Skip to content

Je herkent het gevoel ongetwijfeld wel. Je bent nog maar net op kantoor of je verantwoordelijke vraagt al meteen om een meeting voor te bereiden.

Daarnaast moet je nog openstaande taken van gisteren afwerken en heb je nog een aantal onbeantwoorde e-mails die dringend je aandacht verdienen.

Gevolg? Je begint slechts met een gedeelde concentratie aan al deze taken en staat op het einde van de dag geen stap verder.

Hoog tijd dus om het over een andere boeg te gooien en je productiviteit op het werk te verhogen!

1. Zorg voor een goede nachtrust

Verschillende studies hebben reeds aangetoond dat een slaapgebrek desastreuze gevolgen heeft voor je productiviteit. Wie zijn productiviteit op het werk dus wil verhogen, kan maar beter investeren in een goede nachtrust.

Voldoende slaap zorgt dat je vol energie aan je werkdag begint en dat je minder snel problemen hebt met je concentratie. Bovendien ben je alerter, waardoor je betere beslissingen maakt, creatiever denkt en sneller zaken afhandelt.

2. Maak een afgebakende planning

Een andere manier om in no time je productiviteit te verhogen, is door op voorhand een strakke planning op te maken. Plan taken in op specifieke dagen en tijdstippen, en hou hierbij rekening met hun moeilijkheidsgraad.

Zo is het bijvoorbeeld verstandig om moeilijke taken zo vroeg mogelijk op de dag in je agenda te plaatsen. ‘s Ochtends ben je namelijk minder vatbaar voor afleidingen. Daarnaast geeft het een enorme boost wanneer je een grote taak hebt afgewerkt en kan dit gevoel er eveneens voor zorgen dat je de dag productiever doorbrengt.

Heb je toch last van een middagdipje? Voorzie in je planning dan enkele routinetaken en kom zo op een eenvoudige manier de middag door.

3. Werk slechts aan één taak

There is no such thing as multitasking. Ben jij iemand die denkt tijd te winnen door verschillende taken op hetzelfde tijdstip uit te voeren? Dan heb je het mis!

Ons brein is er niet op voorzien om verschillende zaken tegelijk uit te voeren. Probeer je dit toch? Dan zal je productiviteit aanzienlijk afnemen en zal je veel slordiger tewerkgaan.

Rond je taak dus volledig af, alvorens je aan een andere taak begint en durf af en toe eens nee te zeggen tegen je baas en collega’s als je met iets anders bezig bent.

4. Neem op tijd en stond een pauze

Een laatste advies dat vaak terugkomt, maar nog steeds veel te weinig wordt toegepast, is ‘neem op tijd en stond een korte pauze’.

Merk je dat je minder gefocust aan een taak bezig bent? Zoek dan een vijf- à tiental minuten afleiding en probeer je tijdens deze pauze zo goed als mogelijk te ontspannen.

Je zal merken dat je na deze pauze terug meer energie hebt en dat je er weer vol goede moed tegenaan kan!

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!