Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Netwerken is een vak apart. Het is niet voor iedereen weggelegd, of toch niet meteen.

Toch is netwerken zeer waardevol en dus ook zeker de moeite. Zowel voor je onderneming, als voor jezelf als werknemer.

Wil jij jouw netwerkskills graag aanscherpen en zo het beste halen uit netwerkevents? Goed nieuws, hieronder vind je negen toptips!

De ‘gunfactor’

Ga eens bij jezelf na:

Als twee partijen jou precies hetzelfde aanbod doen tegen dezelfde voorwaarden. Bij welke partij neem je dan uiteindelijk het product/de dienst af?

Dat zal negen van de tien keer de partij zijn die je het het meest gunt. Of waar je het beste gevoel bij hebt.

Een goede manier om de” ‘gunfactor’ te vergroten is door relaties op te bouwen. Dit kun je doen door je te begeven op netwerkevents, waar je mensen leert kennen en professionele relaties uitbouwt.

Luisteren

Luisteren naar anderen is een belangrijke skill als het aankomt op netwerken. Mensen zijn op een netwerkevent vaak geneigd om enkel en veel over zichzelf (of hun bedrijf of job) te praten, maar dat is niet de juiste zet.

Wil je echt een langetermijnrelatie opbouwen, dan is het noodzakelijk dat je veel luistert naar de ander, goede vragen stelt en interesse toont:

  • Wat doet hij/zij?
  • Wat heeft hij/zij te bieden?
  • Hoe zouden jullie elkaar in de toekomst kunnen helpen?

Onthoud ook de dingen die anderen vertellen. Het komt weinig geïnteresseerd over als je bij een volgend gesprek de naam van je gesprekspartner niet meer weet.

Kom je er gedurende het gesprek achter dat deze persoon voor jouw business misschien minder interessant is? Rond het gesprek dan op een beleefde manier af.

Wees hoffelijk

Ken je op een netwerkevent mensen die wellicht iets voor elkaar kunnen betekenen? Stel ze dan aan elkaar voor.

Sta je in een groep te praten en komt er iemand bijstaan die je kent? Neem even de moeite om deze persoon voor te stellen.

Lang niet iedereen voelt zich op zijn gemak op een event waar ze niemand kennen, dus

mensen zullen je dankbaar zijn dat je dit doet.

Bied je hulp aan

Netwerken is tweerichtingsverkeer, het gaat om geven en nemen. Wees dus ook bereid om jouw hulp aan te bieden aan mensen.

Ben je jurist en heeft iemand een klein juridisch probleem? Biedt deze persoon dan vrijblijvend wat advies aan.

Heeft iemand vragen bij de huidige opzet van zijn/haar website? Bied als webdesigner aan er eens kort naar te kijken en wat aanbevelingen op papier te zetten.

Je hoeft natuurlijk niet al je expertise en kennis zomaar ‘weg te geven’, maar mensen hulp aanbieden betekent:

  • dat je in een later stadium sowieso weer contact met ze hebt
  • dat je meer kans maakt dat ze je contacteren als een volgend probleem zich voordoet.
  • dat je bouwt aan een langdurige relatie

Iedereen is potentieel interessant

Vertrek je naar een netwerkevent, vertrek dan met een open blik. Iedereen die je daar ontmoet, kan potentieel interessant zijn voor jouw business.

Blijf dus zeker niet hangen bij mensen die je al kent.

Dat kan soms verleidelijk zijn, zeker als je wat moeite hebt om zomaar op mensen af te stappen. Maar onthou dat iedereen op zo’n event hetzelfde doel heeft: nieuwe mensen leren kennen.

Opvolging

Naar een netwerkevent gaan, is de eerste stap. Wat je daarna doet met de gegevens en informatie die je verzameld hebt, bepaalt eigenlijk pas of je die contacten nog vaker zult spreken.

Hoe moeilijk het namelijk is om je netwerk uit te breiden, zo makkelijk kun je het weer laten afnemen.

Zorg daarom voor een goede opvolging:

  • Stuur mensen die je gesproken hebt een berichtje via Whatsapp of LinkedIn om ze nog eens te bedanken voor het aangename gesprek. Vraag dan meteen ook op welke manier jullie het beste contact kunnen houden.
  • Heb je aan iemand beloofd iets voor hem/haar te doen? Doe dat dan ook effectief.
  • Reageer snel op mailtjes/telefoontjes die contacten jou achteraf nog sturen.

Praktische tips

En dan nog een aantal praktische tips die je netwerkpogingen succesvoller zullen maken.

Bereid je voor
Verwacht je aan de vraag “Wat doe jij?” en zorg dat je een kort maar krachtig, uitnodigend antwoord hebt.

Visitekaartjes
Zorg voor visitekaartjes. Het is altijd goed om iets concreets bij mensen achter te kunnen laten. Dat maakt de kans groter dat ze na afloop nog eens op je website terechtkomen.

Wees enthousiast!
Niets werkt zo aanstekelijk als iemand die met enthousiasme over zijn/haar bedrijf, product, dienst of job vertelt.

Geef jezelf een doel
Heb jij moeite om nieuwe contacten te leggen op netwerkevents? Blijf je vaak hangen bij de mensen die je al kent? Leg jezelf dan een doel op: ik wil met drie onbekende mensen gesproken hebben.

Op die manier verplicht je jezelf uit je schulp te kruipen. En hoe meer je het doet, hoe makkelijker het wordt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][image_with_text_over icon=”” icon_size=”fa-2x” title_tag=”h2″ image=”1638″ title=”Ben jij momenteel op zoek naar een geschikte kandidaat?” title_size=”35″]

clearXperts helpt je graag verder!

Laten we kennismaken via een persoonlijk gesprek

[button size=’medium’ style=” text=’Contacteer ons’ icon=” icon_color=” link=’https://www.clearxperts.com/contacteer-ons/’ target=’_self’ color=’#ffffff’ hover_color=’#ffffff’ border_color=’#A11035′ hover_border_color=’#083254′ background_color=’#A11035′ hover_background_color=’#083254′ font_style=’normal’ font_weight=’400′ text_align=’center’ margin=’20’][/image_with_text_over][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!