Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Werk je in een groot bedrijf met een diversiteit aan werknemers, dan is de kans groot dat je geconfronteerd wordt met verschillende generaties op de werkvloer.

Hoewel dat misschien een uitdaging lijkt en soms ook is, kun je ook een heleboel voordelen halen uit die verschillende generaties. Als je verschillende leeftijdsgroepen op een goede manier met elkaar kunt laten samenwerken, kan je daar als bedrijf sterk de vruchten van plukken.

Welke generaties kun je onderscheiden

Op dit moment van schrijven is het mogelijk dat je in een bedrijf werkt met mensen uit de generatie babyboomers tot en met generatie Z. Iedere generatie heeft zijn eigen typerende kenmerken.

Hoewel je niet iedereen over één kam kunt scheren, zeggen die kenmerken over het algemeen wel iets over de algemene houding tegenover werk.

  • Babyboomers: geboren tussen 1946 en 1964, de hardwerkende, idealistische en loyale generatie.
  • Generatie X: geboren tussen 1965 en 1979, de autonome, flexibele en iets minder formele generatie.
  • Generatie Y: geboren tussen 1982 en 1992, de ambitieuze, leergierige en pragmatische generatie.
  • Generatie Z: geboren tussen 1993 en 2005, de voorstander van het nieuwe werken. D zelfontplooiende, verbonden generatie.

Hoe haal je het beste uit samenwerken met verschillende generaties?

Zorg voor verbinding en leer van elkaar

Iedere generatie heeft bepaalde waarden die zij belangrijk vindt. Als je generaties naast elkaar laat werken, zonder deze waarden te bespreken of te erkennen, vergroot je de kans op conflicten.

Zorg daarom voor verbinding. Laat mensen van verschillende generaties in teams met elkaar samenwerken. Maar beperk dit niet tot samenwerken.

Biedt ook mogelijkheden om elkaar te leren kennen en waarden te bespreken. Dat leidt tot een betere verstandhouding.

Daarnaast geeft het ook de mogelijkheid om van elkaar te leren, in twee richtingen!

Benut de competenties van iedere generatie

Verschillende generaties betekent verschillende competenties, en dan voornamelijk soft skills.

Daar waar de babyboomers misschien gestructureerd en planmatig zijn, heeft generatie Z een flexibeler aanpassingsvermogen.

Het inzetten en combineren van die verschillende skills, kan hele goede en productieve samenwerkingen opleveren.

Zie die verschillende competenties dus niet als een struikelblok, maar benut ze in je voordeel.

Pas je samenwerking aan

De periode waarin generaties opgroeien, is bepalend voor de waarden en normen die zij hanteren. Ook voor wat zij als belangrijk beschouwen en hoe zij aankijken tegen werk.

Zo zullen babyboomers het wellicht gewend zijn om lange dagen te werken en zal een bepaalde hiërarchie binnen een bedrijf hen niet vreemd zijn.

Generatie Z daarentegen is gewend aan het nieuwe werken en stelt een goede work-life balance voorop.

Het is belangrijk om je samenwerking of leiderschap hierop aan te passen. Heb oog voor de waarden en normen van de verschillende generaties en stel daar je samenwerking op af.

Geef generatie Z de mogelijkheid om eens thuis te werken, maar stel bijvoorbeeld de voorwaarde dat er één dag in de week door iedereen tot 18u op kantoor gewerkt wordt.

Maar bovenal: communiceer… en laat generaties met elkaar communiceren![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][image_with_text_over icon=”” icon_size=”fa-2x” title_tag=”h2″ image=”1638″ icon_color=”#ffffff” title=”Ben jij momenteel op zoek naar een geschikte kandidaat?” title_color=”#ffffff” title_size=”35″ image_shader_color=”rgba(0,0,0,0.37)”]

clearXperts helpt je graag verder!

Laten we kennismaken via een persoonlijk gesprek:

[button size=’medium’ style=” text=’Contacteer ons’ icon=” icon_color=” link=’https://www.clearxperts.com/contacteer-ons/’ target=’_self’ color=’#ffffff’ hover_color=’#ffffff’ border_color=’#A11035′ hover_border_color=’#083254′ background_color=’#A11035′ hover_background_color=’#083254′ font_style=’normal’ font_weight=’400′ text_align=’center’ margin=’20’][/image_with_text_over][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!