Sneller, beter en zonder stress: daarom kies je voor een recruiter
Heb je openstaande vacatures? Ben je op zoek naar nieuw talent? Als ondernemer, manager of team leader weet je uit ervaring dat rekrutering geen walk in the park is. Met hoge verwachtingen en de beste bedoelingen startte je misschien zelf aan de zoektocht. Want: “wat je zelf doet, doe je beter”.
Toch?
Wel, niet altijd… De juiste persoon op de juiste plaats zetten, vraagt specifieke kennis en inzichten. Ontbreken die in het rekruteringsproces, bots je gegarandeerd op enkele uitdagingen. In deze blog zetten we de meest voorkomende problemen op een rijtje en belichten we 4 troeven die recruiters inzetten om de juiste match voor jou te maken.
De waarde van the perfect match
Dat een goede match vinden erg moeilijk is, blijkt uit een onderzoek van Acerta dat aantoont dat 1 op de 4 werknemers het bedrijf na minder dan 1 jaar opnieuw verlaat. Als je daarbij bedenkt dat een mislukte externe aanwerving minstens 35.000 euro kost (zoals berekend door Securex voor een bediende), ben je maar beter zeker van je stuk als je een nieuwe medewerker aanwerft.
Enkele veel voorkomende problemen tijdens een aanwervingsproces zijn de volgende:
- Het proces kost je bloed, zweet, tranen en heel veel tijd
- Je vindt geen passende kandidaat
- De finale kandidaat daagt uiteindelijk niet op
- De nieuwe medewerker blijkt na aanwerving toch geen goede match
Werk daarom samen met een expert op vlak van rekrutering: een recruiter werkt niet alleen sneller, maar ontzorgt bovendien je eigen HR-afdeling, én maximaliseert de kans op een goede match.
Wat doet een recruiter dan precies anders?
1. Een waterdicht intakegesprek
Tijdens het intakegesprek daagt een recruiter je uit om je een heel duidelijk beeld te vormen van de perfecte kandidaat. Verwacht je aan vragen zoals:
- Wat houdt de functie exact in?
- Welke competenties zijn cruciaal voor de functie?
- Welk type persoon zoek je?
- Hoe ziet het team er momenteel uit?
- Hoe omschrijf je de bedrijfscultuur?
Daarna doet deze recruiter ook een intakegesprek met de kandidaten. Ook zij mogen zich verwachten aan een reeks uitdagende en kritische vragen om te toetsen naar onder andere hun competenties, potentieel, persoonlijkheid etc.
2. Een uitgebreid netwerk aan rekruteringskanalen
Een recruiter bouwt dankzij jaren van netwerken en screenings een stevige database aan mogelijke kandidaten op. Daarnaast kennen de recruiters alle jobsites, LinkedIn en andere HR-kanalen als hun broekzak.
De perfecte kandidaat wordt op die manier discreet en toch direct benaderd. Deze aanpak staat ook bekend als de “omnichannel” benadering en is een betrouwbare weg naar jouw witte raaf.
Lees ook: Sollicitatieprocedures via social media: zo doe je dat
3. Focus en efficiëntie
Natuurlijk ben je erg blij met een kritische recruiter die de tijd neemt om jou enkel toptalent aan te bieden. Maar ook als het snel moet gaan, zit je bij een recruiter goed.
Snelheid en grondigheid gaan wel degelijk hand in hand, dankzij de focus en efficiëntie van je recruiter. In tijden van war for talent is snelheid zelfs doorslaggevend. Als je weet dat er in België slechts 4 instromers zijn voor elke 5 mensen die de arbeidsmarkt definitief verlaten, is de input van een Xtra professionele recruiter heel erg welkom.
Iedereen wil die witte raaf. Hoe sneller je handelt, hoe kleiner kans dat de vogel gaat vliegen.
Een recruiter handelt in jouw opdracht en is heel transparant over de vorderingen van het sollicitatieproces. Je weet op elk moment in welke sollicitatieronde de verschillende kandidaten zich bevinden. Zo vind je snel de juiste persoon op de juiste plek.
Lees ook: War for talent: 4 manieren om kandidaten aan te werven
4. Meten én weten
Recruiters zijn top notch professionals in de HR-sector. Voor de analyse van kandidaten gebruiken ze verschillende toolings en testings. Maar is de kandidaat die het beste uit de testen komt ook altijd de beste kandidaat voor de openstaande positie? Als HR business partners geven recruiters jou passend advies vanuit hun ervaring en expertise.
Ook voor de onderhandelingen van het verloningspakket met de ideale kandidaat, kan je er op rekenen dat je recruiter dit in goede banen zal leiden. En wanneer die kandidaat akkoord is gegaan, begeleidt de recruiter jou in de afronding van een vlekkeloos aanwervingsproces.
Lees ook: Zo zorg je voor een efficiënte onboarding van nieuwe medewerkers