Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Wil je als bedrijf een product of dienst aan de man brengen?

Dan heb je ongetwijfeld al gehoord van de sales funnel.

Misschien heb je de verschillende stappen al eens in kaart gebracht, maar heb je al geprobeerd om de sales funnel te optimaliseren?

Op basis van de sales funnel kan je voorspellingen doen over het aantal leads die klant zullen worden en over de omzet van je bedrijf.

Door je sales funnel te optimaliseren, kan je de kans op een conversie maximaliseren en uiteindelijk ook een grotere omzet halen.

Wat is een sales funnel?

Een sales funnel is niets meer dan het traject dat iemand aflegt voordat hij of zij een aankoop doet, of op een andere manier klant wordt.

Je kan het zien als een trechter die bovenaan breed is, en steeds smaller wordt naar onder toe.

Dat is logisch: niet iedereen die met je bedrijf in contact komt (prospects), wordt ook effectief klant.

De sales funnel helpt je om prospects vlot op te volgen. Zo kan een sales funnel bijvoorbeeld een automation-traject zijn via mail, maar daar komen we nog op terug.

Door de sales funnel

Je sales funnel optimaliseren: een stappenplan
bron:
https://blog.systony.nl/sales-funnel-optimalisatie-voor-meer-omzet

De sales funnel is een model waar alle activiteiten samengebracht worden die gericht zijn op het aantrekken van klanten. Dat kan gaan van nieuwe bezoekers naar je website leiden tot het converteren van leads naar klanten.

Er zijn verschillende fases in de sales funnel:

 • Top of the funnel (TOFU). In deze fase trek je mensen uit je doelgroep aan, bijvoorbeeld richting je website. Deze mensen zullen je bedrijf vinden als je ze helpt om een probleem op te lossen. Je kan dit bijvoorbeeld doen door blogs te schrijven over zaken waar je doelgroep mee zit. Zo trek je relevant verkeer naar je website, en kan je ze klaarmaken voor de volgende fase in de funnel.
 • Middle of the funnel (MOFU). In de tweede fase wil je de bezoekers van je website omzetten in leads. Niet elke bezoeker is hier geschikt of geïnteresseerd genoeg voor. Na het lezen van je blog heeft de bezoeker een idee van wat de oplossing zou kunnen zijn en onderzoekt hij de mogelijkheden verder. Je kan hem of haar overtuigen door meer specifieke informatie aan te bieden in de vorm van ebooks, checklists of een nieuwsbrief. In ruil krijg je hun gegevens. Tijdens deze fase kan je de lead steeds verder in het aankoopproces begeleiden en ontdek je of de lead van plan is om iets te kopen.
 • Bottom of the funnel (BOFU). In de derde fase zet je leads om in klanten. Een deel van de leads die je in de tweede fase verzamelde, is klaar om klant te worden, maar ze weten nog niet met welk bedrijf ze in zee willen gaan. Met de juiste acties van jouw kant kan je ervoor zorgen dat je de lead converteert naar een klant.

Met de juiste combinatie van deze drie fases creëer je een effectieve sales funnel.

Door te analyseren en te optimaliseren, verbeter je hem.

Optimaliseer je sales funnel

Voor je kan gaan optimaliseren, moet je eerst de resultaten analyseren.

Hoeveel bezoekers zijn uiteindelijk klant geworden en welke weg hebben ze afgelegd?

De volgende cijfers zijn daarbij interessant:

 • Conversieratio: hoeveel bezoekers worden leads en hoeveel leads worden ook echt klanten?
 • Gemiddelde offertewaarde: de relatie tussen het aantal offertes en de totale waarde van die offertes.

Het percentage van mensen dat klant wordt is afhankelijk van verschillende factoren, maar het kan goed van pas komen als je dit percentage kent.

Zo weet je hoeveel websitebezoekers je moet aantrekken om het gewenste aantal klanten te halen, en kan je ook veel beter inschatten of bepaalde investeringen de moeite waard zijn en of je doelen haalbaar zijn.

Hoe optimaliseer je je sales funnel? We vatten het nog even samen:

 • Baken de doelgroep af.
 • Schrijf sterke content en zorg dat je doelgroep die te zien krijgt.
 • Voorzie verschillende mogelijkheden om in te schrijven op de nieuwsbrief (of iets gelijkaardig).
 • Identificeer de verschillende micro-conversies die aan aan verkoop voorafgaan en stimuleer mensen in de verschillende fases om actie te ondernemen.
 • Maak het koopproces zo duidelijk en simpel mogelijk.
 • Analyseer het verloop van je sales funnel en plan regelmatig evaluatiemomenten in.
 • Verbeter de sales funnel waar nodig.

Het optimaliseren van je sales funnel is een tijdrovende bezigheid, maar het is zeker de moeite waard![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][image_with_text_over icon=”” icon_size=”fa-2x” title_tag=”h2″ image=”1638″ title=”Ben jij momenteel op zoek naar een nieuwe uitdaging?” title_size=”35″]

Ontdek al onze vacatures!

Laat je CV achter via onze website.

[button size=’medium’ style=” text=’Contacteer ons’ icon=” icon_color=” link=’https://www.clearxperts.com/jobs/’ target=’_self’ color=’#ffffff’ hover_color=’#ffffff’ border_color=’#A11035′ hover_border_color=’#083254′ background_color=’#A11035′ hover_background_color=’#083254′ font_style=’normal’ font_weight=’400′ text_align=’center’ margin=’20’][/image_with_text_over][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!