennen en oplossen. Je praat met alle betrokken partijen en zorgt ervoor dat het conflict op een correcte manier opgelost geraakt. Jij bent eigenlijk een soort van bemiddelingspersoon.

Je zet andere personen aan tot actie. Je doet dit op verschillende manieren. Je wilt het werkplezier van iedereen vergroten en motiveert iedereen om deadlines te behalen. In moeilijke tijden blijf je zelf optimistisch en je kijkt met een positieve instelling naar wat de toekomst brengt en dit geef je ook door aan de werknemers.

In welke type bedrijven werkt een HR Manager?

HR Managers werken in middelgrote en grote bedrijven zowel in zakelijk verband als in overheidsinstellingen als in de non-profit sector. Je hebt ook contact met andere HR medewerkers zoals de HR Advisor, HR Officer, …

Waarom heb je een HR Manager nodig in je bedrijf?

De HR manager is erg belangrijk. Hij regelt alles in verband met HR. Samen met het HR team organiseert hij bijvoorbeeld de eerste dag van een nieuwe werknemer. Hij is ook de persoon die begrip toont als er iets scheelt met een werknemer. Hij is een soort van vertrouwenspersoon, hij is dus bijna onmisbaar.

Hoe word je HR Manager?

Om HR Manager te worden heb je de opties om de bacheloropleidingen sociaal werk, toegepaste psychologie, handelswetenschappen en pedagogische wetenschappen te volgen. Hier kan je natuurlijk ook nog een master bij volgen. Je kan ook een graduaat volgen. Enkele jaren ervaring als HR medewerker is een must om door te groeien naar de functie van HR Manager.

Werken bij ClearXperts als HR consultant

Bedrijven zijn steeds vaker op zoek naar HR professionals die ze flexibel kunnen inzetten. Ze willen hun team versterken omdat er iemand ziek is of iemand op zwangerschapsverlof is. Ofwel is er gewoon extra werk omdat er specifieke HR-projecten worden geïmplementeerd.

Hou jij van tijdelijke projecten bij toonaangevende bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren? Dan is een rol als HR Consultant misschien wel iets voor jou!

Je doet heel veel ervaring op, je hebt meer dan voldoende variatie én je behoudt de zekerheid van een vaste werkgever, met alle voordelen die daarbij horen. We hebben ongetwijfeld een project dat bij jou past, op maat van jouw ervaring en plannen. Spreekt jou dat aan en heb je interesse voor een job als HR Consultant? Kijk dan zeker ook eens bij onze andere functies:
• HR Officer
• HR Business Partner
• Recruiter
• Payroll Officer
• HR Advisor

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!