Skip to content

Kristine Van Aelst had al heel wat watertjes doorzwommen voor ze drie jaar geleden bij VF Europe aan de slag ging. Als Accounting Director International kan ze zich bij de kledingmastodont opnieuw toeleggen op haar grote passie, accountancy, terwijl er ook ruimte overblijft voor tal van uitdagende projecten. Want dat blijft haar motor: de drang om de beste te zijn.

Accounting Director bij VF Europe

Kristine Van Aelst VF EuropeIn het grootste kledingbedrijf ter wereld je weg en je plaats vinden, was aanvankelijk niet eenvoudig, zegt Kristine Van Aelst. “Je komt terecht in een routine waarin alles voor veel werknemers evident is. Hier werken heel veel mensen, dus in het begin weet je niet altijd waar je heen moet. Maar geleidelijk aan vond ik mijn plaats. Ik ben niet iemand die zich terugtrekt, ik treed makkelijk naar buiten. Ik stelde veel vragen en luisterde naar de mensen. Intussen heb ik meegewerkt aan documentatie voor andere starters, net omdat ik zelf ervaren heb hoe moeilijk het kan zijn.”

Die zin voor initiatief is tekenend voor Kristine Van Aelst. Maar ook de basis waar ze op kan terugvallen, is erg belangrijk, benadrukt ze. Ze begon die op te bouwen bij KPMG, waar ze na het behalen van haar licentiaatsdiploma Handelswetenschappen met specialisatie Accountancy & Fiscaliteit als junior aan de slag kon.

“In een vrij beschermde omgeving, waar we altijd in team werkten, kon ik veel oppikken van anderen en tegelijk aardig wat technische aspecten bestuderen in de praktijk. Ik leerde er assertief te zijn en vragen te stellen, ook voor de zoveelste keer als iets me nog niet duidelijk was. Ik bleef er negen jaar tot ik senior manager zou worden. Maar net voor die promotie wilde ik iets anders doen. Met de traditionele audits en enkele beursintroducties waren er voldoende uitdagingen, zeker qua nieuwe markten en segmenten, maar het was ook erg onregelmatig en hard werk, met lange dagen en korte nachten. Ik voelde de behoefte om wat ‘traditioneler’ te gaan leven.”

Leerscholen voor people management en creativiteit

Kristine Van Aelst maakte de overstap naar Federal Express, waar ze voor de eerste keer met people management werd geconfronteerd. “Bij KPMG was iedereen heel gedreven en ambitieus. Bij FedEx had je meer mensen die gewoon hun job wilden doen van negen tot vijf. Ik vind dat je blij moet zijn dat je kunt werken en de mogelijkheden moet grijpen die zich voordoen, maar ik ondervond dat dat niet voor iedereen zo was. Ik kon er aan enkele interessante projecten werken, maar na drie jaar kreeg ik weer zin in verandering.”

FedEx leverde haar meer inzichten in people management op, bij magazinemaker Sanoma kwam daar ook nog creativiteit bij. Tijdens de acht jaren die ze er werkte, leerde Kristine Van Aelst er meedenken in de creatieve wereld van journalisten en marketeers, en zorgde ze er tegelijk voor dat zij op het vlak van boekhouding en fiscaliteit binnen de wettelijke lijntjes bleven. “Het gaat daar om een concreet product dat iedereen kent; dat is leuk. Ik boog me er nog over de aanloop en de eerste stappen van de SAP-implementatie, maar hunkerde stilaan weer naar een nieuwe uitdaging. Toen mijn zoon nog klein was, vond ik het handig om een relatief eenvoudige job te hebben. Maar toen hij opgroeide en zelfstandiger werd, zocht ik weer iets pittigers, het liefst opnieuw in een creatief bedrijf met een concreet product waarmee ik me kon vereenzelvigen. En zo kwam ik drie jaar geleden bij VF Europe terecht.”

Accountancy in een complexe structuur

Bij de Amerikaanse kledinggigant keerde Van Aelst terug naar een functie die erg gericht is op accountancy, haar grote sterkte. “Ik voel mij er goed en comfortabel in. Ik kan even uitwijken naar een ander soort project, maar heb altijd een solide basis om op terug te vallen. Tegelijk is het hard werken, omdat VF Europe een complexe organisatie is. Die complexe structuur is het resultaat van organische groei maar ook van verschillende overnames. Bij die overnames is het altijd de bedoeling de business te integreren in onze bestaande structuur. Zo hebben we bij de jongste overname een pak mergers en assets deals gerealiseerd. Met meer dan honderd directe en indirecte reports, verspreid over heel Europa, was het een enorme uitdaging om iedereen op dezelfde lijn te krijgen. De kledingsector was nieuw voor mij, maar ook bij Sanoma draaide alles rond consumer goods die via verschillende distributiekanalen aan de man worden gebracht.”

