Ongeveer 50% van de arbeidsmarkt bestaat uit millennials. Ze zijn met veel en gaan in de toekomst een groot deel uitmaken van je team. Ze zijn zelfs de toekomstige leiders van je bedrijf. Maar wie zijn ze, wat zijn hun voornaamste kenmerken en hoe ga je het beste met hen om? Wij zochten het uit voor jou!
Wat zijn millennials?
Millennials (ook gekend als generatie Y) zijn mensen die geboren zijn tussen ruwweg 1981 & 2000. Vandaag zijn ze dus tussen 20 en 40 jaar oud In veel gevallen zijn het de kinderen van babyboom-ouders (geboren tussen 1946 en 1964).
Wat hun gedrag betreft verschillen ze best hard met de vorige generaties.
Dat maakt dat je met een millennial heel anders moet omgaan dan met een babyboomer. Wat volgt is een lijst van 6 kenmerken van de doorsnee millennial en hoe je daarop moet inspelen.
6 kenmerken van de doorsnee millennial
Techneuten
Millennials zijn erom gekend dat ze opgroeiden in een periode van gigantische technologische vooruitgang. Het is deze generatie die de overstap maakte naar de computer, het internet, social media en smartphones.
Dat maakt dat zij veel beter overweg kunnen met technologie dan vorige generaties. Ze gebruiken computers en smartphones als een middel om hun leven te vereenvoudigen en kunnen haast niet zonder.
Wanneer je bedrijf hopeloos achterloopt qua technologische vooruitgang, ga je waarschijnlijk geen al te goede indruk maken op millennials.
Werk-privé balans
De babyboomers waren echte werkpaarden. Zij leefden om te werken.
De doorsnee millennial heeft nood aan een duidelijke afscheiding tussen werk en privé. Zij werken om te leven. Ze willen er zijn voor hun gezin. Zo zijn millennials snel om halftijds of ? te werken, glijdende uren te hanteren of zelfs van thuis uit te werken.
Nieuwsgierige job-hoppers
Millennials groeiden op in een prikkelrijke omgeving dankzij onder andere de opkomst van het internet. De wereld is daardoor een dorp geworden. Daardoor zien ze snel hoe het er bij anderen aan toe gaat. En dat windt hen op. Het wekt een ongeziene nieuwsgierigheid op.
Millennials willen van alles wel eens geproefd hebben. Ze kicken op nieuwe ervaringen. Stel dat je een millennial voor je hebt zitten tijdens een sollicitatiegesprek. Hij heeft op 10 jaar 5 jobs gehad. Haal er dan zeker je neus niet voor op. Je gaat het steeds vaker tegenkomen.
Maar job-hoppen heeft ook zijn voordelen! Millennials brengen veel verschillende ervaringen met zich mee, wat een nieuw perspectief voor je bedrijf met zich meebrengt.
Daag millennials voldoende uit om hen zo geïnteresseerd mogelijk te houden. Ze houden als geen ander van uitdagende projecten!
Teamwork
Millennials groeiden op met teamwork op school en in de sportclub. Vanop een jonge leeftijd leren ze omgaan met anderen om zo tot het beste resultaat te komen. En dat zie je ook op de werkvloer, want ze kennen de kracht van teamwork.
Zorg er dus voor dat je op de werkvloer voldoende teamprojecten aanbiedt en dat je structuur niet te hiërarchisch is. Millennials houden van een platte structuur waar een leider niet boven het team staat, maar meer deel uitmaakt van het team.
Doorgroeimogelijkheden
Wanneer millennials ergens solliciteren, willen ze op voorhand weten welke doorgroeimogelijkheden ze hebben bij dat bedrijf. Ze hebben geen zin om te blijven wachten op opslag of promotie.
Maak daarom op voorhand duidelijk welke mogelijkheden juist in je bedrijf liggen voor hen. Deze generatie is gericht op wat ze kunnen bereiken. 20 jaar dezelfde functie uitoefenen valt daar dus niet onder.
‘Generation Me’
Zo worden millennials wel eens genoemd omdat ze houden van complimenten, aandacht en eigen groei. Ze zijn in zekere zin narcistisch.
Hier komt de oudere generatie goed van pas. Zij hebben de kennis en de ervaring die je nodig hebt om enthousiaste millennials onder hun vleugels te nemen.
Door ze constant nieuwe prikkels en stimulansen te geven, hou je hen tevreden. Vermijd dus dat ze zich vervelen. Millennials blijven niet bij de pakken zitten op die momenten.
Conclusie
Millennials laten zich kenmerken als een generatie die zich focust op familie, maar die zich net zo goed wil laten gelden op het werk. Ze werken flexibel en niet altijd voltijds. Maar als ze werken, werken ze hard.
Op de werkvloer moet je hen constant uitdagen door hen nieuwe kennis en vaardigheden aan te reiken en door voldoende groepsprojecten te voorzien.
Hou er zeker rekening mee dat millennials niet de meest loyale generatie is. Ze kunnen je bedrijf geweldig vinden en er keihard voor werken. Maar als ze voelen dat een nieuwe ervaring zich opdringt, dan grijpen ze die kans ook.
Kortom heb je goede werknemers met millennials zolang je hen voldoende uitdaagt en voldoende flexibiliteit en doorgroeimogelijkheden biedt.