Skip to content

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]‘Een digitaal zenuwstelsel’, dat is hoe we het internet of things het beste kunnen beschrijven. Het is een netwerk van apparaten en sensoren verbonden met het internet.

De verwachting is dat er eind 2020 ongeveer 30 miljard apparaten en sensoren verbonden zullen zijn. De toepassingen zijn verschillend van aard:

  • Een koelkast die een seintje geeft als bepaalde producten op zijn.
  • Een pillendoosje dat zorgt dat je iedere dag op tijd je medicijnen neemt.
  • Een sleutelhanger die je sleutels trackt als je ze weer eens kwijt bent.
  • Een sensor voor een alleenstaand familielid dat een alarm laat afgaan indien er iets fout gaat.
  • Een horloge dat je sportprestaties meet.
  • Een samenwerking van sensors en een app die je vertelt waar er in de stad nog een dichtsbijzijnd parkeerplaatsje is.

En zo zijn er nog duizend en één andere toepassingen te bedenken.

Ook binnen een HR-afdeling zal het internet of things een groot effect hebben, zowel voor de werkwijze als voor de functieomschrijving van de afdeling. Daarnaast biedt het, mits correct ingezet, grote win-opportuniteiten wat betreft effectiviteit en productiviteit voor een HR-afdeling.

Veel data

En daar ligt meteen ook de grootste uitdaging: het analyseren en verwerken van alle data die je kunt vergaren dankzij het internet of things.

Laat je de fysieke toestand van je medewerkers monitoren? Dan wil je daar vervolgens wel iets mee kunnen doen. Je wil een melding krijgen als iemand te vermoeid is om risicovolle taken uit te voeren. Daarop kun je die persoon andere taken toebedelen. Dat doe je natuurlijk het liefst geautomatiseerd, middels een wijziging in zijn of haar dagplanning.

Het is belangrijk dat er nagedacht wordt over de toepassingen die binnen jouw sector van belang kunnen zijn. Stel hiervoor doelstellingen op en bekijk welke middelen hiervoor nodig zijn.

Hoe monitor je de fysieke gesteldheid van je medewerkers? Zijn er apps nodig om gegevens te verwerken en personeel inzichten te geven in werkplekken?

Nieuwe functies

De informatie die je vergaart, leidt tot nieuwe inzichten, nieuwe strategieën en een nieuw beleid binnen je bedrijf.

Kun je de productiviteit van een bepaalde productielijn monitoren, dan heb je wellicht nood aan data-analisten die deze informatie analyseren en aanbevelingsrapporten schrijven.

Wellicht wil je je ICT-afdelingen uitbreiden, zodat er apps ontwikkelt kunnen worden op maat van jouw bedrijf.

Als HR-afdeling is het belangrijk dat je meedenkt over de doelstellingen van jouw bedrijf. Welke toepassingen kunnen een meerwaarde bieden en heb je daar vandaag de dag voldoende en het juiste personeel voor? Zo niet, welke functies dienen erbij te komen?

Databescherming en privacy

De effectiviteit en productiviteit van je onderneming verbeteren, het welzijn van je medewerkers monitoren en daarop inspelen, je medewerkers meer inzicht geven in bedrijfsgegevens… Het wordt allemaal mogelijk dankzij het internet of things.

Dat is trouwens in het voordeel van zowel je bedrijf als je medewerkers. Maar om deze zaken te realiseren, moet je informatie vergaren. Veel informatie.

En hier zul je wellicht op de nodige weerstand stuiten. Want gaan je medewerkers het zomaar toelaten dat je hun fysieke toestand waarneemt? En wil je als bedrijf dat een medewerker op zijn telefoon informatie over je bedrijf heeft staan?

Databescherming en privacy zijn twee topics die als HR-afdeling hoog bovenaan je lijst dienen te staan. Het zou prioriteit moeten zijn dat de data die verzameld wordt, goed wordt beschermd. En je medewerkers willen de privacy van hun persoonlijke data uiteraard ook gegarandeerd zien. Dit wordt waarschijnlijk één van de belangrijkste uitdagingen waar je als HR-afdeling mee te maken krijgt. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][image_with_text_over icon=”” icon_size=”fa-2x” title_tag=”h2″ image=”1638″ icon_color=”#ffffff” title=”Ben jij momenteel op zoek naar een geschikte kandidaat?” title_color=”#ffffff” title_size=”35″ image_shader_color=”rgba(0,0,0,0.37)”]

clearXperts helpt je graag verder!

Laten we kennismaken via een persoonlijk gesprek:

[button size=’medium’ style=” text=’Contacteer ons’ icon=” icon_color=” link=’https://www.clearxperts.com/contacteer-ons/’ target=’_self’ color=’#ffffff’ hover_color=’#ffffff’ border_color=’#A11035′ hover_border_color=’#083254′ background_color=’#A11035′ hover_background_color=’#083254′ font_style=’normal’ font_weight=’400′ text_align=’center’ margin=’20’][/image_with_text_over][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!