Skip to content

Op 1 maart vindt jaarlijks ‘Nationale Complimentendag’ plaats. Op deze dag zouden we ons meer bewust moeten zijn voor het schenken van aandacht aan andere en de daar bijhorende persoonlijke en oprechte boodschap die we willen meegeven. Bij clearXperts maken we daar maar al te graag een complimentenweek van.

Complimenteren kan je leren

Wanneer sprak jij voor het laatst over de straffe prestaties van van jouw collega? Het klinkt zo vanzelfsprekend om een complimentje te geven als iets goed gaat. Complimenteren blijkt toch niet voor iedereen zo eenvoudig te zijn. Een compliment mag niet geforceerd aanvoelen. Het belangrijkste onderdeel van je boodschap is om er voor te zorgen dat deze persoonlijk en oprecht is. De rest volgt vanzelf. Bovendien is een compliment gratis en het effect onbetaalbaar!

 1. Gebruik altijd de ik-vorm als basis om een compliment te geven. Hiermee zet je jouw persoonlijke boodschap van jou voor de ander goed in de verf.
 2. Richt je compliment niet enkel op de groep maar ook op het individu. In eerste instantie kan je een groep complimenteren over een gezamenlijk resultaat maar daarbovenop kan je in persoonlijke 1-op-1 gesprekken een paar personen in het bijzonder ook complimenteren. Vertel hen ook zeker de reden waarom zij het verschil maken.
 3. Zoek een manier die bij jou past. Praat, schrijf of sms.
 4. Hou ook rekening met de ander. Zal deze persoon het niet erg vinden om in de belangstelling te staan? Geef het compliment dan in groep. Zal deze persoon het minder prettig ervaren in een grote groep, vertel het hem dan persoonlijk in een 1-op-1 gesprek.

 

Geef een complimentje dat blijft hangen

“De diepste menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden” aldus William James. Iedereen vindt het wel eens leuk om een complimentje te ontvangen, ook van een collega! Om die reden vieren wij bij clearXperts: COMPLIMENTENWEEK!

Vanaf 2 maart kan je in de clearXperts gebouwen post-it’s op de bureaus terugvinden. Noteer je boodschap op een post-it en plak het op de bureaustoel van een collega die je graag een schouderklopje wilt geven.

Wij zetten 10 complimenten op een rij

 • Je geeft mensen een goed gevoel over zichzelf
 • Jij maakt echt het verschil
 • Het is geweldig om te zien hoe jij van iedere dag iets positiefs maakt
 • Ik ben blij dat jij in mijn team zit
 • Jij leeft vanuit je volledige potentie en jij inspireert anderen om hetzelfde te doen
 • Wat een mooi mens ben jij
 • Wat een fijne collega ben jij
 • Met jouw enthousiasme steek je iedereen aan
 • Jou inzet in je werk, je leergierigheid en doorzettingsvermogen verdienen een groot compliment
 • Het is altijd gezellig als jij er bent. Jij hebt altijd tijd voor een praatje, jij bent attent en flexibel, en jij staat voor iedereen klaar

Bronnen:

https://degelukkigemens.wordpress.com/2018/02/28/320-complimenten-die-anderen-doen-stralen/

https://www.justbeyou.nl/1-maart-nationale-complimentendag/

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!