Skip to content

Heb je net een nieuwe job? Dan heb je waarschijnlijk al zenuwen voor je eerste werkweken. Een nieuwe baas, nieuwe collega’s, andere wetten en regels: een nieuwe job is altijd een beetje sterven. Met deze tien tips doorsta je die eerste weken met glans!  

Zo overleef je op je nieuwe job

1. Wees voorbereid

Het is de nachtmerrie van iedere nieuwe werknemer: te laat komen op je eerste werkdag. Zoek daarom op voorhand op hoe lang het duurt om naar je werk te rijden, waar je kunt parkeren of wat de trein- of busregeling is. Vertrek ruim op tijd om ontspannen aan je eerste dag te beginnen.

2. Volg de dresscode

Misschien heb je tijdens je sollicitatie al een idee gekregen van de dresscode op je nieuwe werk. Heb je toen nog geen andere werknemers gezien? Dan kom je beter ietsje ‘overdressed’ dan te casual.

3. Wees sociaal (maar niet opdringerig)

Stel je tijdens je eerste werkdag sociaal en open op. Stel jezelf persoonlijk voor aan je collega’s en probeer hun namen te onthouden. Maar let op: laat je niet te hard meeslepen door je enthousiasme en geef je collega’s wat ruimte om aan je aanwezigheid te wennen.

4. Volg de groep en sla informatie op

Probeer tijdens je eerste weken een indruk te krijgen van de bedrijfscultuur. Hoe familiair doen de collega’s tegen elkaar en is er ruimte voor grapjes? Door mee te doen met de anderen gaan ze je niet als een buitenbeentje zien.

5. Stel vragen

Vragen stellen getuigt van betrokkenheid en interesse. Vraag uitleg als iets niet duidelijk is en probeer niet kost wat kost je plan te trekken. Stel liever wat meer vragen dan fouten te maken.

6. Neem deel aan activiteiten

Grijp elke kans om actief deel te nemen aan workshops, infomomenten en afterworkdrinks. Zulke activiteiten zijn unieke kansen om je collega’s ook buiten de werkomgeving te leren kennen.

7. Praat met je baas

Communiceer de eerste weken genoeg met je baas. Laat hem of haar weten waar je mee bezig bent en hoe het met je gaat.

8. Laat je niet meeslepen

Sommige werknemers denken een nieuwe collega met roddels en intriges gemakkelijk voor zich te winnen. Probeer een open ingesteldheid te behouden en vorm geen vooroordelen over mensen die je nauwelijks kent.

9. Hou een goed werkritme aan

Zoek voor jezelf uit welke uren je goed liggen en hou daarbij rekening met de bedrijfscultuur.

10. Wees opgewekt en positief

Zorg ervoor dat je collega’s je graag zien komen. Met een positieve ingesteldheid en een lach op je gezicht is werken ook voor jou een stuk leuker!

Bijkomende tips? Laat het ons gerust weten!

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!