Eerder schreven we over de ‘War for Talent’, de jacht op werknemers met de juiste kwalificaties.
Wil je als werkgever een kans maken in deze spreekwoordelijke oorlog, dan is het noodzakelijk om werk te maken van je employer branding.
Bedrijven zonder een degelijke strategie ervaren namelijk minder respons op vacatures, hogere rekruteringskosten en een groter verloop van medewerkers.
Wat is employer branding?
De corporate branding van je bedrijf bepaalt wat je wil uitstralen naar klanten, welke normen en waarden je belangrijk vindt, en waar je voor staat.
Je employer branding doet feitelijk hetzelfde maar dan richting potentiële medewerkers.
Hierbij communiceer je dus hoe jij je als werkgever in de markt zet:
- Waar sta je voor als werkgever?
- Welke normen en waarden hanteer je?
- Wat heb jij potentiële werknemer te bieden?
Het hanteren van een duidelijke employer branding-strategie, is van groot belang als je op regelmatige basis nieuwe medewerkers wil aanwerven.
Wat je ermee wil bereiken is dat mensen zich spontaan bij je bedrijf aanbieden omdat ze je kennen én omdat ze graag bij je organisatie willen werken.
Lees hier welke stappen je kunt zetten tot het komen van een sterke employer branding!
Jouw potentiële werknemers
Je employer branding-strategie richt zich tot potentiële werknemers, dus dien je eerst en vooral in kaart te brengen wie dat zijn.
Waar ligt over het algemeen de behoefte van je organisatie? Hoogopgeleide afgestudeerden of starters, mensen die al een aantal jaar werkervaring hebben, managementprofielen?
Als je weet wie je potentiële werknemers zijn, kun je hier vervolgens onderzoek naar doen.
Je wil namelijk weten:
- Wat deze doelgroep drijft;
- Wat ze belangrijk vinden in een werkgever;
- Wat ze belangrijk vinden in hun eigen leven;
- In welke levensfase ze zich bevinden;
- Waar ze wonen;
- Hoe bekend mensen al zijn met jouw organisatie;
- Welke communicatiekanalen ze gebruiken.
Pas als je deze zaken weet, kun je gaan nadenken over de ‘employer value proposition’ en dit in de markt zetten.
Employer value proposition
Je employer value proposition bepaalt hoe je je in de markt gaat zetten. Het toont wat jou als organisatie nu écht uniek maakt.
Betrek je huidige medewerkers
Je kunt zelf een goed beeld hebben van wat jou uniek maakt, maar de beste ambassadeurs van je bedrijf zijn je huidige werknemers.
Bij het bepalen van je employer value proposition is het dus verstandig hier je werknemers bij te betrekken.
Waarom werken ze graag voor jouw organisatie? Waar zijn ze trots op? Wat vinden ze belangrijk en waar voorzie jij in die behoefte?
Zo’n onderzoek kun je zelf intern doen, maar je kunt er ook een extern bureau voor inschakelen.
Doe een concurrentieonderzoek
We kennen allemaal de vacatureteksten ‘We bieden een aantrekkelijk salaris met extralegale voordelen’ of ‘Je komt terecht in een inspirerende omgeving’.
Maar zo zijn er veel…
Waarom zou een potentiële werknemer nu bij jou komen werken? Wat biedt jij dat uniek is ten opzichte van je concurrenten?
Onderzoek wat je concurrenten bieden en zorg ervoor dat jouw employer value proposition onderscheidend is en aansluit op de wensen van je doelgroep.
Communiceer je boodschap
Eens je bepaald hebt wie je potentiële werknemers zijn en een employer value proposition hebt gevonden, is het tijd om te bedenken hoe je deze boodschap de wereld in gaat sturen.
Het ideale scenario is dat mensen niet meer op zoek moeten gaan, maar dat ze ineens aan jouw bedrijf denken als ze op zoek gaan naar een (nieuwe) baan.
Je maakt gebruik van de communicatiekanalen waarvan je weet dat je doelgroep actief is.Denk aan social media, vacaturewebsites, traditionele media. En ga je hogescholen en universiteiten targeten? Of toch eerder vakbeurzen?
Daarnaast is het belangrijk dat je altijd dezelfde employer message communiceert. Zorg voor een beeld dat blijft hangen bij mensen en toon dit overal waar ze je tegen kunnen komen. Herhaling zorgt voor herinnering.
Meten is weten
Last but not least: meet je inspanningen.
Te vaak beginnen bedrijven halsoverkop aan een employer branding-strategie zonder te monitoren welke resultaten dit oplevert:
- Krijg je daadwerkelijk meer sollicitanten over de vloer?
- Blijven mensen langer in dienst?
- Zijn er minder medewerkers die binnen de eerste 6 maanden opzeggen?
- Zijn je rekruteringskosten gedaald?
- Via welke kanalen trek je de meeste sollicitanten?
Alleen wanneer je je resultaten meet, kun je deze bijsturen en optimaliseren. clearXperts helpt je graag verder.