Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]De vergrijzing zorgt ervoor dat er meer werknemers uitstromen dan instromen.

Dit in combinatie met een snel evoluerende maatschappij, maakt dat het steeds moeilijker is om geschikt personeel te vinden. Openstaande vacatures blijven vaak lang onvervuld en bedrijven concurreren tegen elkaar voor het aanwerven van talent.

Deze klopjacht op werknemers met de juiste kwalificaties, wordt ook wel eens de ‘war for talent’ genoemd.

Gelukkig zijn er een aantal strategieën die je kunt inzetten om de bovenhand te halen.

Focus niet op diploma

Vroeger was het simpel: je had een vacature, zocht iemand die voldeed aan bepaalde hard skills & kwalificaties, en gaf die persoon een baan.

Tegenwoordig werkt het niet meer zo.

We leven in een snel evoluerende, technologische maatschappij. Al die nieuwe ontwikkelingen bijblijven, is niet simpel.

Hierdoor ontstaat een kloof tussen de hard skills die jij nodig hebt en de concrete vaardigheden die kandidaten bezitten.

Je focus zou daarom niet meer op die hard skills moeten liggen. Leg de nadruk liever op soft skills. Hard skills zijn altijd later nog aan te leren.

Concreet: Stel voor jezelf vast welke soft skills bij jouw bedrijf en de betreffende functie horen, en neem iemand aan op basis van die soft skills.

Zet in op talentmanagement

Bedrijven die inzetten op de sterktes en talenten van hun medewerkers, hebben een voorsprong.

Inzetten op talentmanagement betekent kansen benutten en medewerkers tevreden houden.

Organisaties die inzetten op de talenten van hun medewerkers ervaren:

  • meer betrokkenheid;
  • minder verloop;
  • productievere medewerkers;
  • aantrek van meer talenten;
  • kostenbesparingen.

Door de sterke punten van medewerkers te benadrukken in plaats van de zwakke punten te compenseren, haal je veel meer potentieel uit een medewerker.

Mensen doen van nature nou eenmaal liever dingen waar ze goed in zijn.

In de ‘war for talent’ kan een actieve talentmanagement-strategie je helpen. Medewerkers kunnen zich verder ontwikkelen en ontplooien, en worden hierdoor misschien wel inzetbaar op andere functies.

Zet je employer branding op punt

Als bedrijf dien je niet alleen je producten en diensten in de markt te zetten, een goede employer branding is net zo belangrijk:

  • Waarvoor sta je als bedrijf?
  • Welke waarden zijn belangrijk?
  • Wat beteken je voor de maatschappij?
  • Wat heb jij medewerkers te bieden?

Al deze zaken zijn belangrijk bij het aantrekken van het juiste talent.

Zeker de nieuwe generaties hechten veel belang aan de waarden van een bedrijf. Het gaat voor hen niet alleen om geld verdienen; ze willen ook echt iets betekenen voor de maatschappij.

Pas je aan aan de individuele werknemer

Ieder individu is anders en met verschillende generaties op de werkvloer, zijn de behoeften ook anders.

Het is belangrijk je daarop aan te passen.

Weet welke normen en waarden verschillende werknemers belangrijk vinden en pas de samenwerking daarop aan.

Tegenwoordig zijn er bedrijven die een ‘flexible income plan’ hanteren. Met zo’n plan krijgt een werknemer een budget, dat hij of zij naar wens mag indelen.

Je kan als het ware dus zelf je extralegale voordelen kiezen, op basis van jouw wensen en noden.

Zo’n plan kan een troef zijn in de ‘war for talent’ omdat het je werknemers inspraak geeft in hoe ze beloond worden, wat tot meer tevredenheid leidt. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][image_with_text_over icon=”” icon_size=”fa-2x” title_tag=”h2″ image=”1638″ icon_color=”#ffffff” title=”Ben jij momenteel op zoek naar een geschikte kandidaat?” title_color=”#ffffff” title_size=”35″ image_shader_color=”rgba(0,0,0,0.37)”]

clearXperts helpt je graag verder!

Laten we kennismaken via een persoonlijk gesprek:

[button size=’medium’ style=” text=’Contacteer ons’ icon=” icon_color=” link=’https://www.clearxperts.com/contacteer-ons/’ target=’_self’ color=’#ffffff’ hover_color=’#ffffff’ border_color=’#A11035′ hover_border_color=’#083254′ background_color=’#A11035′ hover_background_color=’#083254′ font_style=’normal’ font_weight=’400′ text_align=’center’ margin=’20’][/image_with_text_over][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!