Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Als leidinggevende zal je vast al wel gemerkt hebben dat conflicten op de werkvloer onvermijdelijk zijn. Toch hoeft dit niet altijd een probleem te vormen. Disharmonie en polemiek zorgen er immers voor dat er nieuwe inzichten ontstaan en dat de dynamiek wordt gestimuleerd.

De voorwaarde is wel dat je als leidinggevende tijdig ingrijpt wanneer deze conflicten zich voordoen en dat je met beide partijen op zoek gaat naar een gepaste oplossing om het meningsverschil niet te laten uitmonden in een complexe situatie.

Laat het conflict niet aanslepen

Veel leidinggevenden geven geen gevolg aan meningsverschillen op de werkvloer. Vaak wordt als reden opgegeven dat ze hiervoor geen tijd hebben, dat ze niet weten hoe ze hieraan moeten beginnen, of dat de betrokkenen matuur genoeg zijn om het conflict zelf op te lossen.

Weet echter dat onopgeloste conflicten een bron van energieverlies zijn en nefaste gevolgen kunnen hebben voor de productiviteit, de sfeer, de motivatie en het aanwezigheidscijfer van je werknemers.

Vermijd dus als leidinggevende dat meningsverschillen uitdraaien in destructieve conflicten en grijp tijdig in. Immers, hoe sneller je ingrijpt, hoe gemakkelijker het probleem op te lossen valt.

Zoek een oplossing met beide partijen

Wil je vermijden dat het conflict zich in de toekomst opnieuw voordoet? Probeer dan met beide partijen een oplossing te zoeken en laat hen zelf ook een aantal oplossingen aanreiken.

Nodig beide partijen eerst apart uit op je kantoor en geef hen meteen mee dat je deze gesprekken organiseert om de problematiek op te lossen. Door beide partijen apart uit te horen, voorkom je dat het conflict escaleert of dat de collega die verbaal sterker is, het volledige gesprek overneemt.

Daarnaast is het eveneens een goede manier om bij beide partijen na te gaan hoe het conflict precies ontstaan is. Probeer hierbij als leidinggevende zo transparant mogelijk te zijn.

Na deze verkennende gesprekken, nodig je beide partijen opnieuw uit op je kantoor, maar dit keer samen. Je bespreekt met hen de oplossingen die ze beiden hebben voorgesteld en stelt samen concrete gedragsrichtlijnen op waarin ze zich beiden kunnen vinden. Indien nodig, kan je deze afspraken ook op papier zetten en door beide werknemers laten ondertekenen.

Zorg voor een goede opvolging

Zelfs wanneer het conflict tussen beide werknemers opgelost lijkt, is het belangrijk om na te gaan of dit effectief ook zo is. Informeer dus na een tijdje bij beide collega’s of de afspraken wel degelijk nageleefd worden en grijp desnoods opnieuw in als je merkt dat dit niet zo is.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][image_with_text_over icon=”” icon_size=”fa-2x” title_tag=”h2″ image=”1638″ icon_color=”#ffffff” title=”Ben jij momenteel op zoek naar een geschikte kandidaat?” title_color=”#ffffff” title_size=”35″ image_shader_color=”rgba(0,0,0,0.37)”]

clearXperts helpt je graag verder!

Laten we kennismaken via een persoonlijk gesprek:

[button size=’medium’ style=” text=’Contacteer ons’ icon=” icon_color=” link=’https://www.clearxperts.com/contacteer-ons/’ target=’_self’ color=’#ffffff’ hover_color=’#ffffff’ border_color=’#A11035′ hover_border_color=’#083254′ background_color=’#A11035′ hover_background_color=’#083254′ font_style=’normal’ font_weight=’400′ text_align=’center’ margin=’20’][/image_with_text_over][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!