Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Als werkgever heb je twee mogelijkheden:

 • Ofwel focus je op de zwakke punten van je medewerkers, en probeer je deze door training en opleiding te verbeteren.
 • Ofwel focus je op de sterktes en talenten van je medewerkers, en is je doel om deze verder te stimuleren en ontwikkelen.

In dit laatste geval, richt je organisatie zich op talentmanagement en -ontwikkeling.

Organisaties die inzetten op de talenten van hun medewerkers ervaren:

 • meer betrokkenheid;
 • minder verloop;
 • productievere medewerkers;
 • aantrek van meer talenten;
 • kostenbesparingen.

Hoewel de voordelen van talentmanagement voor zichzelf spreken, blijkt het voor ondernemingen vaak nog lastig om de focus op talentontwikkeling ook echt door te voeren.

Een aantal zaken zijn cruciaal, anders haalt je talentgerichte aanpak het niet.

Cultuur met talentontwikkeling voorop

Je als organisatie richten op talentontwikkeling, zal enkel slagen als je een cultuur creëert waarin talenten zich ook echt kunnen ontwikkelen.

De cultuur van de organisatie moet talentmanagement ‘ademen’. En iedereen binnen de organisatie moet deze cultuur omarmen en vooropstellen. Van bestuur tot medewerker.

Niet focussen op tekortkomingen, maar uitgaan van sterktes

Talentontwikkeling focust zich op de sterktes en talenten van mensen in plaats van het proberen te verbeteren van de zwaktes.

Iedereen binnen een organisatie heeft talenten. Als je die voorop stelt, stimuleert en verder probeert te ontwikkelen, creëer je de beste versie van je medewerkers.

Het is voor werknemers fijner om te horen waar ze goed in zijn, en hun inzet binnen de organisatie te bepalen aan de hand van die sterktes.

Dat werkt motiverend en bemoedigend.

De nadruk leggen op zwaktes daarentegen, brengt een negatieve sfeer en bepaalde prestatiedruk met zich mee.

Voorzie trainingen en opleidingen

De talenten van je mensen ontwikkelen, betekent dat ruimte moet voorzien voor het volgen van opleidingen en trainingen.

Die opleidingen en trainingen houden meestal verband met de talenten van de betreffende medewerker en worden in samenspraak gepland.

Maar ga ook trainingen en opleidingen die niet per se in lijn liggen met de talenten, maar wel de interesse hebben van de medewerker, niet uit de weg.

Zowel je organisatie als je medewerkers hebben baat bij deze trainingen.

Medewerkers willen zich graag blijven ontwikkelen en zullen langer bij een bedrijf werken als ze het gevoel hebben dat ze zich kunnen ontwikkelen.

Vanzelfsprekend komt deze ontwikkeling van je medewerkers jouw bedrijfsresultaten ook ten goede.

Feedback speelt een centrale rol

Het geven en krijgen van goede feedback is een belangrijk onderdeel van talentmanagement.

Je kunt competenties en talenten alleen in kaart brengen door gedegen feedback, het liefst 360° feedback.

Bij deze vorm van feedback, geef je niet alleen als leidinggevende feedback op je medewerkers, maar verzamel je de mening van anderen.

Op die manier ontstaat er een completer beeld van de sterke punten van je medewerker en kunnen deze als uitgangspunt genomen worden bij de talentontwikkeling.

Talentmanagement doorvoeren in HR

Je HR-processen moeten zo ingericht zijn, dat je goed zicht hebt op de talenten binnen je organisatie:

 • Wie heeft welk talent?
 • Hoe evolueren medewerkers zich?
 • Welke opleidingen zijn er gevolgd en welke staan er gepland?
 • Aan welke talenten heb je nood binnen je organisatie?

Talentmanagement als onderdeel van je merk

Succesvol talentmanagement is onderdeel van je merk.

In de War for Talents, wordt inzetten op talentmanagement steeds belangrijker.

Wil jij het beste talent aantrekken?

Dan maak je je talentgerichte aanpak het best onderdeel van je merk en zet je het strategisch in voor het aantrekken van nieuw talent.

Meer dan ooit willen young potentials bij bedrijven werken waar ze zich kunnen blijven ontwikkelen. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][image_with_text_over icon=”” icon_size=”fa-2x” title_tag=”h2″ image=”1638″ icon_color=”#ffffff” title=”Ben jij momenteel op zoek naar een geschikte kandidaat?” title_color=”#ffffff” title_size=”35″ image_shader_color=”rgba(0,0,0,0.37)”]

clearXperts helpt je graag verder!

Laten we kennismaken via een persoonlijk gesprek:

[button size=’medium’ style=” text=’Contacteer ons’ icon=” icon_color=” link=’https://www.clearxperts.com/contacteer-ons/’ target=’_self’ color=’#ffffff’ hover_color=’#ffffff’ border_color=’#A11035′ hover_border_color=’#083254′ background_color=’#A11035′ hover_background_color=’#083254′ font_style=’normal’ font_weight=’400′ text_align=’center’ margin=’20’][/image_with_text_over][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!