Skip to content

EBITDA  is niet onbesproken: de earnings before interest, tax, depreciation and amortisation worden door grote financiële namen als Warren Buffet als onzinnig weggezet omdat ze geen correct beeld geven. Toch kan EBITDA  heel waardevol zijn om de prestaties van je bedrijf weer te geven.

EBITDA, dat in het Nederlands staat voor de winst voor aftrek van interesten, belastingen, afschrijvingen en afboekingen, is bedoeld als indicatie voor de operationele cashflow. Maar niet iedereen hecht er waarde aan, in de eerste plaats omdat EBITDA geen rekening houdt met het zogenaamde working capital: de verhouding tussen en de combinatie van dagen klantenkrediet, dagen leverancierskrediet en dagen stockrotatie.  Deze zaken onder controle houden is in de ogen van sommigen veel belangrijker dan de EBITDA zelf, die al eens spottend wordt weggezet als the profit before all the bad stuff.

De rol van de banken

Toch moet daar een belangrijke kanttekening bij geplaatst worden. EBITDA speelt  wel degelijk een belangrijke rol voor finance professionals in de organisatie, omdat de leverage ratio aan belang toeneemt voor de banken. Die komt in essentie neer op de verhouding van de totale schuldgraad ten opzichte van de gerealiseerde EBITDA. Hoe hoger de EBITDA, hoe hoger de schuldgraad en -financiering kan zijn. Waar banken vroeger vooral naar de solvabiliteit van de balans keken het eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal om op basis daarvan bijkomende financiering te geven, kijken de banken vandaag vooral naar structurele, lange termijn gebaseerde EBITDA binnen bedrijven.

Kun jij ondersteuning gebruiken om de financiële gezondheid van je bedrijf in het oog te houden? Of ben je op zoek naar tijdelijke versterking voor je Finance team? ClearXperts beschikt over een uitgebreid team van Finance consultants en freelancers, die je met veel expertise verder helpen. Geef ons een seintje, wij geven je de ondersteuning die je nodig hebt.

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!