[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]One-to-one marketing is het personaliseren van de interactie met je klanten om zo een product of dienst optimaal aan de wensen en behoeften van individuele klanten te kunnen aanpassen. Of met andere woorden: het komt erop aan om te weten waar jouw klant mee bezig is en daarop in te spelen.
Je creëert eigenlijk gepersonaliseerde communicatie en een gepersonaliseerd aanbod voor jouw klanten. Zo bouw je een vertrouwensband. Je geeft klanten dankzij one-to-one marketing echt het gevoel dat je hen begrijpt en hun leefwereld kent.
Daarnaast neem je als bedrijf niet alleen de tijd om hun interesses, behoeftes en verlangens te leren kennen, maar ga je ook je communicatie zodanig aanpassen dat de klant meteen over de meest relevante informatie kan beschikken.
Gepersonaliseerde marketing
Deze theorie achter one-to-one marketing is de basis van het gehele concept: een effectieve vorm van communicatie opzetten om vertrouwen te creëren en een duurzame relatie op te bouwen met je klanten.
Dit vertrouwen zal het verschil maken bij de keuze tussen merk A en merk B.
Doordat je extra waarde creëerde ten opzichte van je concurrenten, kiezen nieuwe leads sneller voor jou.
Het doel is jouw nieuwe klant zo lang mogelijk binden aan jouw bedrijf en klantloyaliteit te stimuleren. Je gaat dus meer engagement en loyaliteit realiseren door persoonlijk te communiceren, wat dan weer resulteert in meer winst, meer groei en andere meerwaarden, zoals het verkrijgen van eventuele merkambassadeurs.
One-to-one marketing toepassen
Dit type doorgedreven marketingstrategie kan door elk bedrijf worden uitgevoerd.
Natuurlijk is budget een belangrijke factor, al blijft one-to-one marketing een ruim begrip:
Enerzijds kan het gaan over de persoonlijke aanpak van de bakker bij jou om de hoek die perfect weet welk brood jij wilt wanneer je binnenkomt in de zaak, anderzijds kan het gaan over de aangepaste, automatische e-mails die je ontvangt van Zalando nadat je nét niet die ene aankoop afrondde.
Heb je een groter marketingbudget dan de lokale bakkerij, maar niet zo groot als dat van een gigantisch bedrijf zoals Zalando?
Dan nog zijn er tal van mogelijkheden om gepersonaliseerde marketing te gaan toepassen.
Bij het opzetten van jouw one-to-one marketingstrategie is het wenselijk jezelf enkele vragen te stellen:
- Wat weten en doen we nu al dat werkt?
- Kunnen we onze klanten direct persoonlijk gaan benaderen of moeten we daarvoor eerst informatie inzamelen?
- Via welk kanaal kunnen we die persoonlijke interactie best tot stand brengen?
Heb je een CRM-systeem om alle klanteninformatie in te bewaren? Dan is er eventueel extra budget om semi-automatische of volledig geautomatiseerde e-mailcampagnes op te zetten.
Als je al een heel persoonlijke relatie hebt opgebouwd met jouw klant, kan je bijvoorbeeld een relevant artikel over zijn sector in een privébericht via social media doorsturen.
Ja, ook deze kleine gebaren zijn kleine stappen in one-to-one marketing en hiervoor hoef je niet aan jouw marketingbudget te raken.
Klantgericht in plaats van productgericht
Zo zie je maar, ieder bedrijf kan aan one-to-one marketing doen.
Ongeacht je budget, je sector en het klantcontact dat je al dan niet hebt opgebouwd.
Het belangrijkste is dat de communicatie en acties klantgericht zijn en niet productgericht, en dat je eerst vooral gaat uitzoeken welke informatie jouw klanten wensen te verkrijgen, hoe je het best met hen communiceert en of jouw uitgewerkte strategie uiteindelijk de loyaliteit van jouw klanten en de ROI zal vergroten.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]