In Bornem is, naast het hoofdkwartier voor de merken Lee, Wrangler, Kipling en Eastpak, ook het financiële ‘shared service center’ gevestigd. Dat bedient een groot deel van Europa, hoewel enkele landen nog een lokale boekhouding hebben. “Ik stuur die mensen niet rechtstreeks aan maar geef wel instructies voor bepaalde boekhoudtoepassingen en ga een keer per jaar in elk land kijken of alles in orde is,” zegt Kristine Van Aelst. “Voorts reis ik geregeld naar het Zwitserse Stabio, waar alle outdoor brands en het seniormanagement gevestigd zijn, om alles af te stemmen met de businessanalisten.”

Hoewel accounting haar voornaamste bezigheid is, kreeg Kristine Van Aelst onlangs de vraag om mee te werken aan een project om VF te promoten als brand. Iedereen kent immers de merken, maar niet het bedrijf erachter. “Ik denk dat we door daaraan te werken, ook de beurswaarde een boost geven. Indirect kan accounting hieraan bijdragen. Intussen blijft de accounting wel draaien. Ik heb een superfijn team om op terug te vallen en kan het ook wel een beetje loslaten om op een ander domein mijn steentje bij te dragen. Wat me heel sterk drijft in mijn werk is de wil om de beste te zijn. Als ik ergens mijn tanden in zet, ga ik er helemaal voor. Ze moeten me ook niet zeggen dat ik iets niet ga kunnen of dat het erg moeilijk zal zijn, want dan doe ik dubbel zo hard mijn best.”

Altijd klaar zijn voor de toekomst

Naast het brandingverhaal om VF nog beter te positioneren als bedrijf en werkgever, staat ook accounting een grote uitdaging te wachten, met het instappen in een Business Transformation Program. “Het project kan samenvallen met een overname die in de lucht hangt”, vertelt Van Aelst. “We weten dat er een gaat komen, maar de details liggen nog niet vast. Accounting moet altijd klaar zijn voor de toekomst.”

“Gelukkig beschik ik over een fantastisch team waarin elk teamlid zijn of haar job heel goed doet en ervoor gaat. Mijn medewerkers zetten zich spontaan in en werken op piekmomenten desnoods ook in het weekend om alles tijdig af te krijgen. Tegelijk werken we constant aan verbeteringstrajecten in alle fasen van een proces en streven we naar een zo hoog mogelijke graad van ‘first time right’, om geen nodeloze correcties te moeten doorvoeren. Als we de dingen steeds beter en efficiënter kunnen afhandelen, zijn we altijd klaar voor de volgende uitdaging.”

VF Europe en clearXperts

Kristine Van Aelst: “Ik kende clearXperts van bij Sanoma. Bij een rekruteringsopdracht viel het me op dat ze ontzettend goed konden luisteren en ons goed begrepen. Bij VF Europe hadden we op een bepaald moment in accounting iemand nodig die een link vormde tussen inventaris en accounting. We hadden niemand in huis die zich daar voltijds voor kon inzetten om de flows aan elkaar gebreid te krijgen. Het was geen pure accountingtaak en ook geen supply chain of logistieke functie. Ik vond het dan ook moeilijk om aan te duiden waar die persoon precies moest terechtkomen. Daarom besloot ik opnieuw met clearXperts samen te werken, omdat zij de juiste vragen stellen en dan aan de slag gaan. Zij hebben deze klus dan ook perfect geklaard.”

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][image_with_text_over icon=”” icon_size=”fa-2x” title_tag=”h2″ image=”1638″ icon_color=”#ffffff” title=”Ben jij momenteel op zoek naar een geschikte kandidaat?” title_color=”#ffffff” title_size=”35″ image_shader_color=”rgba(0,0,0,0.37)”]

clearXperts helpt je graag verder!

Laten we kennismaken via een persoonlijk gesprek:

[button size=’medium’ style=” text=’Contacteer ons’ icon=” icon_color=” link=’https://www.clearxperts.com/contacteer-ons/’ target=’_self’ color=’#ffffff’ hover_color=’#ffffff’ border_color=’#A11035′ hover_border_color=’#083254′ background_color=’#A11035′ hover_background_color=’#083254′ font_style=’normal’ font_weight=’400′ text_align=’center’ margin=’20’][/image_with_text_over][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!