Het is opvallend dat steeds meer bedrijven kiezen om op regelmatige basis samen te met freelancers. Ook merken we dat de organisaties die eenmaal de stap hebben gemaakt om samen te werken met een freelancer, dat vaak blijven doen.
Er zijn vandaag meer dan 150.000 freelancers in België, met kennis en knowhow van de meest uiteenlopende sectoren.
De kans is groot dat je de juiste kandidaat vindt, maar de vraag blijft: waarom zou je een freelancer overwegen voor je volgende project?
Wat doet een freelancer?
Als je er als bedrijf voor kiest om te starten met freelance-opdrachten, kan je profiteren van de flexibiliteit als die van iemand die komt werken op interimbasis, de expertise van een vakman en de inzet van een zelfstandige.
Freelancers zijn zelfstandigen die tijdelijke opdrachten aannemen binnen hun expertiseveld. Zij vervoegen organisaties doorgaans op projectbasis om zoveel mogelijk expertise te injecteren.
Meestal beschikken bedrijven die freelancers inlijven, niet over de juiste man voor de job en komen zij voor de keuze te staan om iemand permanent te rekruteren, eventueel een agentschap of consultancybureau te contacteren of een freelancer in te zetten.
Afhankelijk van onder meer de duur, de kost en het expertiseniveau die nodig zijn voor het project, zal men een beslissing nemen.
Een dag, een week, een maand, een jaar
Een freelancer ga je meestal inschakelen totdat een opdracht of een project vervolledigd is.
Daarna kan de freelance-opdracht eventueel verlengd worden voor een andere opdracht of voor de volgende fase, indien het project nog niet ten einde was.
Er is geen minimum op freelance-opdrachten, alsook geen maximum.
Aangezien een freelancer een zelfstandig statuut heeft, vergelijk je het inhuren van een freelancer het best als een onderaanneming.
Opdrachten hoeven trouwens niet voltijds te zijn en dat is vaak zelfs niet het geval, deeltijds is ook goed. Dan kan de opdrachtnemer er bijvoorbeeld voor kiezen om twee opdrachten tegelijkertijd aan te nemen.
Zit je dus met een tijdelijk personeelstekort, of met een tijdelijk teveel aan werk dat je niet krijgt opvangen, dan kan je een freelancer inschakelen voor die periode.
Goedkoper of duurder dan een vaste werknemer
Freelancers factureren per uur, of werken op een vooraf vastgelegde forfait.
Zou je een freelancer vast laten werken in het bedrijf, dan kan het duurder uitkomen, maar door de flexibiliteit en de beperkte periode, is dit appels met peren vergelijken.
Daarnaast heb je als opdrachtgever andere kosten die wegvallen.
- Nauwelijks of geen papierwerk;
- Geen tussenkomst van het sociaal secretariaat;
- Geen werk meer? Dan stopt het contract zonder opzegperiode of vergoeding;
- Voor zaken zoals personeelsverzekeringen, 13de maand, ziekengeld en vakantiegeld ben je niet verantwoordelijk.
Je hebt heel veel zelf in handen en beslist zelf hoeveel je wilt betalen versus hoeveel budget er nodig is om het minimum te kunnen realiseren. Vooraf weet je ook altijd hoeveel je een freelancer zal betalen voor de opdracht.
Betaling
Naast de flexibiliteit is het ook heel gemakkelijk de vergoedingen te betalen. Alles wordt simpelweg gefactureerd, en als werkgever moet je enkel de facturen tijdig betalen.
Let wel op, wanneer je een freelancer aanneemt en jullie een overeenkomst hebben over de opdracht, de frequentie en periode, vergeet dan ook niet de betaalfrequentie duidelijk af te spreken.
Zorg ook dat je heel duidelijk communiceert over de verloning. Sommige freelancers drukken zich uit in een dagelijkse vergoeding, andere dan weer in een uurloon.
Goede afspraken maken goede vrienden.
Locatie van tewerkstelling
Een ander element waar ook duidelijke afspraken over moeten gemaakt worden, zijn de verwachtingen van aanwezigheid. Het is niet ongebruikelijk dat een freelancer alleen op kantoor komt als er een meeting is gepland.
Natuurlijk is het jouw goed recht te verwachten dat iedereen altijd aanwezig is op kantoor, en dus ook de freelance werknemers. Hoewel dit eerder ongebruikelijk is (tenzij het om technische redenen niet anders kan), kan het altijd zijn dat men daarmee instemt.
Een freelancer vinden
Een freelancer vinden is niet altijd even gemakkelijk. Struikelblokken zijn vaak beschikbaarheid en expertise. Soms zijn er maar een handvol experts die weten hoe ze het project moeten aanpakken.
clearXperts heeft een uitgebreid netwerk van zowel consultants, als freelancers die voor korte (1,5 maand) tot lange (+1jaar) bij jou in-house aan de slag kunnen. Onze freelancers hebben kennis over de meeste velden in marketing, finance of human resources.
Neem contact met ons op om te bespreken wat wij voor jou kunnen doen. We horen graag van jou.