2020 kan gekenmerkt worden als het jaar waar iedereen en alles stilstond, behalve technologie. LinkedIn wordt bijna een kwarteeuw, tijd om eens te gaan kijken naar het ontstaan, de mogelijkheden, trends en features voor 2021. Heeft 2020, mede door Corona, gezorgd voor versnellingen in het online landschap of net niet? Je leest er alles over in deze blogpost.
LinkedIn is een online sociaalnetwerksite gericht op professionals die in 2002 werd opgericht door Reid Hoffman. Studenten, werknemers en werkgevers kunnen op dit platform een persoonlijke pagina of voor bedrijfsdoeleinden creëren. Bij de opstart van het platform lag de focus op het online opladen van jouw CV maar in de loop der jaren is LinkedIn een heuse marketingtool geworden waar individuen en bedrijven baat bij hebben.
Voor wie hoor ik je zeggen?
Van oudsher kon je op LinkedIn jouw CV online uploaden. Is dat dan niet enkel relevant voor bedienden of hogere profielen? Helemaal niet! LinkedIn is gericht op elke professional. De meerwaarde van LinkedIn in vergelijking met Facebook en Instagram, ook sociaalnetwerksites, schuilt in het type materiaal dat er gedeeld wordt om te inspireren. LinkedIn wil zich echt onderscheiden van andere sociaalnetwerksites op vlak van professioneel inspireren: eigen bedenkingen, opinies, polls en nieuwtjes over jouw sector. Wanneer je op regelmatige basis posts maakt, wordt je aanzien als (betrouwbare) referentie in jouw speelveld. Door ook nog eens de juiste hashtags aan jouw posts toe te voegen, de juiste mensen of bedrijven te volgen, krijg je relevante content te zien voor jouw business.
Maak jouw werknemers, jouw ambassadeurs
Een bedrijfspagina op LinkedIn oprichten en promoten is een goede start maar betrokken ambassadeurs is veel meer waard. Waarom? Wel, LinkedIn is een sociaalnetwerksite dus in de eerste plaats op mensen gericht. Motiveer en activeer je medewerkers als ambassadeurs. Laat jouw medewerkers waardevolle informatie over het bedrijf vertellen via blogs, shared artikels, foto’s van teambuildings, events etc. De medewerkers worden als betrouwbare ambassadeurs gezien van het bedrijf en bouwen op die manier een groter professioneel netwerk uit en jouw bedrijf wordt via een ander kanaal (niet jezelf) naar buiten gebracht.
De ambitie of intentie van het publiceren op LinkedIn via jouw medewerkers kan ook gestimuleerd en overgenomen worden door het interne marketingteam van jouw bedrijf. Bruikbare tools hiervoor zijn: Buffer, Hubspot, … De medewerkers connecteren hun LinkedIn profiel aan het bedrijfsplatform en de contentmolen kan van start gaan.
“LinkedIn is DUUR”
LinkedIn wordt wel vaker bestempeld als ‘duur’. Dat is relatief. Wanneer je LinkedIn Ads gaat vergelijken met Google of Facebook Ads dan ben je bij LinkedIn duurder af. Maar waar zit het verschil? LinkedIn maakt gebruik van een heel krachtige targeting. Het is namelijk het enige B2B platform waarop je zeer specifieke mensen in een specifieke functie kan gaan bereiken. Je betaalt meer maar je kliks zijn ook waardevoller.
Trends en verwachtingen voor 2021
2020 kan gekenmerkt worden als het jaar waar iedereen en alles stilstond, behalve technologie. Exacte cijfers voor 2020 worden pas in de lente verwacht maar de verwachtingen zijn in lijn met de stijgende trend van social media gebruik. De digimeter studie van Imec toonde ons al eerder dat het gebruik van social media de laatste jaren alleen maar toenam. Bijna alle Vlamingen zijn in het bezit van connected devices en de daarbij horende apps. Uit onderzoek blijkt dat 91% van de Vlamingen minstens 1 x per maand actief is op een social platform. Door het meer intense gebruik, zijn de platformen dus ook in opmars en dat vertaalt zich in de diversiteit.
Veel platformen zijn dus in opmars, en dat vertaalt zich in het gebruik, onder andere op vlak van diversiteit en intensiteit.
Mathijs Kok, bekend als ondernemingscoach, podcast maker, schrijver van e-books en geregeld te gast bij Frankwatching staaft dat platforms in opmars zijn. Hij vindt het heel belangrijk om snel de kneepjes van het vak te leren kennen als het op nieuwigheden aankomt. Hij denkt hierbij aan Reels op Instagram en livestreams op LinkedIn. Zijn advies: “test, misluk en leer zo snel als je kan”.
LinkedIn vs #covid19
Door de huidige coronamaatregelen wordt ons sociaal contact drastisch ingeperkt.
