Skip to content

Is het noodzakelijk dat je als man in een maatpak op een sollicitatiegesprek verschijnt? En als vrouw in je chicste tenue? We zochten het voor je uit.

De juiste kleding op een sollicitatiegesprekdresscode sollicitatiegesprek kleding

Kandidaten piekeren zich vaak te pletter over welke kleding ze moeten dragen tijdens een sollicitatiegesprek. Niet zo gek, als je weet wat je kleding zoal over jou vertelt. Het is dan ook de kunst om tijdens een ontmoeting met – wie weet – je toekomstige werkgever de juiste boodschap te geven. In gepaste kleding verschijnen, toont de rekruteerder:

  • Dat je professioneel bent
  • Dat je netjes en verzorgd bent
  • Dat je aanvoelt hoe sociale regels en verwachtingen werken

Uiteraard komt daar meer bij kijken dan je kleding alleen. Denk ook aan je persoonlijke verzorging, je taal, je lichaamshouding, enzovoort. Als het totaalplaatje klopt – en de rekruteerder ziet een verzorgde, professionele kandidaat die goed aanvoelt wat er van hem of haar verwacht wordt – maak je gegarandeerd meer kans op je droombaan.

Een kwestie van context

Dus: je juist kleden is een eitje? Toch niet. De moeilijkheid zit ‘m erin de context correct in te schatten. Want ‘gepaste kleding’ hangt sterk af van plek tot plek. Deze factoren spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol:

  • De bedrijfscultuur op je toekomstige werkplek. Sommige, vooral grote bedrijven houden vast aan en formele en hiërarchische bedrijfscultuur, terwijl het elders precies andersom is. Op de eerste plek verschijn je maar beter in een deftig pak, terwijl dat bij een hippe startup helemaal niet hoeft.
  • Je toekomstige functie. Terwijl managers uiteraard in een maatpak of mantelpak op een sollicitatie moeten verschijnen, is dat niet noodzakelijk voor verplegers, technici of grafisch tekenaars, om er maar drie te noemen.
  • Vanaf het tweede gesprek kun je ook rekening houden met wat de huidige medewerkers – je toekomstige collega’s – dragen. Draagt niemand er een das? Dan kun jij de jouwe ook achterwege laten.

Een laatste tip?

Een sollicitatiegesprek is vaak je enige kans om jezelf voor te stellen aan een werkgever. Hoe comfortabel je je ook voelt in die aftandse sneakers, voor die ene dag toon je je maar het best van je allermooiste kant. Ga dus liever voor een tikkeltje té deftig dan voor niet klassevol genoeg. Want als puntje bij paaltje komt, en de rekruteerder heeft twee gelijkwaardige kandidaten voor zich, haalt degene die zich het best weet te verkopen, het gegarandeerd.

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!