Skip to content

Heb je onlangs een carrièreswitch gemaakt en sta je aan de vooravond van je nieuwe job? Dan ben je vast niet alleen zenuwachtig voor de nieuwe professionele uitdagingen die je te wachten staan, maar ook voor het contact met je nieuwe collega’s.

Je wil hen immers overtuigen dat je de meest geschikte kandidaat bent voor de job, en natuurlijk ook dat je over de nodige kwaliteiten beschikt om met hen in teamverband te functioneren.

Een goede eerste indruk maken is dus ontzettend belangrijk. Hier alvast enkele tips!

Toon interesse

Interesse tonen in je collega’s is een uitstekende manier om een goede eerste indruk te maken. Dit doe je heel eenvoudig door op maandag te vragen hoe het weekend is geweest, te informeren naar hobby’s, raad te vragen wanneer je bepaalde dingen niet volledig begrijpt, enz.

Je collega’s zullen dit ongetwijfeld op prijs stellen en hierdoor een goed gevoel overhouden aan het contact met jou. Bovendien zal dit goede gevoel ervoor zorgen dat je jezelf ook meer op je gemak voelt, en dat je collega’s je op termijn vaker zullen betrekken bij werksituaties en je uitnodigen voor teamuitjes na het werk.

Pas je aan aan de waarden van het bedrijf

Een tweede tip die vaak vergeten wordt, maar zeker ook een aandeel heeft in het maken van een goede eerste indruk, is: pas je aan aan de waarden van het bedrijf.

Hiervoor heb je natuurlijk de nodige voorbereiding nodig, maar het maakt dat de overgang voor jou en je collega’s een stuk gemakkelijker verloopt en dat je niet wordt beschouwd als het buitenbeentje.

Een goede voorbereiding start reeds bij het eerste sollicitatiegesprek.

Kijk naar de dresscode van het bedrijf, verdiep je in de social media-kanalen, ga na of je bedrijf onlangs in het nieuws is geweest, enz. Al deze zaken maken dat je een vertrouwd gevoel uitstraalt naar je nieuwe collega’s en werkgever toe, en dat je meteen de juiste kledij draagt op je eerste werkdag.

Neem een positieve houding aan

Een laatste, niet onbelangrijke tip wanneer je een goede eerste indruk wil maken op je nieuwe collega’s: neem een positieve houding aan.

Het is vanzelfsprekend dat de eerste dagen op je nieuwe werk zwaar zullen zijn. Je moet veel informatie verwerken, je aanpassen aan het bedrijf, kennismaken met iedereen…

Toch is het van groot belang dat je hierbij steeds een positieve houding uitstraalt.

Een onderzoek aan Duke University heeft immers aangetoond dat iemand die glimlacht bij een eerste ontmoeting, langer in het geheugen blijft van de collega’s.

Begroet iedereen dus met een welgemeende glimlach en laat zien dat je vol motivatie wil starten aan deze nieuwe job. Wedden dat je in een mum van tijd een goede eerste indruk hebt neergezet?

 

 

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!