Skip to content

Dat de maand januari een nieuwe start inhoudt, was nog nooit zo accuraat als vandaag. Na een jaar zoals 2020 zijn we allemaal geïnspireerd om het beter te doen. Een hoewel afgelopen jaar tal van nieuwe uitdagingen met zich meebracht, heeft onze veerkracht en flexibiliteit een nieuwe dimensie gekregen. Nu we collectief bewezen hebben dat we onszelf en onze business kunnen heruitvinden, is dit het perfecte moment om een duurzame strategie uit te bouwen waar we op lange termijn de vruchten van kunnen plukken. Wil jij je KPI’s op vlak van Sales, Marketing, Finance en HR bepalen én behalen? Kickstart 2021 met volgende tips!

Leer uit het verleden

Snel schakelen is een skill die we in 2020 allemaal onder de knie hebben gekregen. Door het gebrek aan perspectief moesten we vaak nieuwe dingen proberen of onszelf herpositioneren. Wat ging er goed? Wat kon er beter? Bereikte je al je doelen of neem je er enkele mee naar dit jaar? Met deze ervaringen in het achterhoofd kan je je doelstellingen voor 2021 bepalen.

Kijk vooruit naar de toekomst

Om je vooropgestelde doelstellingen te realiseren is een jaarlijks strategisch plan de sleutel tot succes. Dit plan vormt het kompas dat de richting van je acties aangeeft. Het stelt je in staat om je strategie over een bepaalde periode te plannen, uit te voeren en op te volgen.

De verschillende pijlers van je strategisch plan – zoals Sales, Marketing, Finance en Hr – bevatten afzonderlijke strategieën voor je verschillende teams, maar werken steeds naar dezelfde bedrijfsdoelstellingen toe.

Sales & Marketing

Een Sales & Marketing plan onderscheidt zich van een traditioneel businessplan door niet alleen de grote lijnen, maar ook de concrete acties uit te tekenen. Wat zijn je doelstellingen? En – vooral – hoe ga je deze realiseren?

De stappen van je Sales & Marketing plan

Bij aanvang van je plan breng je in kaart welke doelstellingen je wil behalen, welke klanten je wil bereiken en hoeveel omzet je wil genereren. Bepaal de specifieke acties die je hiervoor zult ondernemen en de mensen en middelen die je hiervoor zult engageren. Stel teams samen, leg deadlines vast en duid verantwoordelijken aan. De volgende 10 stappen leiden jouw Sales & Marketing plan in goede banen.

 1. Formuleer je visie en missie
 2. Definieer je doelgroep
 3. Bepaal je marktpositie t.o.v. die van de concurrentie
 4. Stel je Sales & Marketing teams samen en verdeel de rollen
 5. Selecteer de tools die je Sales & Marketing teams zullen gebruiken
 6. Bepaal je marketing strategie rond het genereren van leads
 7. Bepaal je prospectie strategie rond het identificeren, kwalificeren en prioriteren van leads
 8. Definieer je (SMART) doelstellingen
 9. Zet je actieplan uiteen
 10. Bereken de kosten die gepaard gaan met het behalen van je doelstellingen

 

Finance

Naast het plannen van je Sales- en Marketingacties, dien je ook het financieel plaatje in rekening te nemen. Dergelijk plan biedt inzicht in toekomstige uitgaven en investeringen en vermijdt onaangename verrassingen. De volgende 3 onderdelen vormen een goede basis voor je financieel plan.

De onderdelen van je financieel plan

 1. Je financieringsplan toont aan hoe je je beoogde investeringen zal bekostigen
 2. Je resultatenrekening geeft een overzicht van je maandelijkse inkomsten, uitgaven en overschotten
 3. Je cashflow overzicht verzamelt alle factoren die invloed hebben op je inkomsten en uitgaven

 

Hr

Ook ons Hr-beleid heeft het afgelopen jaar een sterke verandering doorgemaakt. En hoewel de basis nog steeds bij het aanwerven, opleiden en ontwikkelen van (je) mensen ligt, moet ook Hr zich klaarstomen voor het nieuwe werken.

Begrippen zoals telewerk en “workplace safety” werden het nieuwe normaal. Bovendien werden we uitgedaagd om verbondenheid te creëren in een periode waarin video calls onze voornaamste vorm van sociale interactie waren. Ook fysieke en – vooral – mentale gezondheid kwamen plots bovenaan de agenda te staan.

Deze nieuwe focus op digitalisering, flexibiliteit en (mentaal) welzijn zijn slechts een handgreep uit de uitdagingen die Hr in 2021 te wachten staan.

Investeer in talent

Nu je de basics voor 2021 op zak hebt, kan je aan de slag gaan met je eigen invulling ervan. Advies nodig? Onze Sales, Marketing, Finance en Hr consultants zijn experts in het in kaart brengen en realiseren van jouw doelstellingen. Hun uitgebreide skillset biedt een antwoord op elk van jouw uitdagingen. Zo werken we samen aan een duurzame strategie waar je op lange termijn de vruchten van plukt.

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!