Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Heb jij vertrouwen in jezelf en in je kunnen? Als het antwoord op deze vraag ‘neen’ is, wordt het tijd dat je meer zelfvertrouwen krijgt.

Je mate van zelfvertrouwen weerspiegelt zich in je privéleven, maar zeker ook op het werk. Het bepaalt voor een deel je functioneren. Mensen met meer zelfvertrouwen op het werk,  voelen zich beter in hun vel. Dat vertaalt zich in beter contact met collega’s en leidinggevenden en indirect tot een betere kwaliteit van je werkzaamheden.

Uiteraard is dit alles makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker voor zij die hun hele leven al wat onzeker zijn. Laat ons je met onderstaande tips op weg helpen om je zelfvertrouwen te boosten!

Doe wat je leuk vindt en waar je goed in bent

Alles begint met hoe je staat tegenover je werk. Hoe kun je zelfvertrouwen hebben als je werk doet dat je eigenlijk niet zo leuk vindt of waar je niet zo goed in bent?

Altijd moeten strijden met collega’s die beter zijn in hun job of die bepaalde opdrachten sneller en makkelijker afwerken, is uiteraard niet goed voor je zelfvertrouwen. Dat maakt van jou echter geen ‘slecht’ persoon – het betekent alleen dat je niet op je plek zit.

Kijk dus eerst eens naar de essentie: vind je je werk leuk en ben je er goed in?

Breng je sterke punten in kaart

Heb je een job die je graag doet en waar je goed in bent, maar wil je meer zelfvertrouwen op je werk? Begin dan eens met het in kaart brengen van je talenten.

Waar ben jij goed in? Wat zijn je sterke punten? En je positieve karaktereigenschappen?

Door je dit bewust af te vragen en eventueel op papier neer te pennen, zet je de basis voor jezelf. Want als je niet weet waar je goed in bent, hoe kun je dan zelfvertrouwen hebben en uitstralen?

(H)erken ook je zwakke punten

We hebben allemaal minder goede eigenschappen en we maken allemaal fouten. Durven uitkomen voor deze zwakkere punten en fouten, maakt je sterk en geeft je zelfvertrouwen. Het toont aan dat je durft toe te geven dat je een fout hebt gemaakt en net dat komt heel zelfzeker over.

Daarnaast biedt het je ook gemoedsrust.

Wanneer je bang bent om fouten te maken leg je een enorme druk op je schouders, die ook je zelfvertrouwen niet ten goede komt.

Het (h)erkennen van je zwakke punten biedt je ook de mogelijkheid om hieraan te werken. En wanneer je hier actief mee bezig bent, kunnen zwakke punten zomaar ineens sterke punten worden. Over een boost voor je zelfvertrouwen gesproken!

Wat anderen van je denken

Dat doet er eigenlijk niet toe.

Belangrijk is dat jij je goed voelt en zelfvertrouwen uitstraalt. Wat een ander denkt laat je best links liggen. Overigens zul je merken dat, wanneer je deze houding aanneemt, mensen vooral positief over je denken en je steunen.

Heb je moeite om dit te doen? Laat je het gedrag van een ander vaak je zelfvertrouwen beïnvloeden? Of betrek je het gedrag van een ander vaak op jezelf? Dan is er maar één oplossing. Vraag deze persoon wat hij van jou of een situatie denkt.

Vaak zal het gedrag van deze persoon niets met jou te maken hebben. Heeft het wel met jou te maken? Fijn toch dat je dat nu weet, dan kun je ermee aan de slag!

Let op je non-verbale gedrag

Wat je vanbinnen voelt hoef je niet per definitie te laten merken. Door je bewust te zijn van je non-verbale gedrag, kun je vol zelfvertrouwen overkomen, ook al ben je dat vanbinnen niet:

  • Draag kleding waar jij je goed in voelt.
  • Kijk andere personen in de ogen aan.
  • Geef een stevige handdruk als je je voorstelt.
  • Een glimlach kan een hoop onzekerheid verbergen.
  • Probeer zaken altijd van de positieve kant te bekijken.
  • Neem een open houding aan.
  • Zit en loop rechtop.
  • Spreek met een duidelijke en krachtige stem.

Werk aan je non-verbale gedrag en je zult merken dat je na verloop van tijd zelfzekerder wordt. Je lokt namelijk een positieve reactie uit bij andere mensen en dat geeft je meer zelfvertrouwen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!