Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Hoewel artificial intelligence (‘AI’) voor de meesten een gekend begrip is, staat deze vorm van intelligentie in het Belgische bedrijfsleven nog maar net in de kinderschoenen.

Dit heeft onder meer te maken met het feit dat nog niet alle sectoren de verschillende opportuniteiten van artificial intelligence kennen.

Ook voor marketeers liggen er nog heel wat kansen voor het grijpen wat de implementatie van AI betreft.

Zo zijn er al wel enkele bedrijven die gebruikmaken van deze wetenschap om via machine learning het gedrag van hun klanten te analyseren en hiermee vervolgens een verbeterde customer journey op te zetten, maar voor de overgrote meerderheid is deze manier van werken nog geheel onbekend.

Hoog tijd om hierin dus verandering te brengen!

Hypergepersonaliseerde klantsegmenten

Doorgedreven klantsegmentatie is essentieel wanneer je als marketeer de juiste boodschap bij de juiste doelgroep wil krijgen.

Helaas neemt dit ontzettend veel tijd in beslag.

Je dient namelijk zelf uit alle verzamelde gegevens van jouw klanten en websitebezoekers herkenbare patronen te halen, en deze vervolgens te bundelen tot logisch samenhangende doelgroepen.

Daar komt ook nog eens bij dat het gedrag van de consument door de jaren heen regelmatig verandert, waardoor je als marketeer deze oefening vaak moet herhalen om up-to-date te blijven.

Met artificial intelligence krijg je echter sneller toegang tot big data en geavanceerde analytische oplossingen. Je maakt immers gebruik van automatisch gestuurde computerprogramma’s die analyses en onderverdelingen van klantgegevens voor jou uitvoeren, en dit op zo’n specifieke manier dat je zelfs hypergepersonaliseerde klantsegmenten verkrijgt.

Een grote opportuniteit dus, aangezien de hedendaagse consument veel belang hecht aan een persoonlijke communicatie en een aangepaste merkbeleving.

Real-time interactie

Een vorm van artificial intelligence die we tegenwoordig al iets meer zien verschijnen, is het gebruik van chatbots en virtuele assistenten waarmee je echte conversaties kan voeren.

Dankzij machine learning hebben deze over de jaren heen geleerd om vragen van de consumenten te begrijpen en menselijke intelligentie na te bootsen.

Hierdoor kan je deze tools nu inzetten voor routinematige vragen over zaken zoals openingsuren, bestelinformatie, productspecificaties, enzovoort.

Een enorme tijdswinst dus.

Stelt je klant een meer ingewikkelde vraag en weet je chatbot of je virtual assistant niet meteen het antwoord?

Dan kan je dankzij AI-toepassingen instellen dat er een standaard antwoord wordt gegeven en kun je vervolgens via een melding in je mailbox of op je smartphone de persoon in kwestie zelf verder helpen.

Voorspellen en sturen van het klantgedrag

Nog een laatste voordeel van artificial intelligence, is dat je na verloop van tijd waardevolle inzichten krijgt in het toekomstig klantgedrag van jouw consumenten en hier ook sneller op kan gaan inspelen.

Artificial intelligence maakt namelijk gebruik van deep learning, statistische programmaties en voorspellende analyses, waarmee je als marketeer veel eenvoudiger trends kan achterhalen in de customer journey en consumptiepatronen kan detecteren.

Stel dat je bijvoorbeeld een webshop hebt en je zelfsturende programma’s oppikken dat je klanten meer beginnen te zoeken naar een bepaald product. Dan kan je als marketeer dit product bijvoorbeeld op de homepage plaatsen, er vervolgens mailings rond opstellen, het product op social media delen, enzovoort.

Overtuigd van de meerwaarde die artificial intelligence jou als marketeer te bieden heeft? [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!