[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Tijdens een sollicitatiegesprek is het heel belangrijk om uit te blinken. Het bedrijf heeft al interesse getoond door je uit te nodigen voor een gesprek, dus dit is dé kans om jezelf te bewijzen. Wat je kunt doen om een positieve eerste indruk te maken? En welke vragen regelmatig terugkomen? Ontdek snel onze sollicitatietips!
Nog geen gesprek kunnen scoren? Zo springt je sollicitatie eruit.
1. Wees voorbereid
Alles begint met een goede voorbereiding. Formuleer vooraf antwoorden op vragen die regelmatig terugkomen. Je kan terugkijken naar een eerder sollicitatiegesprek, online inspiratie opdoen of nadenken over wat dit bedrijf zou willen weten op basis van de vacature.
Een typische vraag is om je sterke en zwakke punten op te sommen.
Hiermee wil de interviewer vooral te weten komen hoeveel zelfkennis je hebt. Als je zwakke punten noemt, probeer dan ook te vermelden wat je er al uit geleerd hebt of hoe je die in de toekomst kan verbeteren of ombuigen naar sterke punten.
Nog een vraag die vaak terugkomt is om uit te leggen hoe je omging een moeilijke situatie in het verleden. Daarmee wil de interviewer iets te weten komen over je persoonlijkheid en capaciteiten. Zorg natuurlijk dat je een voorbeeld aanhaalt dat goed uitdraaide.
2. Kom op tijd
Als je op voorhand opzoekt hoe je ter plekke moet geraken en daarbij genoeg extra tijd rekent, ben je veel minder gestresseerd. Kom liever wat vroeger dan later, en als je toch dreigt te laat te komen, breng dan zeker het bedrijf op de hoogte.
3. Let op je houding en kleding
Je sollicitatie begint op het moment dat je in het bedrijf binnenstapt. Je weet nooit wie je tegenkomt, dus wees vriendelijk tegen iedereen. Probeer niet te zenuwachtig over te komen en geef een zelfverzekerde handdruk. Maak oogcontact tijdens het sollicitatiegesprek en spreek duidelijk.
Verder is het ook belangrijk dat je er verzorgd uitziet en gepaste kleding draagt. Probeer je aan te passen aan de bedrijfscultuur, en ga voor een iets meer formele outfit als je deze nog niet helemaal kunt plaatsen. Je kunt vaak al veel afleiden uit de sector van het bedrijf.
4. Ken het bedrijf waar je solliciteert
Een heel belangrijke sollicitatietip is om voldoende research te doen over het bedrijf. Dit komt vaak rechtstreeks of onrechtstreeks aan bod tijdens het gesprek. Als je hier goed op kan antwoorden, toon je dat je gemotiveerd en voorbereid bent. Probeer ook zoveel mogelijk over de job zelf te weten te komen.
5. Vertel over je ervaring
Een vraag die heel vaak terugkomt is om je ervaring uit de doeken te doen. Dit kan werkervaring zijn, maar als je net bent afgestudeerd, kun je ook relevante zaken vertellen met betrekking tot je studies of je hobby. Probeer zo concreet mogelijk te zijn en staaf je antwoorden met voorbeelden van je taken, verantwoordelijkheden en aanpak. Wees ook niet bang om je enthousiasme te tonen!
6. Vergeet geen vragen te stellen
Tijdens het sollicitatiegesprek krijg je normaal gezien ook de kans om vragen te stellen.
Wees hierop voorbereid en stel geen vragen die bijvoorbeeld in de vacature of op de website al beantwoord worden. Het is een extra kans om jezelf te verkopen en een goede indruk na te laten.
Enkele voorbeelden:
- Hoe zullen mijn eerste weken eruitzien?
- Wat was de aanleiding van de vacature?
- Zijn er mogelijkheden om opleidingen te volgen of door te groeien?
- Hoe verloopt de verdere procedure?
- Op welke termijn zal er een beslissing genomen worden?
Vergeet tot slot ook niet om je interviewer te bedanken voor zijn tijd aan het einde van het sollicitatiegesprek.
Werk gevonden? Zo maak je een goede eerste indruk.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]