Skip to content

Maandag 6 januari begon de routine weer voor velen die tijdens de periode tussen kerst en nieuw de dagen thuis hebben doorgebracht. Voor Lisa L’homme, Hasan Hûseyin Bas, Natalia Leemans en Nathalie Dejonghe startte een nieuw avontuur bij clearXperts. Nieuw jaar, nieuwe baan moeten ze gedacht hebben.

Er bestaat geen betere start op maandagochtend om de nieuwkomers te verwelkomen met een onboardingsontbijt op kantoor. Zo worden ze meteen ondergedompeld in de bedrijfscultuur, voelen ze zich sneller op hun gemak en versterk je hun engagement.

Benieuwd naar hoe de nieuwkomers de startersdag hebben ervaren? We vroegen 2 starters naar hun beleving aan het einde van de dag. Hasan: “Warm ontvangst en direct onthaalt door collega’s. Heel duidelijk wat we konden verwachten van onze functie. Veel informatie op 1 dag om te verwerken maar je kan de dag nadien direct aan de slag.” Natalia: “Warm welkom. Informeel ontvangst met ontbijt samen met andere starters. Overload aan informatie. Een beetje zoals een eerste schooldag. De informatie op zich was heel gestructureerd en je hebt direct alle kapstokken om een vliegende start te nemen.”

Wat betekent “onboarding” nu exact en waarom is het zo belangrijk?

De term onboarding staat voor een goede integratie van nieuwe medewerkers in de organisatie zodat ze zich sneller productief en thuis voelen en minder de behoefte hebben om snel weer te vertrekken. De onboarding van nieuwe medewerkers is een continue proces en geen eenmalige actie.

Het startschot wordt eigenlijk al gegeven na de ondertekening van het arbeidscontract tussen werkgever en werknemer. Hierbij gaat de preboardingsfase in. Het duurt nog enkele weken vooraleer de nieuwe medewerker daadwerkelijk bij jouw bedrijf in dienst komt, maar ook hier kan je al enkele contactmomenten inplannen. De vraag is hoe?

  • Geef de nieuwe medewerker al eens een korte rondleiding in het bedrijf tijdens de ondertekening van het contract
  • Stel de nieuwe medewerker al eens voor aan het rechtstreekse team waar hij/zij mee gaat samenwerken
  • Nodig de persoon uit voor evenementen en/of trainingen die plaatsvinden voor de startdatum van de indiensttreding
  • Stuur de nieuwe medewerker voor indiensttreding al een welkomstmail met gebruikersnamen en paswoorden voor tools die hij/zij weldra nodig zal hebben

Tijdens de startdag, begint de werknemer effectief bij jouw bedrijf te werken. Het is goed om een gestructureerde houvast of kapstok te hebben om een succesvolle eerste dag te creëren.

Het opvolgtraject of de aftercare na een succesvolle onboarding is minstens even belangrijk. Deze periode van evaluatie, integratie en opvolging kan variëren van een halfjaar tot een jaar. Welke zaken zijn hierbij essentieel?

  • Wijs een mentor toe aan de nieuwe medewerker. Hij/zij kan hier met alle vragen terecht gedurende de aftercare
  • Evalueer tijdig. In de eerste paar weken kun je snel zien of iemand tevreden is en sneller schakelen dan wanneer je een halfjaar of jaar wacht op een eerste evaluatiemoment

Retentie verlagen

Een succesvolle onboarding heeft een positief effect op de tevredenheid, de prestaties en het enthousiasme van nieuwe medewerkers. Een succesvolle instroom leidt tot snellere integratie en lagere verloopskosten.

Employer Branding

Bovendien zorgt een succesvolle onboarding ook voor een positief effect op Employer Branding. Vrienden, familie, kennissen en buren vragen tijdens de eerste weken van een jobwissel vaak naar hoe het bevalt bij de nieuwe medewerker. Indien je zorgt voor een goede onboarding heeft dit alleen maar een positief effect op the word-of-mounth dat de nieuwe medewerker zal verspreiden in zijn netwerk.

Op deze manier zal de nieuwe medewerker fungeren als ambassadeur van je bedrijf. Je wordt als organisatie dan sneller gezien als aantrekkelijk om voor te werken.

Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!