Skip to content

We kunnen tegelijk lopen en praten, fietsen en praten, afwassen en naar muziek luisteren, enz. Maar lopen, fietsen en naar muziek luisteren zijn allemaal handelingen die we op automatische piloot doen. Hierdoor kunnen we ons focussen op andere handelingen.

Als we op het werk met verschillende taken bezig zijn, beweren we ook dat we aan het multitasken zijn. Maar is dit wel zo?

En is dat ‘multitasken’ wel zo efficiënt?   

You’ve got mail

Bedenk eens even wat je doet als je een verslag aan het schrijven bent, ondertussen een mailtje beantwoordt en de telefoon opneemt.

We zeggen dat we dan aan het multitasken zijn, maar in feite zijn we continu aan het switchen van de ene taak naar de andere. Want echt twee niet-geautomatiseerde handelingen tegelijk doen, kunnen we niet.

Switchen tussen taken kunnen we wel, maar is dit ook echt zo effectief als we willen geloven? Iedereen heeft weleens diep geconcentreerd aan een verslag gewerkt. Dan opeens komt er een mailtje binnen. Alleen al het waarnemen van dat mailtje haalt je uit je concentratie. Wanneer je vervolgens het mailtje beantwoordt, betrap je jezelf er na 10 minuten op dat je ondertussen al 6 mailtjes beantwoord hebt.

En dan moet je terug naar je verslag.

Concentratie weg

Als je totaal uit je concentratie bent, hebben je hersenen tijd nodig om zich weer te richten op de originele taak. Je weer in je verslag verdiepen om goed verder te kunnen, is geen evidentie.

Het beantwoorden van dit mailtje heeft je dus een stuk concentratie en daarmee ook efficiëntie gekost. Doe dit de hele dag door en je zal merken dat je aan het einde van de dag veel minder gedaan hebt, dan je op voorhand gepland had.

Bewaar je focus

Dus hoewel multitasken het gevoel geeft dat je veel gedaan hebt op een dag en efficiënt is, is het tegenovergestelde waar. Iedere keer dat je van taak switcht, kost dit namelijk energie, concentratie en efficiëntie.

Probeer je daarom op 1 taak te richten, schakel externe prikkels uit en werk taak na taak af. Je zal merken dat je aan het einde van de dag meer gedaan hebt, een voldaan gevoel hebt en je hersenen rustiger zijn.

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!