Skip to content

Na de introductie van voice search, zetten grote spelers zoals Google en Amazon nu ook meer en meer in op visual search

Veel draait om de user experience van deze software. Dat is meteen ook de reden waarom er nieuwe opties worden gezocht om zoekopdrachten vlotter, sneller en preciezer te laten verlopen. Afhankelijk van de zoekopdracht zou de manier van zoeken ernaar moeten worden aangepast, zo verkrijg je de beste resultaten.

Met visual search hoef je geen omschrijving meer te geven over een foto. Je kan deze stap overslaan en rechtstreeks een afbeelding uploaden om een zoekopdracht uit te voeren. 

Zo kunnen potentiële klanten sneller de webshops vinden die aanbieden wat zij zoeken. 

Wat is visual search nu concreet?

Zoals je uit de naam en de inleiding van het artikel kan afleiden, wil visual search dus zeggen dat je een afbeelding uploadt of een foto maakt in een zoekmachine. Op basis van de afbeelding krijg je resultaten te zien. Het resultaat kan hetzelfde voorwerp zijn, maar kan ook een aanvulling zijn of meer uitleg over het voorwerp dat je scande.

Toon je bijvoorbeeld een broek, dan is het mogelijk dat je als zoekresultaat bijpassende kleren en accessoires te zien krijgt. 

De uitdaging bij visual search is het herkennen van voorwerpen. Het ene voorwerp is het andere niet. Daarbij kan het ook zijn dat het voorwerp anders ligt of vanuit een andere hoek is gefotografeerd. Ook dan moet moet de zoekmachine het nog steeds herkennen.

Er zijn drie voorlopers in de ontwikkeling van visual searches die hier worden besproken: Google Image Search en Google Lens, Bing Visual Search en Pinterest Lens.

Reverse Image Search en Google Lens

De basis achter visual search is reverse image search. Dit is de meest simpele toepassing. Je kan dit al een hele tijd met Google Image Search. Bij deze functie ga je Google de opdracht geven een gelijkaardige afbeelding te vinden. Hierbij zal het zoekresultaat ook een afbeelding zijn. 

Soms kan je hiermee informatie vinden over de afbeelding. Soms krijg je ook gelijkaardige afbeeldingen, maar dan van andere bronnen of in een ander formaat. Je kan reverse image search echter niet toepassen op e-commerce of voor advertentiedoeleinden.

Naast de Reverse Image Search is er ook Google Lens. Dit is een nieuwere technologie die tegenwoordig op de meeste Android-telefoons automatisch is gelinkt met de camera. 

Met Google Lens kan je:

  • een item scannen en opzoeken wat het is;
  • teksten kopiëren;
  • vergelijkbare producten zoeken; 
  • nieuwe zaken ontdekken;
  • codes scannen. 

Google Lens is een heel handige tool die al regelmatig kan worden gebruikt, maar nog wat optimalisatie kan gebruiken. Het systeem verbetert wel continu. Daardoor zal het volgens ons niet meer heel lang duren alvorens we op deze manier regelmatiger zullen gaan zoeken. Eenmaal de resultaten beter worden, zal Google Lens stil aan top-of-mind worden en frequenter door iedereen worden gebruikt.

Bing Visual Search

Bing, de zoekmachine van Microsoft, heeft onlangs ook een nieuwe visual search-functie geïntroduceerd. Bij deze functie kan je bepaalde elementen op een afbeelding eerst uitlichten, om daarop specifiek te zoeken. 

In de toekomst zal deze functie worden uitgebreid zodat Bing meteen de verschillende elementen op de afbeelding herkent, in plaats van dat de gebruiker ze eerst moet uitlichten. 

Hoewel de theorie mooi klinkt, staat de toepassing nog niet op punt. Bij het uitlichten krijg je vaak ook resultaat op de hele foto, in plaats van alleen voor het uitgelichte voorwerp. Stel dat je op de foto van een woonkamer, de stoel uitlicht. Dan zou je daarvan resultaten moeten zien. Helaas tonen meeste resultaten eerder woonkamers dan alleen maar stoelen.

Pinterest Lens

Frequente Pinterest-gebruikers zullen het al hebben gemerkt: steeds vaker wordt het social media-platform gebruikt door webshops voor de promotie van hun producten die je dan via de link kan kopen. Foto’s linken daarbij rechtstreeks door naar webshops.

Door de focus van het platform op afbeeldingen en de laatste veranderingen in het gebruik van Pinterest, is het een logische stap om hierop een visual search te introduceren. 

Pinterest is daarom met Pinterest Lens gekomen. Met deze app kan je als gebruiker foto’s maken en die foto wordt gematcht met een Pinterest-afbeelding.

Pinterest gaat bijpassende zaken zoeken bij jouw afbeelding. Er worden dus niet zoals bij Google Image Search exacte matches gemaakt, eerder gerelateerde afbeeldingen worden gezocht. Op dit moment werkt de Pinterest Lens voor voeding, kleding en interieur. 

Zit er toekomst in visual search?

Nu voice search beter begint te functioneren is de aandacht aan het overgaan op alweer een nieuw staaltje technologie. Het is echter een heel andere manier van zoeken dan het omschrijven van wat we zoeken. Dat deden we zowel bij geschreven als bij gesproken searches. Het zal dus een aanpassing vragen van de gebruikers. 

Hoewel de drie bovenvermelde functies nog aan verbeteringen toe zijn,is het potentieel meer dan duidelijk. Naarmate de technologie verbetert en de fouten uit het programma gaan verdwijnen, zal deze functie heel wat veranderen en beïnvloeden

Denk maar aan onze manier van online shoppen. Ben jij er al klaar voor?

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!