Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Je werkt misschien al een tijdje voor hetzelfde bedrijf en ziet meer en meer jonge professionals de bedrijfsvloer betreden?

Of je start net als jonge professional en werkt in een bedrijf met veel ervaren, sterk ontwikkelde collega’s?

Hoe hou je je in beide situaties staande? Hoe zorg je ervoor dat je je job behoudt als de ‘concurrentie’ van collega’s groot is?

Door jezelf te blijven ontwikkelen!

Stilstand is namelijk achteruitgang.

Het is verleidelijk om in je comfortzone te blijven wanneer alles op je werk voorspoedig verloopt. Maar daar sluipt ook het gevaar.

Jezelf blijven ontwikkelen om puur collega’s voor te blijven moet niet per definitie de hoofdreden zijn waarom je dit doet. Zelfontwikkeling geeft namelijk ook gewoon een gevoel van voldoening. Je voelt je beter, ervaart vreugde en straalt dit uit op je omgeving.

Genoeg redenen dus om je te blijven te ontwikkelen. Hoe je dat kunt doen, lees je hieronder.

Ken je bedrijf

Zeker wanneer je bij een groter bedrijf werkt, komt het nogal eens voor dat medewerkers zich beperken tot contacten op de eigen afdeling.

Wil je je echter ontwikkelen, dan is het een goed idee dat je je meer verdiept in een groter deel van de organisatie.

Dat geeft je goede inzichten in:

  • veranderingen die er spelen binnen de organisatie;
  • opportuniteiten die zich voor kunnen (gaan) doen;
  • problematieken binnen bepaalde afdelingen;
  • hoe andere afdelingen een rol zouden kunnen spelen in het functioneren van jouw afdeling.

Een goede manier om je bedrijf te leren kennen, is door je koffiepauzes niet te beperken tot je eigen bureau of afdeling, maar door een keertje koffie te halen bij een automaat op een andere afdeling.

Je zult merken dat je snel contacten legt en nieuwe collega’s leert kennen.

Stel hen vragen over hun afdeling. Wat doen ze precies? Tegen welke problemen lopen ze aan? Zijn er zaken waar jouw afdeling misschien bij zou kunnen helpen?

Het geeft je inzicht in het reilen en zeilen van de organisatie en biedt mogelijkheden om nieuwe kennis mee te nemen in jouw functie/afdeling.

Daarnaast bouw je op deze manier je netwerk verder uit, wat je in de toekomst alleen maar ten goede kan komen.

Lees je slim

Je wil niet alleen op de hoogte blijven van je organisatie, je wil ook de laatste ontwikkelingen en wetenswaardigheden binnen je vakgebied kennen.

Vakbladen

Je kunt je abonneren op vakbladen. Hierdoor krijg je maandelijks informatie van hoge kwaliteit en blijf je perfect op de hoogte van de ontwikkelingen in jouw sector.

Je kunt je abonneren op geprinte vakbladen of uiteraard op de online versie.

Sociale media

Sociale media zijn ideaal om snel nieuws te verspreiden. Ze zijn in die zin een goede aanvulling op vakbladen.

Volg bedrijven binnen jouw vakgebied, brancheorganisaties, experts enzovoort. Op die manier blijf je altijd snel op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Blogs

Veel bedrijven, brancheorganisaties en experts hebben tegenwoordig een blog. Bewaar blogs van prominente thought leaders binnen jouw sector op tussen je favorieten en lees regelmatig een nieuw artikel.

Blogs zijn vaak een goede manier om je hard skills aan te scherpen en bieden je nieuwe inzichten.

Volg opleidingen/cursussen

In veel bedrijven worden er opleidingsbudgetten voorzien voor medewerkers. Het is zeer aan te raden om van deze budgetten gebruik te maken.

Wordt er standaard niets voorzien, kun je altijd bij je manager aankaarten dat je je wil blijven ontwikkelen en graag opleidingen/cursussen zou willen volgen.

Deze opleidingen kunnen gericht zijn op hard skills, het verbeteren/aanscherpen van concrete vaardigheden, maar ook soft skills zijn een belangrijk onderdeel van je eigen ontwikkeling.

Kies bij het samenstellen van de cursussen die je wil volgen een goed evenwicht tussen hard skills en soft skills.

Laat je begeleiden

Wil je echt een bepaalde richting uit met je carrière?

Laat je dan begeleiden. Bijvoorbeeld door een collega met meer ervaring of door een begeleide stage te doen op een andere afdeling (bij grote bedrijven).

Uiteraard gebeuren dit soort ontwikkelingen niet vanzelf.

Je moet hiervoor lef tonen en aangeven wat je wil. Vraag een gesprek aan bij je manager of breng het ter sprake tijdens een functioneringsgesprek.

Wanneer het binnen het bedrijf waar je werkt praktisch niet mogelijk is om je te laten begeleiden of een stage te doen, zijn er wellicht andere oplossingen die jij en je manager kunnen bedenken voor jouw ontwikkeling.

Breng het in ieder geval zeker ter sprake, je toont op deze manier je drive en wilskracht om je verder te ontwikkelen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][image_with_text_over icon=”” icon_size=”fa-2x” title_tag=”h2″ image=”1638″ title=”Ben jij momenteel op zoek naar een nieuwe uitdaging?” title_size=”35″]

Ontdek al onze vacatures!

Laat je CV achter via onze website.

[button size=’medium’ style=” text=’Contacteer ons’ icon=” icon_color=” link=’https://www.clearxperts.com/jobs/’ target=’_self’ color=’#ffffff’ hover_color=’#ffffff’ border_color=’#A11035′ hover_border_color=’#083254′ background_color=’#A11035′ hover_background_color=’#083254′ font_style=’normal’ font_weight=’400′ text_align=’center’ margin=’20’][/image_with_text_over][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!