Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Wie een sollicitatiegesprek in de wacht wil slepen, dient over een goede CV en motivatiebrief te beschikken. In een eerder artikel gaven we je al enkele tips mee over hoe je dit het best aanpakt.

Heb je je CV en motivatiebrief opgestuurd en vervolgens een e-mail ontvangen met een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek? Dan wordt het pas helemaal tijd om indruk te maken.

Maar hoe begin je nu het best aan de voorbereiding van je sollicitatiegesprek? En met welke zaken dien je zeker rekening te houden? Hieronder twee waardevolle sollicitatietips!

Bereid je sollicitatiegesprek goed voor

Wie wil scoren tijdens zijn of haar sollicitatiegesprek, zorgt maar best dat hij of zij goed voorbereid is. Een eerste stap richting een goede voorbereiding is: wees op de hoogte van het bedrijf waar je wil gaan werken. Dit doe je onder meer door een kijkje te nemen op volgende kanalen:

  • De website van het bedrijf;
  • De verschillende social media-kanalen;
  • Openbare nieuwsbrieven of persberichten van het bedrijf;
  • Eventuele kranten waarin het bedrijf is verschenen.

Een andere tip ter voorbereiding van je sollicitatiegesprek, is: zorg dat je je voldoende verdiept hebt in de functie waarvoor je solliciteert! Weet waarover de functie gaat en denk na over een antwoord waarom jij geschikt bent voor de vacature. Past jouw persoonlijkheid binnen de functie?, Heb je al ervaring binnen het domein opgedaan?, enz. Aangezien deze vragen vaak opduiken bij een sollicitatie, kan je hier maar beter even over nadenken!

Een laatste stap die onderdeel uitmaakt van een goede voorbereiding, is het oefenen van je sollicitatiegesprek met iemand. Dit geeft je meer zelfvertrouwen, laat je je meer bewust worden van je lichaamshouding en bezorgt je een beter inzicht in welke mate je een structureel antwoord kan geven op bepaalde vragen.

Heb je de indruk dat het nog niet zo vlot gaat of zijn er vragen die je totaal niet had verwacht? Besteed hier dan zeker extra aandacht aan en plaats desnoods enkele sleutelwoorden op papier die je tijdens je sollicitatiegesprek kan gebruiken ter ondersteuning.

Durf jezelf centraal te zetten en wees kritisch

Een andere belangrijke sollicitatietip is: durf jezelf centraal te plaatsen tijdens het solliciteren.

Nog te vaak denken sollicitanten dat solliciteren eenrichtingsverkeer is, in die zin dat de potentieel nieuwe werkgever jou vragen stelt en jij deze zo goed mogelijk beantwoordt.

Toch is niets minder waar! Solliciteren werkt namelijk in twee richtingen. De werkgever dient niet alleen een goed gevoel te hebben bij jou, maar ook jij dient er een goed gevoel aan over te houden.

Probeer in het sollicitatiegesprek dus voor ogen te houden wat jij wil vertellen en wat jij belangrijk vindt in een nieuwe job. Durf gerust ook kritisch te zijn en volgende vragen te stellen:

  • Waar wil het bedrijf naartoe?;
  • In welke richting zal de job evolueren?;
  • Welke doorgroeimogelijkheden zijn er op termijn?;
  • Hoe lang heeft je voorganger bij het bedrijf gewerkt en waarom ging deze persoon weg?;
  • Hoe is de bedrijfssfeer?;

Op deze manier kom je zelfverzekerd, geïnteresseerd en proactief over, en daarnaast geeft het je het gevoel dat je de controle houdt over het gesprek.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][image_with_text_over icon=”” icon_size=”fa-2x” title_tag=”h2″ image=”2631″ icon_color=”#ffffff” title=”Op zoek naar een uitdagende job

in HR, Finance, Sales of Marketing?” title_color=”#ffffff” title_size=”30″ image_shader_color=”rgba(0,0,0,0.37)”]clearXperts helpt je graag verder!

Laten we kennismaken via een persoonlijk gesprek:

[button size=’medium’ span style=”font-size: 20px;” text=’Contacteer ons’ icon=” icon_color=” link=’https://www.clearxperts.com/contacteer-ons/’ target=’_self’ color=’#ffffff’ hover_color=’#ffffff’ border_color=’#A11035′ hover_border_color=’#083254′ background_color=’#A11035′ hover_background_color=’#083254′ font_size=’20’ font_weight=’500′ text_align=’center’ margin=’20’][/image_with_text_over][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!