Skip to content

Je zal de term ‘purpose marketing’ misschien al wel een keer hebben horen vallen. Maar wat betekent het eigenlijk? En moet je als bedrijf op de kar springen? 

 

Definitie van purpose marketing

Purpose marketing kan feitelijk worden omschreven als ‘het marketen van een bedrijf richting een maatschappelijk verantwoord doel’

Want dat is namelijk waar bedrijven vandaag de dag ‘punten’ mee scoren

De tijd waarin bedrijven puur gaan voor het maken van winst is voorbij. Wil je succes boeken en van waarde zijn, dan moet je een hoger doel nastreven

En zo ontstaat de term purpose marketing; marketing waarin bedrijven hun maatschappelijk doel in de markt zetten. Maar moet die term wel echt als een marketingstrategie gezien worden

 

Purpose marketing vs. bedrijf met purpose

Moeten bedrijven meedoen aan purpose marketing? In principe zou het geen strategie moeten zijn

Als een bedrijf namelijk een heel duidelijk maatschappelijk doel nastreeft, dan heeft het bedrijf zelf een ‘purpose’ en hoeft er geen purpose marketing gevoerd te worden, zo zegt Kees Klomp [LINK https://www.frank.news/article/marketing/kees-klomp-purpose-marketing-bestaat-niet.html]. Denk bijvoorbeeld aan de case van Tony Chocoloney!

Heeft een bedrijf geen maatschappelijk doel, dan is het wellicht verleidelijk om marketing te gaan voeren om wel een doel in het leven te roepen. En dus aan purpose marketing te gaan doen. 

Die bedrijven kunnen in twee categorieën opgedeeld worden. Zo zijn er de bedrijven die puur voor winst gaan en purpose marketing willen gebruiken om toch iets van maatschappelijk kader te creëren richting de consument. 

En daarnaast heb je bedrijven die weten dat ze niet perfect zijn, maar echt wel van betekenis willen zijn voor de maatschappij.

 

Maak het waar

Voor beide soort bedrijven geldt: doe niet aan ‘purpose marketing’, maar ontwikkel een purpose en maak het waar.

Wil je naar buiten treden met een bepaalde purpose, wil je je inzetten voor de maatschappij, dan dien je als bedrijf eerst goed na te gaan welke purpose dit dan moet zijn.

 En roep geen ‘purpose’ in het leven als je het niet waar kunt maken, want dat krijg je gegarandeerd terug in je gezicht. 

Kies een doel dat bij je bedrijf/merk past en dat ook realiseerbaar is. Zeggen dat je ecologische wagens op de markt brengt en vervolgens in het nieuws komen met ‘dieselgate’, gaat je naam en merk geen eer aan doen. 

Start liever kleiner en met een doel dat je kunt naleven. En eens je dat gedaan hebt en je hebt mooie resultaten behaald, neem het dan mee in je gewone marketing!

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!