Skip to content

Oefen je een voltijdse kantoorjob uit? Dan wil dit zeggen dat je minstens 38 uur per week aan je bureau doorbrengt, overuren niet meegeteld. Het inrichten van je werkplek verdient dan ook de nodige aandacht. Je dient er namelijk geconcentreerd te kunnen werken, geïnspireerd te worden, meetings voor te bereiden, enz.

En hoewel het tijdperk van saaie, grijze kantoren stilaan uit het straatbeeld verdwenen lijkt te zijn, zijn er nog altijd genoeg werkplekken die wel een metamorfose kunnen gebruiken.

Hieronder 6 tips om jouw werkplek zó in te richten dat je het helemaal niet erg meer vindt om een hele dag op kantoor door te brengen!

1. Licht, licht en nog eens licht

Licht heeft een belangrijke invloed op ons welzijn. Zo zorgt de blauwe kleur van natuurlijk ochtend- en middaglicht voor een verhoging van ons cortisolniveau, wat op haar beurt dan weer zorgt voor een verhoging van onze alertheid en ons concentratievermogen.

Blootgesteld worden aan genoeg licht heeft dus een positieve uitwerking op onze prestaties op de werkvloer. Het is daarom van belang om bij het inrichten van je werkplek genoeg licht te voorzien.

2. Frisse lucht en planten

Niet alleen licht, maar ook genoeg frisse lucht is van belang bij het inrichten van een werkplek. Installeer je bureau dus zo dicht mogelijk bij een aantal grote ramen, zodat je deze op regelmatige basis eens kan openzetten.

Ook de aanwezigheid van planten zijn een echte aanrader wanneer je wil voorzien in frisse lucht . Planten zorgen immers voor een betere luchtkwaliteit en dragen daardoor bij aan een beter welzijn en lager stressniveau. Daarnaast fleuren planten ook nog eens je werkplek op. Een win-winsituatie dus!

3. Een persoonlijke toets

Een werkplek met enkel en alleen een laptop, notitieblok en enkele pennen, werkt niet altijd even inspirerend. Geef je werkplek daarom altijd een persoonlijke toets. Dat kan eenvoudigweg met een aantal foto’s, een plant of eender welk voorwerp waar je een aangenaam gevoel aan overhoudt.

4. Kleur

Kleuren hebben een invloed op onze emoties en ons concentratievermogen. Wil je je werkplek dus inrichten met wat kleur? Hou dan rekening met de kleur die je kiest.

Ga ofwel voor een kleur waar je een goed gevoel bij krijgt, ofwel voor een kleur die past bij de functie van je werkruimte.

Wil je bijvoorbeeld je concentratie verhogen op de werkvloer? Kies dan voor blauw- en grijstinten. Eerder nood aan creativiteit? Dan zijn geel en oranje echte aanraders!

5. Stilte graag

Een goede werkplek is een plek waar je in stilte kan nadenken en waar je geconcentreerd kan werken.

Staan de bureaus op jouw werk in één grote ruimte? Probeer dan bij het inrichten van jouw werkplek toch rust te creëren door bijvoorbeeld scheidingswanden toe te voegen. Of richt, indien daar de mogelijkheid toe is, een “stilteruimte” in.

Is het echter niet mogelijk om één van deze mogelijkheden toe te passen? Dan zijn oordopjes in één van je bureaulades steeds een goede oplossing!

6. Een goede bureaustoel

Niets is vervelender dan tijdens het werk last te hebben van je rug, armen en/of nek. Een goede werkhouding is ontzettend belangrijk en valt of staat met een goede bureaustoel.

Zorg dus dat je hieraan genoeg aandacht besteedt bij het inrichten van je werkplek.

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!