Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Je zit acht uur aan je bureau met een waslijst aan taken, maar aan het einde van de dag heb je (veel) minder gedaan hebt dan je had gewild.

Klinkt dit bekend in de oren? Dan wordt het tijd om aan je time management te werken.

Hieronder geven we 5 tips om je werkdag productiever in te delen, zodat je aan het einde van je dag met een voldaan gevoel naar huis kunt keren!

Maak to do-lijstjes

Niets is contraproductiever dan een wirwar van taken in je hoofd.

Dit geeft je namelijk geen goed overzicht van wat er allemaal moet gebeuren, en de volgorde waarin.

Wil je je time management verbeteren, begin dan met het maken van to do-lijstjes. Een goede to do-lijst bestaat uit een overzicht van werkzaamheden die je moet verrichten, geprioriteerd van belangrijk naar minder belangrijk. Je to-do-lijst kan vervolgens dienen als input voor het maken van een concrete dagplanning.

Werkpatroon

Niemand kan zich acht uur aan een stuk volledig concentreren op zijn werk. Om efficiënter met je tijd om te gaan, is het daarom belangrijk om een werkpatroon te creëren dat voor jou het beste werkt.

Er zijn verschillende mogelijke werkpatronen. Podio heeft hiervoor een mooie infographic laten maken. We lichten ze hieronder kort toe. Ontdek welke voor jou het beste werkt door ze uit te testen!

15 minuten pauze

Bij deze methode plan je, buiten je lunchpauze, 2 breaks van 15 minuten gedurende de dag. Tijdens deze korte pauzes doe je niets werkgerelateerd. Je houdt je bezig met iets ontspannends om je energie en concentratie weer op peil te krijgen.

Pomodoro-techniek

Bij de Pomodoro-techniek wordt uitgegaan van kortere werkperiodes, afgewisseld met korte pauzes. Een Pomodoro staat voor 25 minuten werken en 5 minuten pauze. De techniek is erop gericht om vier Pomodoro’s na elkaar te doen en dan een langere pauze van 15 à 20 minuten te nemen.

90-minute window

Bij deze methode verdeel je de werkdag in delen van 90 minuten. Het doel is om je 90 minuten lang op één taak te concentreren. Vervolgens neem je een break van 20 minuten, waarin je wederom niets werkgerelateerd doet.

52-17 minuten regel

Desktime heeft een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat de meest productieve mensen 52 minuten werken en dan 17 minuten pauze nemen.

Planning

Welk werkpatroon voor jou ook het meest geschikt is, zorg dat je een goede planning van je werkzaamheden maakt.

Maak een planning van de werkzaamheden op je to do-lijstje en hou hierbij rekening met de prioriteiten van deze werkzaamheden en het werkpatroon dat voor jou het beste werkt.

Zorg bijvoorbeeld dat je belangrijke werkzaamheden plant wanneer je het meest productief bent.

Vermijd multitasking

We lieten je in een eerder artikel al weten dat multitasken je productiviteit niet ten goede komt. Ook voor een beter time management is multitasken niet wenselijk. Wil je meer gedaan krijgen op een dag, werk dan taak per taak.

Elimineer storende factoren

Je hebt een to do-lijstje gemaakt, je weet welk werkpatroon voor jou het beste werkt en je hebt een planning gemaakt? Dan rest alleen nog het elimineren van storende omgevingsfactoren.

Word je snel afgeleid door je telefoon? Leg deze dan opzij gedurende een periode van de dag.

Laat je je snel verleiden tot het checken van Facebook? Doe dit alleen tijdens pauzemomenten.

Knoop je snel praatjes aan met collega’s? Werk in een ruimte waar je het minst gestoord kunt worden.

Wanneer je (een deel van) de tips hierboven probeert te integreren in je werkdag, zul je zien dat je meer uit je dag haalt![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!