Skip to content

Smartphones, collega’s met een dringende vraag, de radio op het werk, het zijn allemaal stoorzenders voor je concentratievermogen. Krijg je de zaken niet meer helder geformuleerd en daalt je productiviteit zienderogen? Dan is het dringend tijd om actie te ondernemen. Met deze tips en tricks verhoog je je concentratie meteen.

1. De werkomgeving: álles telt

Geconcentreerd werken, dat begint bij je werkomgeving. En dat begrip mag je erg ruim interpreteren: van klimaat tot akoestiek, het zijn allemaal cruciale factoren. Om je maximaal te kunnen focussen, werk je bij voorkeur in een lichte, goed verluchte en stille omgeving. Goede (akoestische) isolatie is dus geen overbodige luxe.

Tip: Of je nu thuis werkt of op kantoor: vertel je omgeving gerust dat je je wil afzonderen. Ze zullen het vast begrijpen en je in alle stilte laten doorwerken.

2. Ontrommelen: ga voor een clean desk

Het clean-desk-principe werd niet zomaar geïntroduceerd. Want een schoon en zo leeg mogelijk bureau helpt je om te focussen op wat telt: je ideeën op het scherm (en op papier). Rommel creëert alleen maar afleiding, en daar is niemand bij gebaat. Jawel, weg met die krant en dat vieruurtje. Je tovert ze wel tevoorschijn wanneer je honger hebt of even wil pauzeren.

3. Online afleidingen

Kenniswerkers spenderen vaak 6, 7 of zelfs 8 uur per dag achter de computer. Online afleidingen zijn dan ook nooit veraf. Ban Facebook, Twitter en je favoriete websites tijdens de werkuren. Ze lijken misschien een aangename verstrooiing van het harde werk, maar ze zijn bijzonder nefast voor je concentratie en productiviteit.

Tip: Wil je toch even je timeline checken? Doe dat dan tijdens de middagpauze. Je zal merken dat je heus niet veel gemist hebt.

4. Concentratie verhogen door pauzes te nemen

Je kunt je gegarandeerd beter focussen op een saai rapport of een moeilijke klus als je er even tussenuit bent geweest. Frisse lucht en beweging zijn zeker een aanrader, maar ook sociaal contact. Na die welverdiende ontspanning kun je er weer volop tegenaan.

5. Prioriteiten stellen en stappenplannen maken

Planning is alles. Het verdrijft de chaos in je hoofd en helpt je door de bomen het bos te zien:

  • Maak die stapel werk behapbaar door de taken te onderverdelen in lijstjes en stappenplannen.
  • First things first. Stel de nodige prioriteiten in functie van je deadlines en doelstellingen.
  • E-mail kan genadeloos zijn voor je concentratie. Probeer vaste e-mailmomenten in te bouwen, zodat je daartussen voldoende kunt doorwerken.

 

Bijkomende tips? Laat het ons gerust weten!

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!