Skip to content

Een uitgebreid netwerk opbouwen is dankzij de komst van social media laagdrempeliger dan ooit tevoren. Van achter je computer kun je connecteren met een verscheidenheid en diversiteit aan mensen. Door mensen daarnaast in het echt te ontmoeten, kun je een relatie vervolgens naar een ander level tillen.

Weet je niet waar te beginnen en wil je graag face-to-face leren netwerken? Neem deze tips als startpunt.

Begin bij je huidige netwerk

Leren netwerken kan starten bij je eigen netwerk. Je familie, vriendenkring, (ex-)collega’s en kennissen, behoren allemaal tot je huidige netwerk. Maak hier gebruik van door aan te geven dat je op zoek bent naar een nieuwe job, of dat je start met ondernemen, en vraag of zij dit willen verspreiden binnen hun netwerk.

Wellicht heeft iemand in je eigen netwerk interessante connecties die je verder kunnen helpen of opportuniteiten bieden.

Breng relevante netwerkevents in kaart

Er bestaan veel geschikte netwerkevents waar je je netwerk kunt opbouwen. Breng deze in kaart en bepaal welke voor jou het meest relevant zijn. Verwacht niet dat je meteen van de eerste keer een heel netwerk hebt opgebouwd, maar hou vol.

Een vriendschap ontstaat ook niet van de ene op de andere dag. Hoe vaker je je gezicht laat zien, hoe meer mensen je leert kennen en vice versa. Uiteindelijk wordt het een stuk gemakkelijker om een goed netwerk op te bouwen.

Bereid je voor

Mensen die naar een netwerkevent komen, hebben allemaal hetzelfde doel; een toegevoegde waarde vinden voor hun carrière of bedrijf. Wie ben jij en wat kun jij bieden? Het is goed om daarover na te denken en dit voor te bereiden.

Werk een elevator pitch uit voor jezelf: wie ben je, wat kun je bieden en wat wil je bereiken?

Het geeft je een goede start om een gesprek te beginnen en mensen kunnen snel beoordelen of er meerwaarde zit in een samenwerking.

Benut een event optimaal

Leren netwerken houdt ook in dat je je bescheidenheid en verlegenheid opzij moet zetten. Om het optimale uit een netwerkevent te halen, moet je jezelf zijn, je durven voorstellen, vragen stellen en oprecht zijn.

Stel vragen om erachter te komen wat je wil weten, maar ook om je oprechte interesse te tonen. Uiteindelijk gaat het erom dat je een relatie opbouwt en niemand wil een relatie opbouwen met iemand die ‘fake’ overkomt en alleen uit is op eigen voordeel.

Geef daarom ook informatie of waarde aan de andere persoon. Het gaat niet alleen om informatie vergaren, maar ook om informatie geven. Op die manier kun je tonen dat ook jij een toegevoegde waarde kunt zijn voor de andere partij.

Volg op

Een netwerk opbouwen stopt niet na een netwerkevent. Stuur na een week de personen van wie je contactgegevens verkregen hebt, een follow-up-mail. Heb je beloftes gedaan op een netwerkevent? Volg deze dan ook zeker op.

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!