Ruim 2 maand na de eerste lockdown in 2020 heeft een Nederlands onderzoeksbureau 2 surveys opgezet. 1 enquête onder 400 LinkedIn-gebruikers en een ander onderzoek naar + 3000 corporate en individuele posts. Wat waren zoal de voornaamste bevindingen uit deze onderzoeken?
LinkedIn wordt nog steeds gebruikt om online te netwerken en voor marketing en sales doeleinden. De sociale netwerksite wordt minstens 1 x per dag geraadpleegd en 60% geeft aan toch meerdere keren per dag terug te keren. Verder zouden de ondervraagden ook meer berichten plaatsen dan voor de corona crisis.
Wat bijkomend opgevallen is bij de ondervraagden was dat hun tijdlijn er ietwat anders uitzag dan voordien. Gratis webinars bieden zich in massa aan. Bijna de helft van de ondervraagden had al wel 1 of meerdere gevolgd.
Nog een learning uit het onderzoek: de commerciële waarden van LinkedIn voor de organisatie is voor meer dan 60% van de ondervraagden gestegen sinds Corona. Ondernemers en salesprofessionals brengen nu meer tijd online door in plaats van fysieke contactmomenten. Opvallend uit dit onderzoek dat 70% van de respondenten dit zo wil houden ook na Corona. Waarom? LinkedIn zou volgens hen de leadgeneratie versnellen. Daarnaast betekent een actiever gebruik op LinkedIn ook meer output en je kan makkelijker connecties maken en onderhouden.
Ongewild heeft Corona gezorgd voor een heropleving van social media en online activiteiten. Op die manier blijven we verbonden en in nauw contact met elkaar. Evenementen zullen deels online blijven plaatsvinden en er zal blijven gezocht worden naar alternatieven. De vraag naar een fysieke ontmoeting zal vaker afgetoetst worden of dat noodzakelijk is.
Features
Als het op nieuwigheden aankomt, is Frankwatching altijd een goede en betrouwbare bron om te gaan volgen. Welk nieuws kondigen zij aan over LinkedIn voor 2021?
Je kan namelijk een post reminder gaan instellen. Een post plaatsen op regelmatige tijdstippen zonder daar nog over na te denken of in te plannen? Vink dan het vakje post reminder aan en LinkedIn geeft je een melding wanneer het tijd wordt om een nieuwe post te publiceren.
Een uitnodigingsfunctie om jouw bedrijfspagina meer volgers te bezorgen, bestond al enige tijd. Admin gebruikers konden tot 100 connecties per dag uitnodigen. Dat aantal is nu gestegen tot 200/250 connecties. Nadeel is dat je nog steeds geen introtekst bij het verzoek kan toevoegen. Dat zou echt een meerwaarde zijn in mijn ogen.
Vorig jaar volgde ook LinkedIn met LinkedIn Stories. Korte verhalen van 20 seconden die 24 uur aanwezig zijn. De basics zitten al goed maar er zijn nog wat technische issues. Video’s die langer dan 20 seconden duren, worden niet geknipt, beperkte lay-out, pover aantal lettertypes en stickers. Momenteel ben je dus aangewezen op extra tools om jouw LinkedIn Stories naar the next level te brengen. Wat erg tijdrovend is. Bijkomend bleek dat het bereik alsnog geen pieken kende. LinkedIn gaat hier wel verder mee aan de slag. Momenteel zijn de Stories nog op chronologische basis maar dit zou ook mee opgenomen worden in het algoritme dat er zit aan te komen. Bijkomend zou er sprake zijn van een samenwerking tussen LinkedIn en Canva!
Eerder in deze blog werd aangehaald dat LinkedIn een duurdere online netwerksite is maar dat de retargeting specifieker kan gedaan worden. LinkedIn blijft ook steeds meer uitbreidingen doen als op het retargeting-mogelijkheden aankomt. In 2020 kon je al retargeten op video viewers en Lead Gen Form openers. Sinds 2021 kan je bezoekers van je bedrijfspagina retargeten en later dit jaar ook op organische engagers en deelnemers van (LinkedIn) events.
“check-in”
Wist-je-dat-je? LinkedIn heeft een eigen check-in-functie! Heb je deelgenomen aan een business gerelateerd event? Dan kan je via deze pagina zien wie daar nog aanwezig is, ongeacht of die mensen deel uitmaken van jouw eigen netwerk.
Bronnen:
https://www.imec.be/nl/expertises/imec-digimeter/digimeter-2019
https://mediaweb.nl/blog/17-social-media-trends-van-2021-post-corona/
https://www.arteveldehogeschool.be/sites/default/files/biermez_poelman_spileers_vandurme_linkedin_gids.pdf
https://www.frankwatching.com/