Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Digitalisering heeft en zal een grote invloed hebben op ontwikkelingen in de financiële sector. Daarnaast bieden nieuwe technologieën andere opportuniteiten.

Betekent dit dat veel mensen hun baan zullen verliezen? Niet per definitie, denken wij. Zal er een verschuiving plaatsvinden in de financiële sector? Zeker en vast.

Als professional dien je hier dus rekening mee te houden. Zorg dat je up-to-date blijft en via bijscholingen bent klaargestoomd voor nieuwe opportuniteiten.

Welke technologieën zullen voor verandering zorgen in de financiële sector?

Automatisering

De automatisering van bedrijfsprocessen is geen nieuw gegeven.

Meer en meer zien we dat bepaalde bedrijfsprocessen die vroeger door personen uitgevoerd werden, worden overgenomen door nieuwe software-applicaties.

Waar medewerkers voorheen bijvoorbeeld ‘tankbonnetjes’ moesten inleveren, die dan ingeboekt werden door de financiële afdeling, kan dit proces tegenwoordig geautomatiseerd verlopen. Een bescheiden voorbeeld, akkoord, maar de mogelijkheden en toepassingen gaan uiteraard nog veel verder.

‘Internet of Things’

Samenhangend met het automatiseren van processen, is er ook het Internet of Things.

Het ‘Internet of Things’ beschrijft dat steeds meer apparaten en sensoren verbonden zijn met het internet.

Dit maakt dat apparaten en sensoren, via het internet, ook met elkaar verbonden kunnen worden.

En op die manier kunnen processen ook meer en meer geautomatiseerd worden.

Een bekend voorbeeld is de koelkast die aangeeft wanneer bepaalde producten op zijn. Via een app worden boodschappen gedaan, en ook de levering én de betaling worden geregeld.

En zo kan er bijvoorbeeld ook een extra controle plaatsvinden bij financiële transacties door het bepalen van de locatie van de mobiele telefoon. Dat voorkomt fraude.

Blockchain

Blockchain is één van de meest revolutionare technologiën van de afgelopen jaren.

“Een blockchain is een systeem dat gebruikt kan worden om gegevens vast te leggen. Dit kunnen bijvoorbeeld overschrijvingen zijn zoals die bij een reguliere bank mogelijk zijn. Het bijzondere aan de blockchain is dat dit mogelijk is zonder centrale autoriteit waardoor het vervalsen van de vastgelegde gegevens niet mogelijk is door één centraal punt te corrumperen. De bekendste implementatie van de blockchain is de Bitcoin.” Bron: wikipedia

Eén van de belangrijke kenmerken van de blockchain is dat tussenpersonen niet meer nodig zijn.

Waar we traditioneel een transactie naar een bank sturen, die het op zijn beurt weer naar de ontvanger stuur, gebeurt dit nu rechtstreeks.

Blockchains zijn niet alleen toepasbaar op financiële transacties. Een blockchain kan bijvoorbeeld ook eigendomsaktes, afspraken, persoonlijke berichten of andere gegevens bevatten

Van uitvoerend naar adviserend

Al deze technologieën zorgen voor een verschuiving in de financiële sector.

Een deel van de uitvoerende taken zullen overbodig worden, maar daar staat tegenover dat medewerkers in de financiële sector meer en meer een analytische en adviserende rol zullen krijgen.

Bedenk eens hoeveel data er verzameld kan worden door al deze automatische processen en nieuwe technologieën, de zogeheten big data?

Uit deze data valt veel waardevolle informatie gehaald te halen, die vervolgens omgezet kan worden in concrete adviezen voor de strategische koers die bedrijven zouden moeten varen.

Wil je je dus blijven ontwikkelen in de financiële sector? Zet dan in op je analytische skills[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!