Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Organisaties kiezen tegenwoordig vaker voor een total talent management-aanpak met verschillende profielen, dan voor een organisatiestructuur met enkel en alleen medewerkers onder eenzelfde contractvorm.

Zo investeren ze onder meer in vaste profielen in loondienst, werknemers op tijdelijke contractbasis, freelancers, interimmers, enzovoort.

Flexibel talent is voor hen dus belangrijker dan de focus op de gewenste contractvorm voor de onderneming.

Benieuwd waarom steeds meer bedrijven tot dit inzicht komen en geloven dat de kracht van een organisatie in total talent management ligt, en niet langer meer in eenzelfde contractvorm voor alle medewerkers?

Het idee achter total talent management

Het idee achter total talent management is dat je als organisatie naar de volledige arbeidsmarkt gaat kijken om talent binnen je bedrijf in te zetten.

Je focust je dus niet langer meer op de gewenste contractvorm voor je onderneming, maar op de competenties en het talent dat nodig is om de openstaande functie goed uit te oefenen.

Pas wanneer je jouw talent in kwestie hebt gevonden, stem je met hem overeen onder welke contractvorm hij in je organisatie komt te werken.

Een opportuniteit voor HR

De afgelopen jaren is het aantal freelancers in België flink gestegen. In 2018 telden Vlaanderen en Brussel tezamen maar liefst 157.697 actieve freelancers. Dat is 6,6 procent meer dan het jaar daarvoor.

Mensen kiezen dus steeds liever voor de optie om zelfstandig en op projectbasis te werken, dan vast in loondienst te gaan bij één bepaald bedrijf.

Door total talent management in je organisatie te implementeren, geef je ook deze talenten met hun focus op vrijheid en onafhankelijkheid, de mogelijkheid om te solliciteren voor jouw openstaande functies.

Je zal met deze nieuwe aanpak dus veel sneller openstaande vacatures en expertfuncties met specifieke vaardigheden weten in te vullen dan andere bedrijven, en dus een stapje voor hebben op je concurrentie!

Voordelen voor je huidige werknemers

Ook bij het huidige personeel zorgt total talent management voor een nieuwe wind.

Werknemers vinden het vandaag de dag immers belangrijk om een betekenisvolle bijdrage te leveren aan de organisatie waarvoor zij werken. Dit vertaalt zich over het algemeen in het meewerken aan belangrijke projecten en het continu ontwikkelen van nieuwe competenties.

Van zodra je medewerkers het gevoel hebben dat ze deze bijdrage niet meer kunnen leveren binnen jouw bedrijf, beginnen ze stilaan te kijken naar een nieuwe uitdaging.

Total talent management geeft je HR-afdeling de mogelijkheid om bij je huidige werknemers na te gaan waar hun interesses en talenten liggen en vervolgens te bekijken hoe je deze in jouw onderneming kan inzetten.

Geeft één van je medewerkers bijvoorbeeld aan dat hij in zijn huidige functie geen uitdaging meer ziet, maar dat hij interesse heeft in een (tijdelijke) tewerkstelling op een andere afdeling? Zorg dan voor de nodige middelen zodat je medewerker zich kan opleiden en bijscholen in dit domein.

Op deze manier behoud je een goede werkkracht en blijft je medewerker het gevoel behouden dat hij zich verder kan ontwikkelen binnen je bedrijf.

Let wel, om huidige werknemers en flexibele talenten binnen je onderneming te roteren, is een goede communicatie tussen de verschillende afdelingen vereist!

Iedereen dient dus achter het principe van total talent management te staan en ervoor te zorgen dat de HR-afdeling een totaaloverzicht krijgt van de hele onderneming.

Interne en externe talenten: de perfecte match

Hoewel total talent management door bedrijven in het leven werd geroepen om de kloof te dichten tussen het toenemend aantal freelancers en de hoeveelheid openstaande vacatures, heeft deze manier van werken ook een positieve invloed voor interne en externe talenten onderling.

Intern personeel kan op een informele manier namelijk ontzettend veel bijleren van de externe talenten die thuis zijn in één specifiek domein. Externe talenten daarentegen genieten met total talent management van dezelfde benefits als intern personeel.

Door interne en externe talenten dus in te zetten binnen jouw bedrijf, bekom je de perfecte match om jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!