Skip to content

Proficiat, you did it! Je bent afgestudeerd, en daar mag je best trots op zijn. Nu volgt de grote stap naar de arbeidsmarkt! Hoewel dit vreemde schooljaar plaats heeft gemaakt voor een welverdiende vakantie, zit je misschien nog met wat vragen over hoe het verder moet met solliciteren.

Moet je nu je jouw diploma in handen hebt direct op zoek naar werk? Of wacht je beter nog even af hoe de coronacrisis verder evolueert? En hoe kieskeurig mag je zijn in je zoektocht naar die droomjob?

Wij helpen je met enkele do’s en don’ts.

Stel je zoektocht naar een job niet uit

Het is interessant om die vacatures al in het oog te houden en niet af te wachten tot de coronacrisis voorbij is. Het zou tenslotte jammer zijn om een interessante uitdaging aan je voorbij te laten gaan, omdat je niet gekeken hebt naar wat er beschikbaar is. Als je al van plan was te solliciteren, raden we je aan je zoektocht niet uit te stellen.

Probeer een goede balans te vinden zodat je ook nog kan genieten van je zomervakantie. Want nu solliciteren betekent niet dat je niet meer op vakantie kan of van je staycation kan genieten. Heb je nog vakantie in het vooruitzicht? Breng dan zeker je toekomstige werkgever op de hoogte van je plannen. Heel wat bedrijven begrijpen dat je nog van wat vakantie wil genieten en houden hier rekening mee.

Neem je tijd om te solliciteren

Maar hoeveel tijd moet je jezelf geven om een job te vinden?

Dit is vaak afhankelijk van het diploma dat je behaald hebt en de sector waarin je werk wil vinden. Maar geef jezelf ook zeker de tijd om na te denken wat je écht wil doen. Wat maakt je gelukkig? Ga op zoek naar wat jou motiveert en inspireert.

Om je droomjob binnen te halen, reken je best toch zeker 2 tot 3 maanden. Heb je op die tijd niet gevonden wat je zocht? Dan kan je de zoektocht uitbreiden naar vacatures die niet meteen je droomjob zijn, maar wel in lijn liggen met je diploma. Nog steeds geen geluk na de 3 volgende maanden? Kijk dan verder naar jobs die minder bij je diploma aansluiten.

Om je CV en motivatie tussen de andere sollicitaties eruit te laten springen, neem je best ook je tijd. Een goede tip is om minder te solliciteren maar met meer voorbereiding. In plaats van je CV naar honderden bedrijven te sturen, begin je best met reageren op vacatures die je liggen en waarvoor je echt wil gaan. Maak voor elke vacature een aangepaste motivatiebrief, een die eruit springt tussen alle anderen.

Hoe kieskeurig mag je zijn in je jobhunt?

Je mag zeker de eerste 3 maanden van je zoektocht kieskeuriger zijn. Hoewel de arbeidsmarkt door de coronacrisis selectiever en kleiner is, zijn er nog steeds vacatures beschikbaar. Zeker recent afgestudeerden met technische of wiskundige diploma’s zijn nog steeds felbegeerd op de arbeidsmarkt.

Bereid je voor op een online sollicitatie

De beste tip voor een online sollicitatie? Een goede voorbereiding. Net zoals bij een klassieke face-to-face sollicitatie is het belangrijk dat je informatie gaat opzoeken over het bedrijf, hun website eens bezoekt en goed kan uitleggen waarom de functie waarvoor je solliciteert jou aanspreekt.

De bijkomende voorbereiding die je voor een videosollicitatie moet treffen is het testen van je camera en microfoon. Vergeet ook zeker niet je computer, telefoon of tablet op te laden. Niets is zo vervelend of onprofessioneel als onderbroken worden door een platte batterij. Ten slotte zoek je best een plek waar het rustig is en je niet gestoord wordt. Dit komt niet alleen professioneler over, maar is voor jou ook beter zodat je meer op je gemak bent.

Hou rekening met een latere opstart of met telewerk

Ben je overtuigd van je nieuwe job en werkgever? En is je contract klaar om getekend te worden? Informeer dan zeker wanneer je zou opstarten. Want het zou goed kunnen dat je misschien niet meteen kan beginnen. Veel bedrijven draaien nog niet op volle toeren of de meerderheid van de medewerkers werkt nog van thuis uit, wat het moeilijk maakt om nieuwe collega’s te verwelkomen en op te leiden. Bespreek dus duidelijk met je nieuwe werkgever wanneer je eerste werkdag zal zijn.

Sollicitatie tips voor net afgestuurden

Geen ervaring… Te weinig ervaring… Geen relevante ervaring… Vooral pas afgestudeerden krijgen deze feedback regelmatig te horen terwijl ze solliciteren voor hun eerste job. Maar laat je niet ontmoedigen: niets houdt je tegen om jouw kwaliteiten in de verf te zetten en zo de recruiter alsnog te overtuigen dat jij de man of vrouw voor de job bent.

Zet je sterke punten in de kijker

Vermeld op je CV of in je motivatiebrief zaken die je in de strijd kan gooien. Schrijf ze zo neer dat je ervaring of kennis relevant wordt voor de job. Maak voor elke functie een gepaste motivatiebrief.

Verwijzen naar een (relevante) stage of studentenjob die je deed en je uw talenten en sterke punten hebt kunnen inzetten, is ook een goede strategie.

Voorbereidend speurwerk

Bezoek de website van het bedrijf waarbij je wil solliciteren. Gebruik de teruggevonden informatie om dit te verwerken in je motivatiebrief. Je mag duidelijk laten zien dat je opzoekwerk gedaan hebt en begrijpt waar het bedrijf naar op zoek is en kan je in de verf zetten waarom je de ideale kandidaat voor hen bent.

Toon ambitie

Voor een werkgever is de ambitie die je toont vaak belangrijker dan een sollicitant die alle gevraagde ervaring of kwalificaties heeft maar niet hetzelfde enthousiasme uitstraalt. Ambitie en gedrevenheid mag je dus zeker tonen.

 

Hopelijk kan jij met deze tips je droomjob binnenkort in de wacht slepen. Neem je tijd, maar stel niet nodeloos uit, en zorg er vooral voor dat je je potentiële werkgever overtuigt van jouw kwaliteiten.

Succes!

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!