Skip to content

Self awareness voor een future proof Finance team

 

In onze podcast Xtra human insights, deelt Christine Verslyppe, Accounting EMEA Director bij Terumo Europe, haar waardevolle inzichten over een toekomstbestendig Finance team samenstellen en leiden. Terumo is gespecialiseerd in medische apparatuur met België als shared service center voor Europa.

Benieuwd? Samen bekijken we hoe zo’n team er idealiter uitziet, wat de perfecte mix van soft & hard skills is en wat het belang is van self awareness voor een future proof Finance team. 

Diversiteit voor een solide team

Hoe ziet een future proof team eruit in Finance? Diversiteit is key. Denk aan een mix van verschillende

  • competenties;
  • hard skills;
  • diploma’s;
  • ervaringen;
  • persoonlijkheden. 

Deze diversiteit zorgt voor een fascinerend geheel aan werkkrachten. Zeker als alle neuzen in dezelfde richting staan. Het is belangrijk dat iedereen dezelfde richting uitgaat aan dezelfde snelheid. En die snelheid is uiteraard aangepast aan het tempo waarop een bedrijf evolueert. Flexibiliteit is dus ook een essentiële eigenschap. 

Een open en frequente communicatie 

Een gemeenschappelijke focus vereist open en frequente communicatie. Je team moet weten waarnaar het bedrijf evolueert. 

Is niet iedereen het eens met die visie? Of zijn er onduidelijkheden? Een goede manager geeft z’n teamleden de kans om te reageren met vragen en suggesties. Je leert ontzettend veel bij van deze feedback. 

Een perfecte mix van hard & soft skills

Maar hoe ziet een ideaal Finance profiel er specifiek uit?

Een accounting-profiel moet uiteraard de accounting basics kennen. Wat de verdere hard skills betreft, zijn diploma’s niet per se een must. Dat kan eventueel worden gelijkgetrokken met ervaring. Op vlak van soft skills, is het vooral belangrijk dat iemand precies, gestructureerd en creatief kan werken.

Verder is self awareness of zelfbewustzijn essentieel. Weet die persoon wat zijn sterktes én zwaktes zijn? Is de klik er? Past die persoon in je team? 

Die self awareness gaat verder dan je eigen persoon. Teamleden moeten zich niet alleen bewust zijn van zichzelf, maar ook van hun collega’s en hun goede (en minder goede) eigenschappen. 

Wil je bij een aanwerving te weten komen of een persoon zelfbewust is? Dat kan je bijvoorbeeld achterhalen door ervaringen uit het verleden te bevragen. Dat hoeft niet enkel op professioneel vlak, maar kan zeker ook op persoonlijk vlak.

De rol van een Finance manager

Als Finance manager is het cruciaal om veel te luisteren en zo te identificeren wat mensen in hun mars hebben. Bij introvertere personen is het soms zoeken hoe je dit eruit kan halen.

In een team is het belangrijk om te kijken waar je elkaar kan aanvullen en compenseren. Geef als manager iedereen de vrijheid om hun specialisaties te ontdekken. En geef ze ook de erkenning en de kans om daarop verder te bouwen.

Peers van andere afdelingen die contact hebben met jouw teamleden, kunnen helpen om daarbij een beeld te vormen. Zo kom je dingen te weten waar je je misschien zelf niet bewust van bent. Bepaalde profielen kunnen op deze manier verrassend uit de hoek komen!

War for talent 

Het wordt moeilijker en moeilijker om talenten te vinden. Jongere sollicitanten willen vaak veel én het moet vooruitgaan. Die drive is fijn, maar anderzijds hebben ze ook veel meer keuze dan vroeger. Nu moet jij hen overtuigen als werkgever. Dat doe je het best door zo transparant en open mogelijk te zijn tijdens het sollicitatiegesprek. Met een eerlijke en enthousiaste aanpak vang je vaak de juiste profielen.

Back-upsysteem of externe werkkrachten

Als mensen tijdelijk wegvallen, door ziekte bijvoorbeeld, is een back-upsysteem een handige oplossing. Dan kan het team roteren. Bij zo’n systeem is het belangrijk dat iedereen ervoor gaat en voor elkaar inspringt. Een teamlid kan zich niet beperken tot één bepaalde functie, maar moet zich flexibel opstellen. 

Op langere termijn is dat echter niet vol te houden. Dan kan je een externe tijdelijke werkkracht zoeken. Dan is het ook een opportuniteit om de verdeling van de taken in je team te herbekijken en eventueel te herstructureren.

Verschillende generaties op de werkvloer

De connectie tussen verschillende generaties is soms moeilijk. De jongere collega’s willen vooruit: alles moet snel gaan, want dat zijn ze gewoon. De oudere generatie wil op een rustiger tempo vooruit. Ze denken liever eerst na alvorens knopen door te hakken.

Een goede benadering voor deze kloof is om je als manager kritisch op te stellen tegenover elke partij. Wat is de reden dat zij zo denken? En hoe kan je ondanks de verschillen een brug slaan tussen de diverse generaties?

Zelfreflectie als slotanalyse

De belangrijkste afsluitende tips van Christine voor Finance managers is zelfreflectie. Weet wat je kan en wat je minder goed kan. En ook wat je graag doet en absoluut niet wilt doen. 

Zorg ervoor dat je echt probeert te leren waar je niet goed in bent en laat je begeleiden, door HR bijvoorbeeld. Zo leer je beter communiceren, luisteren en de zaken breder te bekijken

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!