We leven in een tijdperk waarin technologieën zich razendsnel ontwikkelen en waarin we als consument ook steeds sneller geholpen willen worden. We weten dat het kan, dus waarom zouden we het niet verwachten?
Dat vertaalt zich ook in de manier waarop we zoeken op internet en de mogelijkheden die ons aangeboden worden. Waar we vroeger alleen tekstueel zochten, is de laatste jaren voice search meer en meer in opkomst. Waarom zouden we typen als we ook kunnen spreken? Dat gaat nu eenmaal veel sneller.
Maar wat onze mond niet altijd exact kan omschrijven, kunnen onze ogen wel. Want hoe omschrijf je die azuurblauwe sneakers van een merk dat je niet kent in een tekstuele of voice query? Je kunt een poging doen en dan hopen dat Google of een andere zoekmachine je een gepast resultaat toont, óf je maakt gebruik van visual search en de kans op een relevant resultaat aanzienlijk vergroten!
Wat is visual search?
Visual search betekent letterlijk visueel zoeken. Je zoekt niet met getypte of gesproken woorden of zinnen, maar met beelden.
Deze AI-techniek is feitelijk al langer mogelijk, maar het is pas sinds kort dat er meer en meer gebruik wordt gemaakt van deze technologie, en dat ook andere platformen er meer op inzetten. En zoals dat werkt met AI, zal deze techniek zich steeds verder blijven optimaliseren hoe meer hij wordt gebruikt.
Visual search op een desktop
Wanneer je achter een desktop werkt, kun je voor visual search bijvoorbeeld images.google.be gebruiken. Hier kun je een afbeelding die op je computer staat uploaden of de url van een afbeelding in de zoekbalk ingeven.
Visual search vanaf een mobiel apparaat
Hoewel visual search op een desktop prima gaat, is het een stuk makkelijker vanaf een mobiel apparaat. Je kunt daar namelijk gebruik maken van de lens van je camera om ter plekke een foto te nemen van hetgeen je wil zoeken.
Google heeft daarvoor een tool, Google Lens, maar ook andere platformen zetten in op deze technologie. Zo kun je in de Pinterest-app ook zoeken via afbeeldingen en krijg je vergelijkbare resultaten te zien uit de Pinterest-database. En ook in Snapchat is het mogelijk om visueel te zoeken.
Wat moet ik als bedrijf met visual search?
Net zoals je als bedrijf wilt optimaliseren voor de ‘gewone’ tekstuele zoekopdrachten, zul je ook moeten optimaliseren voor visuele zoekopdrachten.
Het resultaat van een visuele zoekopdracht kan zowel een afbeelding als het gekende tekstuele zoekresultaat zijn. Je ‘traditionele’ SEO-inspanningen zullen dus zeker blijven bestaan. Maar daarnaast is het interessant om je SEO-inspanningen uit te breiden naar SEO-optimalisatie voor afbeeldingen. Zeker als jouw bedrijf in de e-commercewereld actief is.
Als iemand namelijk een visuele zoekopdracht doet voor een product dat men wil aanschaffen, ga je relevanter zijn met een afbeelding als zoekresultaat dan een stuk tekst.
SEO voor visual search
Er zijn verschillende inspanningen die je kunt doen voor je SEO voor visual search. Hoe meer je zoekmachines en andere platformen vertelt over je afbeelding, hoe makkelijker het wordt om deze te interpreteren en hoe groter de kans dat deze getoond worden als zoekresultaat. Een aantal punten die je aandacht verdienen, vind je hieronder.
Grootte van afbeeldingen
Afbeeldingen die sneller laden hebben meer kans getoond te worden. Zorg er dus altijd voor dat je afbeeldingen gecomprimeerd zijn, dat versnelt de laadtijd aanzienlijk.
Beschrijvingen bij afbeeldingen
Een Alt-tekst is een beschrijving die je toe kunt voegen bij je afbeelding. Het vertelt waar de afbeelding over gaat, en het is voor Google nu eenmaal nog altijd gemakkelijker om tekst te interpreteren dan afbeeldingen.
Je Alt-tekst moet dus heel concreet zijn en vertellen wat er op de afbeelding te zien is. Ook de naam van de afbeelding kan het best beschrijvend zijn.
Een sitemap voor afbeeldingen
Een sitemap vertelt zoekmachines en andere applicaties welke informatie ze op jouw website kunnen vinden, het is een soort inhoudsopgave. Je kunt ook een sitemap maken voor de afbeeldingen op je website met het oog op visual search. Je vertelt zoekmachines nu heel duidelijk welke afbeeldingen zich allemaal op je website bevinden en waar ze staan.
Goede, duidelijke afbeeldingen
Bij SEO voor visual search is de kwaliteit van je foto’s zeer belangrijk. Hoe beter de foto’s zijn, hoe beter ze geïnterpreteerd kunnen worden.
Let daar dus op bij het gebruik van je images:
- zorg voor meerdere afbeeldingen vanuit verschillende hoeken
- zet je product af tegen een contrasterende achtergrond, zodat het meer in het oog springt
- zorg dat de vorm en kleur goed overkomen door het gebruik van licht
Voeg structured data toe
Structured data geeft meer informatie over de inhoud van een webpagina. Als je wil dat informatie over de producten op je pagina wordt meegenomen in de structured data, dan kun je hiervoor een product markup gebruiken. Deze verrijkt de data van je producten in zoekresultaten.
Visual search is happening, dat is duidelijk.
En hoewel het nog in de kinderschoenen staat en de technologie zich nog veel verder moet ontwikkelen, zal het in de toekomst een groot gedeelte van ons zoekgedrag bepalen en dus moet je hier als bedrijf op inspelen. Wil je je concurrentie voor zijn? Zet dan al de eerste stappen richting SEO voor visual search.