Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Je staat aan het begin van je loopbaan en bent vastberaden om een mooie carrière te maken. En het liefst nog zo snel mogelijk.

Daarvoor moet je eerst bepalen waar je wil geraken:

 • Waar zie jij je over 5 jaar?
 • Welke functie wil je dan uitoefenen?
 • Doe je graag wat je nu doet?

Het is belangrijk een antwoord te hebben op die laatste vraag voordat je überhaupt carrière gaat maken. Als dat niet het geval is, dan is het zaak om dat eerst op orde te krijgen. Kies een baan, sector of vakgebied waar je gelukkig van wordt. Dat is de essentie.

Zit jij helemaal op je plek en wil je graag snel carrière maken? Lees dan snel verder.

Maak een plan

In een carrièreplan schrijf je neer waar je jezelf ziet over bijvoorbeeld 5 jaar en hoe je op dat punt kunt komen:

 • Welke ervaringen wil je hiervoor opdoen?
 • Welke opleidingen wil je hiervoor volgen?
 • Welke personen vind je belangrijk om hierbij te betrekken en kunnen je helpen?
 • Welke soft skills wil je hiervoor nog ontwikkelen?

Dit plan zal door de jaren heen misschien veranderen of aangepast worden, maar het geeft je in ieder geval al een richting en een doel.

Bouw een netwerk uit

Een belangrijk onderdeel van carrière maken, is een netwerk uitbouwen.

Een goed netwerk biedt je ongelofelijk veel opportuniteiten. Indien je je netwerk goed benut, uiteraard.

Het gaat er niet om zoveel mogelijk mensen in je netwerk te verzamelen, het gaat erom een kwaliteitsvol netwerk op te bouwen, met mensen voor wie jij een toegevoegde waarde kunt zijn en die voor jou een toegevoegde waarde bieden.

Stel een voorbeeld

Iedereen heeft wel die ene persoon waar hij naar opkijkt, iemand die staat waar jij over 5 jaar wil staan.

Deze persoon beschikt over bepaalde kwaliteiten, hard skills en soft skills.

Neem deze persoon als voorbeeld, analyseer hem of haar als het ware:

 • Waar is hij/zij goed in?
 • Wat maakt dat hij/zij die functie goed kan uitoefenen?
 • Welk pad heeft die persoon afgelegd om te komen waar hij/zij nu is?
 • Welke obstakels kwamen daarbij kijken?

Deze informatie kun je voor jezelf gebruiken om carrière te maken.

Wees proactief en neem initiatief

Hoe goed je ook bent in je werk en hoe erg je ook je best doet, als je geen initiatief neemt of vertelt wat je graag zou willen, ga je het ook niet bereiken.

Niemand is ooit al verder geraakt in zijn leven door te zwijgen.

Praat met je leidinggevende en geef aan wat je doelen zijn. Op die manier kan een leidinggevende hier ook rekening mee houden.

Daarnaast toon je door initiatief te nemen en proactief te werken dat je ambitie hebt om verder te klimmen op de carrièreladder.  

Vraag feedback

Zij die regelmatig feedback vragen aan anderen, leren het meest over zichzelf en kunnen die informatie aanwenden om zich te blijven ontwikkelen. 

Feedback kan uit alle lagen van de organisatie komen:

 • je manager
 • je collega’s
 • je teamleden

Al deze feedback is waardevol en leert je op een ander niveau iets over jezelf.

Je kunt op ‘officiële’ momenten feedback vragen, bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek. Maar ook op informele momenten kun je feedback vergaren.

Vraag eens tijdens een gesprek met een collega hoe zij het ervaren om met jou te werken. Wat vinden ze prettig verlopen? Tegen welke zaken botsen ze soms? Wat zou je nog kunnen verbeteren?

Deze informatie is waardevol voor jezelf en tegelijkertijd toon je aan mensen dat je hun feedback waardeert en dat je wil werken aan jezelf.

Blijf je ontwikkelen

Als je denkt dat je klaar bent met leren het moment dat je uit de schoolbanken komt, dan heb je het mis.

Je hele leven lang zul je je blijven ontwikkelen.

Zeker tegenwoordig, in een maatschappij waarin veranderingen elkaar in sneltempo opvolgen, is het belangrijk om up-to-date te blijven.

Niet alleen om je huidige functie optimaal te kunnen blijven uitvoeren, maar ook om carrière te maken is het belangrijk dat je je blijft bijscholen.

Veel bedrijven voorzien tegenwoordig opleidingsbudgetten voor hun medewerkers. Maak hier dan ook gebruik van, niet alleen om je hard skills te ontwikkelen, maar ook om je soft skills te aan te scherpen. Vooral die laatste zijn belangrijk als je een managementfunctie nastreeft. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][image_with_text_over icon=”” icon_size=”fa-2x” title_tag=”h2″ image=”1638″ title=”Ben jij momenteel op zoek naar een nieuwe uitdaging?” title_size=”35″]

Ontdek al onze vacatures!

Laat je CV achter via onze website.

[button size=’medium’ style=” text=’Contacteer ons’ icon=” icon_color=” link=’https://www.clearxperts.com/jobs/’ target=’_self’ color=’#ffffff’ hover_color=’#ffffff’ border_color=’#A11035′ hover_border_color=’#083254′ background_color=’#A11035′ hover_background_color=’#083254′ font_style=’normal’ font_weight=’400′ text_align=’center’ margin=’20’][/image_with_text_over][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!