Skip to content

Digitale technologie heeft de ontwikkelingen in de financiële sector de laatste jaren serieus beïnvloed. Dat die technologie meer gebruikt wordt en krachtiger wordt, wil niet zeggen dat mensen automatisch overbodig worden.

Het zijn net mensen die de juiste vragen moeten formuleren en de antwoorden die de technologie ons geeft, interpreteren. Wat hierbij onmisbaar is, zijn analytische vaardigheden. En laat deze vaardigheden nu net schaars zijn.

Daarom zijn financials met analytische vaardigheden veelgevraagd op de arbeidsmarkt.  

Steeds minder traditionele banen

Je hebt het waarschijnlijk ook al wel gemerkt: er is een vrees dat traditionele banen in dienstverlening, zoals de financiële sector, gaan verdwijnen.

Er zullen in de toekomst ook wel banen verdwijnen door digitale technologie, maar tegelijkertijd komen er ook weer nieuwe jobs in de plaats. Jobs waarbij andere kennis en competenties nodig zijn.

Het is goed mogelijk dat in de komende jaren zowel de werkloosheid, als de vraag naar specifieke arbeid hoog zullen oplopen. En daar kunnen we ons maar beter op voorbereiden, want dan zal de overgang naar een digitale wereld veel vlotter verlopen.  

Meer gespecialiseerde kennis

Om het verlies van banen in de financiële sector als gevolg van digitalisering in te perken, zijn maatregelen nodig. De uitdaging is om de meer administratieve banen in de financiële sector te transformeren naar functies als business partner, of banen in risk of compliance. Op die manier kunnen de banen gedeeltelijk behouden blijven.

Over het algemeen wordt verwacht dat er binnen finance meer behoefte zal zijn aan gespecialiseerde kennis en analytische vaardigheden.

Analytisch vermogen houdt in dat je de vaardigheden hebt om goed te analyseren en zaken van een afstand te bekijken. Als je goede analytische vaardigheden hebt, kan je hoofd- en bijzaken snel onderscheiden en denk je systematisch en logisch na.

Agile financial

In het verleden was er veel vraag naar finance professionals op uitzendbasis, vooral operationele en transactionele werknemers. De vraag evolueerde steeds meer naar kandidaten met een bachelor- of masterdiploma en goede analytische vaardigheden door de digitalisatie.

Veel organisaties geven de voorkeur aan werving op tijdelijk-naar-vast basis, omdat het hen flexibiliteit biedt voor een langere periode.

Gespecialiseerde kennis en analytisch vermogen zullen in de toekomst kansen blijven bieden voor hoogopgeleiden in de financiële sector. Dat sluit aan op wat agile van een organisatie vraagt: wendbaar en flexibel zijn. Naast traditionele vaardigheden en kennis moet een agile financial constant nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Hij of zij zal veel kennis moeten vergaren over (big) data analytics en het businessmodel.

Kort samengevat: de financiële sector zoekt analytisch talent. Dit talent moet een uitgebreide kennis hebben van door digitalisering geautomatiseerde processen binnen finance.

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!