Skip to content

Servant Leadership in een future proof Marketing team

 

In onze podcast Xtra human insights, deelt Joris Van Aken, Digital Lead bij Telenet, zijn waardevolle inzichten over het samenstellen en leiden van een future proof Marketing team. Telenet is de grootste aanbieder van televisie, internet en telefonie in Vlaanderen, met als missie om hun klanten de beste connectiviteit, het leukste entertainment en de meest optimale bedrijfsoplossingen te leveren.

Samen met Ellen Vanvlasselaer, Business Development Director & Partner bij clearXperts, en Arne Vanvlasselaer, Business Unit Manager & Partner bij clearXperts ontrafelen we de ins en outs van een future proof Marketing team.

Het ideale Marketing team

In een future proof Marketing team moet er een minimale kennis van digitale marketing aanwezig zijn. De knowhow over het runnen van een campagne, zowel online als offline, is van cruciaal belang. Dit in combinatie met de ondersteuning van digitale agencies is de “key to success”.

Ook zorgt het inschakelen van externe werkkrachten of consultants, bij een gebrek aan expertise in het team, voor een snelle kwaliteitsinjectie. Interne en externe expertises combineren is dus belangrijk bij het construeren van een future proof team.

Inzichten, analyses en tools, de 3 must-haves

De meest gegeerde profielen binnen marketing hebben momenteel drie gemeenschappelijke eigenschappen.

Ten eerste is een basiskennis over hoe je geld kan investeren in online kanalen van cruciaal belang. De uitgaven in digital advertising stijgen elk jaar, dus zijn bedrijven op zoek naar marketeers die dit budget op de juiste manier kunnen investeren.

Alles is meetbaar in digital marketing. Daarom krijgt een analytisch profiel vaak een streepje voor. Toch is enkel analytisch ingesteld zijn niet meer voldoende. De vertaalslag van de cijfers moet immers nog gemaakt worden naar de andere teams in het bedrijf. Het duidelijk presenteren en toelichten van de cijfers speelt dus ook een grote rol in het huidige digitale landschap.

Ten laatste is een technische kennis van diverse marketing tools een pluspunt. Er zijn tegenwoordig enorm veel tools beschikbaar en de meeste bedrijven werken met verschillende tools. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen.

Soft skills met impact

Welke soft skills moet een Marketing profiel nu precies hebben? 

Een expert die altijd achter zijn of haar laptop zit, is niet wat bedrijven zoeken. De ideale marketeer weet te navigeren binnen een organisatie en kan interne stakeholders managen. Door duurzame relaties met stakeholders te onderhouden, wordt de kans op een succesvolle samenwerking groter, waarvan je als bedrijf de vruchten kan plukken.

Servant Leadership

Goed leiderschap begint bij een goede verstandhouding. Wanneer alles binnen een team bespreekbaar is en je elkaar kent, ben je als team onverslaanbaar. Dingen bespreekbaar maken in een team, zorgt voor vertrouwen en kennis van elkaars profiel: wat zijn iemands sterktes en waarin is hij of zij minder goed? Als teamleden de kans krijgen zichzelf te zijn, gaan ze altijd floreren.

Servant leadership is ook vertrouwen in je teamleden en hen de kans geven om te “shinen”. Wanneer zij vanuit hun expertise zaken kunnen delen binnen de organisatie, geef je je teamleden een gevoel van ownership en autonomie.

De kwartaalkadans

Hoe vang je binnen een Marketing team bewegingen op zonder het optimaal functioneren te belemmeren?

Agile werken is eerst en vooral een grote hulp. Door het in kaart brengen van de belangrijkste prioriteiten per kwartaal met de bijbehorende capaciteit en het beschikbare budget, is het mogelijk om in één oogopslag te identificeren waar de gaten in de teams zitten. Dit kan een gat zijn qua workload, maar ook qua kennis.

Interne verschuivingen of het aanwerven van consultants via een externe partner kunnen helpen om deze gaten snel op te vullen met de juiste profielen.

Het Gen-Z vraagstuk

Om Gen-Z te bereiken en te overtuigen zijn vaak andere tools nodig dan de traditionele Marketing tools. Een nauwe samenwerking met HR is noodzakelijk om een mooi communicatieplan samen te stellen voor het bereiken van deze doelgroep.

Een aantrekkelijk loonpakket en een Young Grads programma helpt Telenet om young potentials te laten proeven van alle facetten die het bedrijf te bieden heeft. Zo kunnen ze, in het begin van hun carrière, zelf ontdekken welke richting ze uit willen. Vaak twijfelen jongeren binnen Marketing & Communicatie over waar ze naartoe willen na het afstuderen. Een Young Grads programma kan hen helpen deze beslissing op een onderbouwde manier te maken.

Een gouden raad van Joris

Expertise is belangrijk en kan je ver brengen wanneer je van de schoolbanken komt. Toch is het nog belangrijker om te kunnen meedraaien, open te staan voor feedback en samen te werken binnen een organisatie. Deze soft skills worden vaak over het hoofd gezien in het begin van een carrière.

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!